3 съвета как да държите мравките далеч от храната на кучето си

мравки Снимка: iStock

К огато става въпрос за съхранение на кучешка храна, има няколко начина, по които можете да й осигурите свежест и дълготрайност. Краткосточното съхранение обаче, често води до проблеми, които не очакваме… един от които са мравките. 

Ако имате куче, което оставя малко гранули тук и там, или такова, което предпочита само да определя темпото си на хранене (което значи, че в паничката му винаги има по малко ядене), вероятно сте имали проблеми с мравките в един или друг момент. 

мравкиСнимка: iStock

Специфичното при мравките е, че появи ли се една, съвсем скоро ще дойдат и други. И, можете да бъдете сигурни, те няма да се поколебаят да превземат купичката с храна на питомеца ви. А да се отървете от тях може да бъде доста трудно. Така че – превенцията и предотвратяването на нашествието им е от първостепенно значение. 

Dogsandcats.bg

Ето няколко съвета, които можете да опитате, за да държите мравките на разстояние.

  • Вазелин

Мравките трудно преминават през вазелина, тъй като се забиват и не могат да избягат. Така че инстинктивно са склонни да го избягват. От друга страна, той е безвреден за кучетата. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете малко вазелин върху долния и горния ръб на купата за храна на домашния ви любимец. Така ще създадете невидима бариера, която мравките не могат да преминат.

И не само, че основният слой ще им попречи да стигнат до горната част на купата, но и горният – да попаднат в храната на животното. 

мравкиСнимка: iStock

  • Масло от мента

Маслото от мента също е чудесен начин да ограничите достъпа на мравките и да ги държите далеч от храната на кучето ви. Не само, че то ухае приятно и свежо, но и държи вредителите далеч – какво по-добро, нали? 

Можете да намажете няколко тампончета за грим с ментово масло (продава се в биомагазините и аптеките) и да разтриете купата за храна на кучето ви. Или под нея, около нея – навсякъде, където има шанс кучето ви да разпилее от храната си. Бъдете внимателни обаче – миризмата може да бъде доста силна за косматите ни другари, така че не прекалявайте с количествата. 

мравкиСнимка: iStock

  • Диатомит

Диатомичната пръст е отличен начин да се отървете от мравките като създадете бариера, която те не могат да преминат. Диатомичната пръст е много фин, подобен на кристал прах от седиментни скали, които убива мравките. Действа много бързо и ще унищожи както тези от тях, които са в храната на кучето ви, така и ще предотврати приближаването на още. 

Вижте още: 

Умни начини за съхранение на храната на кучето

Как са съхраним сухата кучешка храна за по-дълго време

 

Виж още