Какво не бива да правите, ако искате кучето да ви уважава

куче Снимка: iStock

В заимоотношенията между човек и кучето му са различни от всички други. Да, домашните любимци не са наши деца, които общуват с нас, говорейки езика ни, изразявайки на глас мислите и мненията си. Четириногите не са ни приятели в традиционния смисъл, въпреки че, сигурни сме, повечето стопани не биха се съгласили с това твърдение. Защото косматите ни другари са по-скоро верни спътници, които са винаги до нас. 

И както всяка връзка, която имаме през живота си, и тази изисква двупосочност, за да функционира добре. За това, вярваме, ще ви бъде полезно да научите, че има едно нещо, свързано с отношенията с домашния ви любимец, което не е желателно да правите, ако искате то да ви уважава. А именно – да го хуманизирате. Какво имаме предвид? 

Кучетата са си кучета, те не са хора. И бихме искали да вметнем – и слава богу! На първо място ние ги обичаме заради това, което са и това е нещото, което прави тези отношения толкова специални.

Dogsandcats.bg

Ако се отнасяте към косматия си спътник като към човек и очаквате от него да разбира и действа по сходен до вас начин, можете да кажете „сбогом“ на възможността да задълбочите връзката с домашния си любимец. 

кучеСнимка: iStock

Как да разберем, че едно куче не ни уважава?

Сара-Ан Рийд, консултант по поведение на животните в Healthy Paws Pet Insurance споделя, че уважението на кучетата към стопаните им изглежда по следния начин: 

„Когато четириногото изпитва респект към вас, то ще уважава и вашето пространство, ще ви слуша и ще реагира, когато поискате от него да направи нещо. Това значи също и, че то няма да ви досажда постоянно, търсейки внимание и одобрение“.

Според специалистите, уважителното поведение включва още:

 • Кучето идва, когато го повикате
 • Не прави бели и не се разстройва, когато ви няма у дома
 • Обича да се забавлява с вас
 • Търси ви с поглед навън, за да разбере дали одобрявате това, което прави
 • Чака вашата команда за разходка, излизане, вечеря, игри
 • Върви до вас, а не някъде напред, теглейки ви

кучеСнимка: iStock

Как да накарате кучето си да ви уважава

Рийд, която е и интуитивен и холистичен дресьор на кучета, коментира, че понякога се налага малко по-специален подход към нашите кучета – като индивиди и членове на друг вид. Животните действат инстинктивно в отговор на околната среда, като всяко от тях има различен отговор въз основа на своята личност.

Ето защо е важно да се установят граници и правила, както и да се следи за прилагането и на двете. Без напътствия от наша страна, четириногите ще започнат да следват своя логика на поведение, което често е обратно на уважението. От тази гледна точка, Рийд препоръчва следното:

 • Не говорете постоянно с кучето си

Всеки път, когато задържите поглед по-продължително върху домашния си любимец, това е като да започнете разговор за него. Кучетата ни виждат или като свой лидер, или като техен равен/последовател. Ако непрекъснато „говорите“ с тях, без да им давате конкретна команда като „Ела!“ или „Седни!“, това е все едно да молите за помощ човек през целия ден, без да му казвате от какво всъщност имате нужда. 

кучеСнимка: iStock

Респективно, този тип поведение от ваша страна причинява стрес у животното и може да ви изтласка от лидер към категорията последовател. 

 • Не коригирайте постоянно лошото поведение

Постоянното коригиране или повишаване на тон, когато кучето ви направи нещо нередно, означава, че обръщате внимание (което четириногите обичат) на лошото му поведение (което те ще продължат да правят, ако резултатът е нещо, което обичат).

Много стопани на четириноги не се замислят, че чрез постоянното акцентиране на нежеланото поведение у любимците си, всъщност го насърчават. Далеч по-печеливш и правилен би бил подходът да го игнорирате – буквално да се държите така, сякаш животното ви отегчава с действията си. 

кучеСнимка: iStock

 • Не използвайте една и съща команда при няколко поведения

Фрази като „Не!“ и „Пусни го!“ понякога могат да бъдат неясни за кучетата ни. Специфичността е ключът към установяването на правила, които вашият домашен любимец ще разбира и следва. Например, ако животното скочи на дивана и вие кажете „Не!“, а малко след това използвате същата команда, когато то е направило някоя беля (надъвкало е любимите ви сандали, например), това няма особено смисъл за вашето куче. 

Вместо това, изберете фрази, конкретни за определени поведения като скачане, дъвчене, лай и така нататък. Колкото по-специфични сте, толкова по-лесно ще бъда за животното да разбере какво се иска от него. И да го направи правилно. 

кучеСнимка: iStock

 • Не използвайте пълни изречения

Кучетата не говорят нашия език, но ако някога се заслушате как стопанин си комуникира с домашния любимец, едва ли ще останете с подобно впечатление. Да, четириногите ни другари определено разпознават кратки фрази и отделни думи, но всичко по-дълго за тях може да е объркващо. 

Бъдете кратки и точни, като използвате името на кучето и една/две думи, когато го молите да направи нещо. Така шансовете ви за успех са най-големи.

 • Не позволявайте на кучето да ви води

Понякога буквално трябва да бъдете лидер. Излизайки от дома си преди кучето, вие установявате ролята си на негов пазител, който е „проверил“ преди него за всякакви възможни заплахи. Ако домашният любимец се втурне навън преди вас, той може да формира у себе си усещане, че той е водач във вашия дом. Идентична е ситуацията и по време на разходка – не позволявайте на животното да ви дърпа. Вие преценявате темпото и пътя.

кучеСнимка: iStock

 • Осигурете структура — дори по време на игри

Кучетата обичат рутината. Дори, когато играете игри, е важно да установите правила и структура. Ако не го направите, рискувате домашният ви любимец да го направи вместо вас. И съвсем скоро той ще бъде този, който ще определя кога е време за излизане, вечеря или забавления. 

 • Давайте му обич според вашите условия

Една от най-добрите части във връзката човек-куче, безспорно е гушкането. Рийд насърчава стопаните да дават на питомците си толкова обич и близост, колкото искат, стига това да се случва при техните условия. Да научите кучето си, че и вие имате свое пространство, е от съществено значение, за да започне то да ви уважава. Ако четириногото хленчи, лае, бута ви с лапа или постоянно търси внимание, това значи, че то няма респект към личното ви пространство и може би няма да ви слуша и в други области на обучението.

кучеСнимка: iStock

Този момент безспорно е труден за собствениците на кучета. Но Рийд настоява, че е по-добре, понякога, да се дистанцирате от домашния си любимец със спокойна, любяща енергия, когато нахлуе в пространството ви или прекъсне заниманията ви, отколкото да му повишавате тон или да му се карате само, защото търси внимание.

 • Действайте търпеливо и спокойно

Търпението и позитивността са от ключово значение, за да спечелите уважението на вашето куче. Косматите ни другари са отражения на нашите емоции, пречупват ги и ги връщат обратно към самите нас чрез поведението си. 

Разочарованите, ядосани или постоянно нервни стопани ще отгледат тревожни домашни любимци. Мислете позитивно и винаги насърчавайте желаното поведение с мили, любящи жестове и награди. Запомнете – никое куче не реагира добре на грубост и наказания. Помислете – върху какво искате да бъде изградена връзката ви? Страх? Или доверие и уважение. 

кучеСнимка: iStock

Нашите кучета са винаги наоколо – и в най-добрите, и в най-лошите ни дни. Изграждането на взаимно уважение и заздравяването на връзката ни с домашния любимец означава, да ги приемем такива, каквито са – кучета, а не хора. Работете с техните инстинкти, не ги оставяйте сами да определят правилата и използвайте тяхната уникална гледна точка, за да им помогнете да покажат най-доброто, на което са способни!

 

Вижте още: 

5 грешки при отглеждането на малко куче

Защо кучето обича да седи върху краката ви

 

 

Виж още