Плюсовете и минусите при смесването на мокра и суха храна за кучета

куче храна Снимка: iStock

В ъзможностите при избора на храна за кучета изобилстват, а когато влезем в някой от по-големите зоомагазини, признаваме си, винаги леко се объркваме от огромното разнообразие на продукти. За това и се придържаме към най-често срещаните видове, които са добре познати на повечето собственици на четириноги: сухи гранули или консерви с мокра храна за кучета. 

Някои стопани на домашни любимци предпочитат да редуват, а други – да смесват двата вида храна, водени от различни мотиви и причини. Независимо към кои спадате вие, би било полезно да знаете какви са предимствата от двата вида храна поотделно, както и дали смесването им засилва или намалява тези ползи. 

куче хранаСнимка: iStock

Какво представлява сухата храна за кучета?

Сухата храна за кучета съдържа по-малко от 11% вода. Най-често тя се предлага в торби с по-дълъг срок на годност. Гранулите може да съдържат парченца сушено месо, зеленчуци и различни добавки.

Dogsandcats.bg

Вижте още: 5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Предимства на сухата храна за кучета

Сухата храна за кучета е по-рентабилна, има по-дълга трайност след отваряне, по-лесна е за съхранение и консумация. Гранулите могат да помогнат и за поддържане на зъбите на животното чисти, тъй като дъвченето им изстъргва плаката. Този вид храна е широко достъпна, не се нуждае от специален начин за съхранение след отваряне и се предлага в различни текстури, аромати и размери. 

куче хранаСнимка: iStock

Какво да кажем за мократа храна за кучета?

Мократа храна за кучета съдържа повече от 11% вода и обикновено се продава в по-малки опаковки. Тя може да е под формата на пастет или паста, смляно месо или месо на парчета със сос. След като се отвори, тя трябва да се консумира бързо или да се охлади, за да остане свежа до няколко дни.

Предимства на мократа храна за кучета

Мократа кучешка храна често е по-примамлива и привлекателна за четириногите в сравнение със сухата поради аромата и текстурата си. Предлага се в много различни вкусове и размери на парчетата месо. 

куче хранаСнимка: iStock

Обикновено не изисква много дъвчене, за да бъде погълната, което я прави чудесен избор за кучета, които са по-слаби или летаргични, както и за по-придирчивите четириноги. 

Предимства на смесването на мокра и суха храна за кучета

Много хора предпочитат да смесват мокра и суха храна за кучета, за да дадат на питомците си по-добро разнообразна диета. Ако и вие се замисляте, то трябва да знаете, че тази практика има редица предимства. 

Храненето със смес е по-рентабилно от това да давате изцяло консервирана храна на животното, но все пак осигурява и известна съблазън и апетитност. Също така, по този начин спомагате за увеличаването на количеството влага в менюто на питомеца си. А това може да бъде от полза за четириноги със специфични проблеми като бъбречно заболяване или камъни в пикочния мехур. 

кучеСнимка: iStock

Недостатъци на смесването на мокра и суха храна за кучета

Тъй като мократа храна е по-скъпа от сухата, смесването на двете ще ви излезе повече като разход. Освен това, мократа храна трябва да се съхранява в хладилник след отваряне, тя е по-ароматна сама по себе си и създава повече отпадъци поради малките кутии и торбички, в които се съхранява. 

И накрая, ако кучето не изяде сместа от суха и мокра храна в рамките на няколко часа, гранулите се мокрят и омекват, а пастетът ще хване коричка и може да се развали. Доста е вероятно животното да не я иска и да се наложи да я изхвърлите.

кучеСнимка: iStock

В обобщение – няма идеален или „най-добър вариант“, когато става въпрос за мокра или суха кучешка храна. Цената, съхранението, лекотата на хранене, медицинските проблеми, физическите ограничения, достъпността на видовете храна и придирчивостта на отделното куче могат да повлияят на решението ви дали да заложите само на суха, само на мокра или смес от двете.

Вижте още: 

Как да изберем подходяща кучешка храна

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

Виж още