8 миризми, които кучетата мразят

куче ядосано Снимка: iStock

О бонянието на кучетата е напълно различно от човешкото, така че не е изненадващо и, че вкусовете ни що се отнася до ароматите, не съвпадат. Всъщност, би било по-точно да кажем, че някои от миризмите, които са приятни за нас, могат да са абсолютно непоносими за косматите ни другари.

Например, за нас миризмата на урина е една от най-отблъскващите, докато за домашния ни любимец тя представлява интересна диря, носеща му много информация. Много от ароматите, които кучетата най-много мразят, се намират в домовете ни. Нека разгледаме 10 от ароматите, които косматите ни другари намират за най-отблъскващи. 

Вижте още: Защо кучето ни души, когато се приберем у дома

  • Цитруси

Хората обичайно харесват миризмата на цитрусови плодове. Не само, че тя е прекрасно естествено напомняне за лятото, но е и аромат, който се задържа по-дълго време. Ето защо често сме склонни да си купуваме продукти с подобен аромат – за по-дълготрайна свежест. 

Dogsandcats.bg

куче лимониСнимка: iStock

Нашите домашни любимци едва ли биха се съгласили. Защото това е една от миризмите, които кучетата мразят най-много. Не забравяйте, че четириногите имат 40 пъти по-добре развито обоняние от хората. Ето защо, ако вие усещате силно аромата на лимон, представете си колко интензивна е той за питомеца ви. Нещо повече, той може да предизвика дразнене в дихателните пътища на животното, носейки му едновременно досадно и непоносимо усещане. 

  • Оцет

Оцетът често бива използван като домашно лекарство за предотвратяване на уринирането на кучетата вътре. И това работи толкова добре, защото четириногите мразят миризмата на оцет. Точно както при цитрусовите плодове, ароматът на оцета е токова силен, че донякъде е непоносим за косматите ни другари. Въпреки това, той всъщност е полезен за кучетата. Ключовото тук е да се научите да използвате правилно оцета, както и да знаете колко често да го прилагате. 

куче ядосаноСнимка: iStock

  • Чили

Чилито или лютият пипер е храна, която дължи пикантния си вкус на поредица от естествени химични съединения, наречени капсаициноиди. И докато хората ги ползваме за почти всичко – от ароматизиране на люти подправки до медикаменти за намаляване на затлъстяването, кучетата са невероятно отблъснати от тях. Сърбеж в носа, дразнене на дихателните пътища и постоянно кихане – това може да причини близостта на отворено бурканче чили до домашния ви любимец. 

  • Алкохол

Антисептичният алкохол е миризма, която кучетата не харесват. За това и не ви препоръчваме да нанасяте алкохол върху кожата на домашния си любимец при нараняване. 

куче ядосаноСнимка: iStock

  • Лак за нокти

Лакът за нокти се състои от голям брой химични съединения, които включват формалдехид, нитроцелулоза, изопропилов алкохол и ацетат. Четириногите искрено не понасят миризмата на всички тях. И ако домашният ви любимец влезе в контакт с лака ви за нокти или лакочистителя ви, това може да причини кихане и прекомерен сърбеж.

  • Хлор и почистващи продукти

Въпреки че за нас създават свежа и чиста атмосфера, кучетата мразят миризмата на почистващи продукти. Не само, че не им допада ароматът им, но тези продукти са много вредни и опасни за четириногите ни другари. Директното вдишване на химикалите може да причини дразнене на дихателните пътища и хранопровода на кучетата. 

куче ядосаноСнимка: iStock

  • Нафталин

Нафталинът обикновено се използва като пестицид, поради високото си ниво на токсичност. Не само, че кучетата мразят миризмата му, но ако го погълнат, това може да ги убие. При някои по-дребни четириноги дори поглъщането на едно нафталиново топче може да причини сериозно увреждане на черния дроб и централната нервна система. Резултатът - повръщане, диария и конвулсии. 

  • Парфюм

Кучетата не харесват миризмата на парфюм. Забелязали ли сте, че когато сте се парфюмирали и се опитате да прегърнете домашния си любимец, той се дърпа? Това е така, защото парфюмите са продукти, в които има голяма концентрация на химически съединения и аромати, които не допадат особено на кучетата. 

В допълнение към неприятната миризма, четириногите мразят и аромата на парфюм, защото тя маскира естествената телесна миризма на собственика им. Нещо, което действа безкрайно успокояващо на животните. Не забравяйте, че домашните ни любимци ни разпознават по аромата. И ако го скрием с парфюм, това ще им попречи да ни идентифицират. 

куче ядосаноСнимка: iStock

Както е при хората, всяко животно има свой собствен вкус и следователно може да намери всички изброени миризми по-горе за неприятни. Или някои от тях – за по-непоносими от други. В заключение обаче можем да обобщим, че всичко, което има аромат от цитрусов или химически тип, трябва да се избягва. 

 

Виж още