8 храни, с които можете да почерпите кучето си на празниците

куче Коледа Снимка: iStock

З наем добре, че понякога е изкушаващо да почерпите кучето си с парче от обяда си. Вероятно всички сме го правили в един или друг момент. Като отговорни собственици на домашни любимци обаче, би било полезно да знаем кои човешки храни можем спокойно (разбира се, в умерени количества) да споделим с косматите си другари. 

куче КоледаСнимка: iStock

Предлагаме ви нашият списък с 8 храни, които са чудесен заместител на лакомствата, закупени от магазина. Можете да ги споделите с четириногия си другар не само по празниците!

  • Фъстъчено масло

Любимо на много кучета, богато на протеини, това лакомство е чудесен начин да добавите малко настроение в паничката на косматия си другар. Не забравяйте само да се уверите, че сте закупили сурово и несолено, без допълнителни овкусители.

Dogsandcats.bg

куче КоледаСнимка: iStock

  • Пиле (варено)

Докато някои се кълнат в суровото пиле, далеч по-безопасно за вашия домашен любимец е да заложите на варено бяло месо. Така минимализирате рисковете от зараза с бактерии като салмонела. Нарежете го на малки парченца, за да възнаградите кучето си, или го добавете към обичайното съдържание на паничката му за повече протеини в диетата му.

куче КоледаСнимка: iStock

  • Моркови

Морковите са сред най-полезните човешки храни, които можете да споделите с домашния си любимец. Те са богати на фибри и витамин А, като същевременно са с ниско съдържание на калории. И като бонус – сурови и нарязани на лентички са чудесни за почистване и укрепване на зъбите на домашния ви любимец.

  • Паста (варена)

Суровата паста е остра и твърда, може и да причини сериозно увреждане на устата, гърлото и храносмилателната система на вашето куче. От друга страна, ако тя е сварена, това може да бъде чудесен начин да увеличите теглото на вашия домашен любимец (ако има нужда). Ветеринарните лекари често препоръчват добавяне на тестени изделия към нормалната храна на животното, за да се сложи „още малко месо на кокалите му“, образно казано.

куче пастаСнимка: iStock

  • Боровинки

Някои плодове са много опасни за вашето куче. Задължително избягвайте грозде или стафиди, например. Що се отнася до боровинките обаче – те действително са добър избор за лакомство за вашия домашен любимец. „Забавният им размер“ ги прави интересни в очите на животното, а позволява и да ги включите като награда в тренировъчните сесии. 

  • Банани

Бананите съдържат много аминокиселини, електролити, минерали, витамин В6 и С, калий, фибри и манган. Те са чудесен избор за кучета, свикнали да водят динамичен начин на живот, в чиито ден присъстват много упражнения. Ако косматият ви другар обича да бъде активен, това е идеалното лакомство за него. 

  • Сирене

Започваме с една малка уговорка – ако искате да почерпите домашния си любимец със сирене, уверете се, че няма непоносимост към лактоза. При избора на продукта, заложете на нискомаслен вид и отново – бъдете умерени в количествата.

куче КоледаСнимка: iStock

  • Кисело мляко

Киселото мляко е с високо съдържание на калций и протеини, а активните бактерии в него действат и като пробиотик. Умерената му консумация е полезна за домашния ви любимец, но се уверете, че купувате кисело мляко, което не съдържа добавени захари или подсладители.

Виж още