Защо кучето ни души, когато се приберем у дома

куче души Снимка: iStock

В ашето куче не пропуска да ви подуши добре от главата до петите всеки път, когато се приберете у дома? Сякаш сте най-интересното нещо, на което е попадало през цялата седмица! А понякога душенето е толкова силно, че сякаш изглежда, че животното всъщност се опитва да изсмуче всички останали аромати от дрехите ви? И всичко това ви кара да се чудите дали не сте се изцапали някъде, дори, когато сте почти сигурни, че не сте, нали?

куче душиСнимка: iStock

Всичко това, освен много мило, изглежда и леко съмнително, нали? И така, защо домашният ни любимец държи да ни подуши толкова щателно всеки път, когато се приберем у дома?

Коренът на поведението

За кучетата е съвсем обичайно да ви подушат, когато се приберете у дома. Миризмите или ароматите, ако предпочитате да ги наречем така, които косматият ви другар долавя чрез потрепващите си ноздри, се превръщат за него в богат източник на информация. Казано с други думи, това е неговият начин да разбере какво се случва, където и да сте били през деня без него.

Dogsandcats.bg

куче душиСнимка: iStock

Когато домашният ви любимец започне да ви души по-съсредоточено и изпадне в нещо като малка лудост, фокусирана директно върху вас, това може да бъде леко обезпокоително. И въпреки че той малко прекалява, не се тревожете твърде много – повече от вероятно е животното да долавя нещо, абсолютно неоткриваемо за човешкия нос.

Нека разгледаме нещата от малко по-различен ъгъл. Помислете, например, за факта, че кучето ви обича безпричинно и безпрекословно. Ако току що сте пристигнали у дома след няколко часа път, то четириногото ще е копняло за вашата компания за известно време. И когато се върнете при него и ви подуши ентусиазирано, това, което животното на практика прави, е да получи добра доза от вашия аромат. За да се увери, че да, това сте вие и то иска да изпълни сетивата си с вашата миризма, най-любима за него на света!

куче душиСнимка: iStock

Това невероятно кучешко обоняние...

Ако получавате по-голямата част от сензорната си информация през носа си, вие също бихте душили всичко около себе си, гарантираме ви!

Кучетата ни са впечатляващи със способностите си да разпознават света около себе си чрез обонянието си. Домашните ни любимци не само имат около 25 пъти повече обонятелни рецептори от нас, но и според някои специалисти, обонянието им е хиляди пъти по-остро от нашето. Например, едно куче може да открие капка кръв в галон с вода, а някои четириноги могат да доловят дали човек има рак на пикочния мехур само, като просто подушат урината му.

куче душиСнимка: iStock

Така че, когато се приберете у дома след дълъг ден, само за да бъдете третирани така, сякаш сте се оваляли в парчета с наденица или пържоли, не се дразнете! По-скоро помислете, че косматият ви спътник просто прави ментална карта на всички места, на които е бил най-добрият му приятел през този ден!

Въпреки че е нормално кучето да ви помирише, когато се приберете у дома, понякога четириногото може да се увлече малко, случва се! Но само си помислете, въпреки че може да не ви е особено удобно да бъдете обект на подобен интерес от страна на домашния си любимец, дали би било по-добре ако не ви обръща внимание изобщо? Едва ли!

куче душиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

Защо кучето яде котешки изпражнения

Виж още