6 начина да се свържете с кучето си на по-дълбоко ниво

куче Снимка: iStock

С ъздаването на дълбока и здрава връзка с кучето ни е далеч отвъд това просто да сме стопани на четириного и да подхождаме отговорно към отглеждането му.

Домашните ни любимци са уникални само по себе си, а ако успеем да изградим отношение на взаимно доверие, тогава ще можем да напаснем емоциите си с тези на четириногото по уникален и неповторим начин.

Предлагаме ви шест неща, чрез които да се свържете с кучето на по-дълбоко ниво. По този начин ще укрепите връзката си, а това ви гарантира по-дълго време щастлив живот заедно!

Dogsandcats.bg
  • Обучението е грижа

Много хора го подценяват, но всъщност обучението на домашния ни любимец се изразява в много повече от това да го научим на някои трикове, с които да впечатлим приятелите си. Дресурата е процес, който изгражда връзка на доверие и фокусиране на конкретни цели.

кучеСнимка: iStock

Когато косматият ни спътник разбира нашите команди и ги следва, той усеща, че прави нещата правилно и се радва, че може да угоди на стопанина си. А щом го възнаградите или похвалите за добре свършената работа, вие правите животното щастливо, с чувство, че е било полезно.

Вижте още: 5 основни команди, на които да научите кучето си

С правилния подход, обичайните тренировки могат да се превърнат в дълбоко емоционално преживяване. Опитайте да отделяте по малко време за „преговор“ на основните команди всеки ден – ще заздравите връзката с домашния си любимец, без дори да усетите!

  • Хранене от ръка

Да давате на кучето си ядене от ръка е особено важно, докато то е още малко кутре – така намалявате агресията, но и го учите на уважително поведение по време на хранене. На по-дълбоко ниво, този жест показва на вашия космат приятел, че вие сте този, който се грижи за прехраната във вашата глутница и може да разчита на вас. 

кучеСнимка: iStock

Храненето от ръка има много ползи, включително – забавяне на бързото хранене при някои четириноги, както и подобряване на социализацията. Но ключовите от тях са запазването на фокуса на животното върху вас, изграждане на взаимно доверие и в следствие на това – на по-дълбока връзка помежду ви. 

  • Изследвайте природата заедно

Дълбоката връзка с домашния ви любимец може да се подсили от неща, които да правите заедно - като разходка сред природата, например. Така ще можете да зададете правила и граници, както и да покажете на четириногия си приятел, че можете да го водите в изследването на света около вас. Помнете - новите преживявания и места винаги са полезни за изграждане на по-качествени  отношения с домашния ни любимец.

кучеСнимка: iStock

  • Отделяйте време за игри

Кучетата научават много за социалните правила и норми на поведение чрез игрите. Важно е да наблегнете на това, четириногото да разчита вокалните и телесните ви сигнали – за да знае кое е позволено и кое не. 

Когато играете с домашния си любимец, вие се забавлявате и се свързвате на по-дълбоко ниво, но е важно да поставяте граници. Ако усетите, че поведението на животното стане твърде агресивно, трябва да му покажете недоволството си. Това не само помага на кучето да разбере кое е правилно държание и кое – неприемливо, но и му служи като ориентир, за да прочете правилно емоциите и езика на тялото ви. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 ползи от игрите за вашето куче

  • Погледайте се един друг

Вълците използват зрителен контакт, за да предизвикат потенциалните си съперници. Но домашният ви любимец е далеч от този модел на поведение. За четириногите ни спътници контактът с очи може да означава нещо напълно различно. 

Ако задържите по-продължително погледа на кучето си, започва процес по отделяне на окситоцин, химикал, който е определящ за „чувството на любов и щастие“. Дори и да не ви се вярва, простото гледане за няколко минути в очите на кучето ви, може да помогне за поява на усещане за благополучие и взаимна обич. 

кучеСнимка: iStock

  • Подремнете заедно

Може би позволявате на домашния си любимец да спи на леглото при вас? Ако обичате да дремвате в компанията на косматия си приятел, то трябва да знаете, че това е един от най-сигурните начини за изграждане на взаимно доверие. Кучето ви очевидно се чувства защитено във ваше присъствие. Освен това, осъществяването на физически контакт посредством прегръдка или допиране до животното, може да помогне за освобождаване на ендрофини, които насърчават състоянието на релаксация. Така всички печелите, нали?

куче с болен стопанинСнимка: iStock

Дори и да направите само едно от тези неща, бързо ще установите, че се чувствате по-добре, спокойни и удовлетворени, защото сте започнали да споделяте дълбока емоционална връзка с домашния си любимец. А, повярвайте ни, няма нищо по-хубаво от това!

 

Вижте още:

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

4 забавни занимания с кучето на открито

 

Виж още