8 начина как кучето да не влоши сезонната ви алергия

куче алергия Снимка: iStock

П ролетта е в разгара си, а ако имате сезонна алергия, то за вас „най-красивият и пъстър сезон“ отдавна е символ по-скоро на течащ нос, постоянна хрема и сълзящи очи. И докато приятелите и семейството ви с удоволствие се наслаждават на разходки и време на открито, вие се свивате притеснено при всеки отворен прозорец, знаейки че е въпрос на време да започне следващия пристъп. Което, логично води до това, че си стоите повече време вкъщи – и кой би могъл да ви вини? Знаете ли обаче, че понякога дори собственото ви куче може да ви саботира?

Дори и да не сте алергични към животни, домашният ви любимец може да внесе със себе си в дома ви част от всички алергени, от които страдате – цветен прашец, прах, мръсотия, полени... За да си спестите обостряне на симптомите, предлагаме ви да разгледаме заедно 8 начина, по които можете да попречите на питомеца си да влоши алергията ви. За да може домът ви да си остане удобното, безопасно убежище, което ви е необходимо.

куче алергияСнимка: iStock

  • Изчеткайте го навън

Не позволявайте цялата тази мръсотия, трева, цветен прашец или полени да пристъпят прага на дома ви! Изчеткайте питомеца си навън и дръжте четката в гаража или коридора. 

Dogsandcats.bg
  • Носете маска докато го решите/подстригвате

В първия момент може и да се почувствате леко глупаво, но ако страдате от тежка алергия, дишането е по-важно от това как изглеждате. 

  • Седмични бани

Признайте си, повечето от нас вероятно не къпят кучето си особено често. Обикновено изчакваме, докато усетим неприятна миризма. Но по време на сезона на алергиите, по-честите бани ще премахнат всички онези алергени, които четката пропуска.  

куче къпанеСнимка: iStock

  • Използвайте пречиствате за въздуха

Поставете пречистватл за въздуха в зоната(ите), в които вашето куче прекарва времето си най-често, за да уловите всичко, което може да влоши симптомите на алергията ви. 

  • Избягвайте ходенето сред алергени

Ако знаете точно към какво сте алергични, опитайте се да избягвате да разхождате кучето си на места, където може да се натъкнете на тези алергени. Например, ако полените са ваш враг, по-скоро пропуснете да минете през близката горичка по време на разходката с косматия си другар. Или, ако имате непоносимост към трева, не позволявайте на питомеца си да се търкаля в нея – така ще сведете до минимум количеството, което животното ще донесе със себе си.

куче чистенеСнимка: iStock

  • Използвайте прахосмукачката 

Прахосмукачката е ваш пръв приятел в сезона на алергиите. Колкото по-често минавате дома си с нея, толкова по-комфортно ще се чувствате самите вие. 

  • Перете спалното бельо често

Както всичко останало, леглото на вашето куче, любимите му възглавница и одеяло (или вашите), където то обича да си дремва, са пълни с алергени. Прането им поне веднъж седмично ще поддържа въздуха в дома ви по-чист и свеж. 

куче чистенеСнимка: iStock

  • Почиствайте лапите на кучето си след разходка

Дори и времето навън да е мокро или кално, минаването на лапите на домашния ви любимец с влажна кърпа, ще намали количеството потенциални алергени, които влизат в дома ви заедно с него. 

Вижте още: 

5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

 

Виж още