8 начина да успокоим кучето си, когато се местим в нов дом

куче местене Снимка: iStock

П реместването в нов дома може да бъде действително вълнуващ момент, но ако ви се е случвало да извършвате цялата процедура „изнасяне-нанасяне“ с домашен любимец, то добре знаете, че нещата са малко по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Защото преместването може да бъде стресиращо и дори – травматизиращо преживяване за кучето ви. И макар да се твърди, че котките са домашните любимци, които повече се привързват към дома си, за някои кучета тази промяна също може да бъде доста объркваща. 

Докато при някои четириноги изглежда, сякаш се приспособяват сравнително лесно към нова среда, при други има някои признаци на безпокойство, които не бива да подминаваме. Този стрес е причинен от рязката промяна в обкръжението и е по-често срещан при по-възрастни домашни любимци, тъй като нарушава установената им с години рутина. 

куче местенеСнимка: iStock

Въпреки че преместването в нов дом може да бъде объркващо за косматия ви другар, важно е да запомните, че той просто се нуждае от време, за да се приспособи. Е, би помогнало да можехме да поговорим с кучето си, за да му обясним какво се случва – това би направило процеса далеч по-лесен, нали? Вместо това обаче, има някои стъпки, които като собственици на домашни любимци можете да предприемете, за да помогнете на питомеца си да се адаптира към новата среда. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме 8 полезни съвети, които ще ви помогнат да успокоите (поне донякъде!) тревожния си четириног приятел, когато се местите в нов дом. 

Признаци, че кучето ви изпитва безпокойство

Важно е да следите поведението на домашния си любимец по време на процеса по местене, защото понякога признаци на безпокойство могат да са съвсем фини и трудно забележими. От друга страна, колкото по-бързо разберете, че кучето ви се стресира от смяната на жилището ви, толкова по-скоро ще можете да предприемете и стъпки, за да възвърнете душевните му мир и спокойствие. 

куче местенеСнимка: iStock

Сред някои от най-често срещаните признаци на тревожност при домашните любимци, които да имате предвид, са:

 • Задъхване
 • Общо безпокойство
 • По-чест лай
 • Хленчене
 • Ушите – свити назад
 • Прибрана опашка
 • Треперене
 • Прекомерно лигавене
 • Липса на апетит или на интерес към храната
 • Изпускане вътре или навсякъде, където не трябва
 • Разрушително поведение
 • Криене и отказ от игри
 • Ниски нива на активност
 • Ръмжене и хапане

Ако някое/няколко от изброените поведения се случат по време или след като сте се преместили в нов дом и не са типични за домашния ви любимец, то можете да заключите, че причината е стрес поради смяна на обстановката и раздяла с познатата среда. 

Как да успокоим кучето ни, когато се местим в нов дом

Ако има възможност да посетите новия си дом, преди да започнете самото нанасяне, в компанията на домашния си любимец, това би било добър вариант. Въпреки че невинаги е осъществимо, консултирайте се с вашия брокер относно тази идея, защото това ще позволи на животното да свикне с района. Дори и да се разходите само до самия блок, без непременно да влизате вътре, това ще е полезно и в очите на животното новия дом ще изглежда по-малко чужд, щом настъпи денят на същинското настаняване. 

куче местенеСнимка: iStock

 • Лакомства и играчки

Не забравяйте да опаковате и вземете със себе си всички любими лакомства и играчки на домашния си любимец, когато се местите в нов дом. Животните, особено кучетата, обичат да имат около себе си неща, които щом близнат, им носят комфорт и успокоение. Ако дадете на четириногото някоя от неговите играчки, която да подъвче, това ще ангажира вниманието му и ще му донесе усещане за спокойствие. 

Играчките и лакомствата са необходими за разсейване, тъй като ще позволят на кучето ви да се адаптира по-лесно към новото пространство. Като предупреждение – не прекалявайте с лакомствата, макар че винаги е полезно да възнаградите доброто поведение на питомеца си в непозната среда.

куче местенеСнимка: iStock

 • Създайте му безопасно място 

Преди да започнете с разопаковането и пренареждането на мебелите, едно от първите неща, които трябва да направите като собственик на домашен любимец, е да създадете безопасно място за животното. Намерете ъгълче или място в стаята, където да поставите всички познати неща на животното – леглото, възглавница, одеяло, играчки, купички за храна и вода. Възможността да вижда и да се обгради с всички негови познати предмети, ще започне да облекчава безпокойството му, а наличието на „негово си място“, където може да се отпусне и да подремне спокойно, със сигурност ще е от полза за цялостния процес по адаптация.

 • Не променяйте твърде рутината му

Ако кучето ви е свикнало да се събужда в седем сутринта, да излиза в осем и да закусва в 9 часа, то тогава опитайте се да спазвате същия график. Въпреки че може да не ви звучи толкова важно, прекалената промяна, дори що се отнася до рутинните дейности, може допълнително да обърка животното.

куче местенеСнимка: iStock

Често четириногите разчитат на установен график, за да осмислят деня си. Именно чрез рутината те ще се научат да се приспособяват към новото си пространство. И съответно – ако прекъснете или пренаредите програмата им, това само ще добави повече стрес към ситуацията. 

Колкото по-организиран е денят ви, толкова по-плавен ще бъде преходът.

 • Обръщайте много внимание на кучето

Вашият домашен любимец обича, когато му обръщате внимание. Убедени сме, че четириногото ви обожава и всичко, което иска, е да прекарва време с вас! Знаем, че всяко преместване е забързано и лудо преживяване, но част от поддържането на доброто психическо състояние на кучето ви, е да го обсипвате с възможно най-много обич и подкрепа. Направете си една почивка тук и там, дори за по 10 минути и докато декорирате новото си пространство, поиграйте на хвърляне и носене на топка. Или просто полегнете и се погушкайте с кучето си. 

куче местенеСнимка: iStock

Интересен научен факт е, че голяма част от кучетата имитират стопаните си, като често приемат същите личностни черти. Ако вие се чувствате спокойно и комфортно в новия си дом, вероятно и домашният ви любимец скоро ще възприеме тази енергия и на свой ред ще се научи да обича новото жилище заедно с вас!

 • Време за игри и упражнения

Ако кучето ви има много натрупана енергия, това ще причини повече вреда, отколкото полза. Животното има нужда да потича и да поиграе навън. Подобно на хората, кучетата могат да се отегчат бързо, ако няма какво да правят. А това може да отключи тревожно поведение, което да доведе до повече стрес. За да избегнете това, не пренебрегвайте разходките, дори напротив – излезте и изследвайте заедно новия си район, поиграйте или упражнете някои трикове. 

 • В началото – стойте си повече вкъщи 

Ако се преместите и след това автоматично оставите домашния си любимец сам в новата си среда, това меко казано ще го изплаши повече. Без да сте се погрижили животното да има къде да се настани удобно, то може да си помисли, че вие просто няма да се върнете. Разбираемо е, че може да нямате възможност да си вземете допълнителни почивни дни от работа, защото се местите, но в идеалния случай домашният ви любимец не бива да остава сам през първите няколко дни. Колкото повече сте около него, толкова по-комфортно ще се чувства той. И въпреки че това може да означава да останете у дома за известно време или кучето да ви придружава, където и да отидете, в крайна сметка – ще си струва!

куче местенеСнимка: iStock

 • Добавки и продукти за облекчаване на стреса

Тревожността при домашните любимци е често срещана и се случва почти при всички четириноги, когато стопаните им сменят дома си. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно препоръки за добавки и естествени медикаменти, ако признаците на безпокойство станат твърде чести и големи. Въпреки че това не е отговор във всеки случай, все пак си струва да се провери като възможност. 

 • Ще отнеме време, докато вашият домашен любимец се адаптира

Като цяло преместването е стрес за всички, замесени в него. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да бъдете търпеливи и любящи, докато вашият космат другар свикне с новото пространство. Важно е да признаете, че макар физически да е трудно за вас, що се отнася до психическата страна – този ход може би е по-труден за четириногия ви другар. За това, ако забележите, че животното се държи необичайно или проявява нетипични поведенчески признаци, следвайте стъпките от нашето ръководство, за да помогнете на питомеца си да премине през процеса по-лесно и да намалите стреса. 

В крайна сметка, понякога всичко, от което се нуждае животното е време. Обичайно отнеме до около три седмици, за да свикне едно куче с новия си дом. Ако бъдете търпеливи, проявявате разбиране и прекарвате време с животното, то то отново ще бъде щастливо за нула време!

 

 

Виж още