8 причини защо кучето ви ближе въздуха

куче облизва Снимка: iStock

П одобно на хората, кучетата също използват езиците си, за да вкусват и преглъщат храната. Но при четириногите ни другари те играят роля и в други дейности. Може би сте забелязали, например, че косматият ви другар понякога облизва въздуха? Ако това ви звучи познато, то може би се питате – защо домашният ни любимец го прави?

Когато кучето ни яде или пие, езикът му се движи по специфичен начин. Подобно е и движението, което той прави, когато животното ближе въздуха, а понякога езикът му се извива и нагоре към носа. За това и, погледнато отстрани, може да изглежда така, сякаш плъзга езика навътре-навън от устата си. 

куче облизваСнимка: iStock

Голяма част от собствениците на домашни любимци приемат, че облизването на въздуха е просто още едно странно и забавно поведението на питомеца им. Нещо като ходенето в кръг, странното, леко лудо, държание след баня и тн. Но кучето ви може да ближе въздуха поради редица причини и някои от тях може да налагат належащо посещение при ветеринарния ви лекар. 

Dogsandcats.bg

Ето и осем причини, поради които вашето куче може би ближе въздуха, както и кои от тях са червен флаг, че нещо с него не е наред и е време да се консултирате със специалист. 

Защо кучетата ближат въздуха?

Кучетата демонстрират това поведение поради различни причини – поведенчески и здравословни. Ето и 8 от най-често срещаните от тях:

  • За засилване на обонянието 

В сравнение с хората, кучетата имат невероятно обоняние. Всъщност, те имат приблизително 60 пъти повече рецептори за миризми в сравнение с хората! Сякаш това не е достатъчно, ами и четириногите ни другари имат и друга тактика за допълнително засилване на това чувство: езикът им. Или казано с други думи – напълно нормално е за вашето куче да „мирише“ с езика си – няма за какво да се притеснявате!

куче облизваСнимка: iStock

  • Краткотраен стрес и безпокойство

От време на време кучето ви може да стане тревожно или стресирано. Например, може да не му допада да бъде оставяно само или да си играе на претъпкани места. За да облекчи тези неприятни чувства, животното може да започне да ближе различни неща: въздуха, себе си или различни предмети. 

Ритмичното и успокояващо облизване може да помогне за намаляване на нивата на стрес на кучето чрез освобождаване на хормони на „щастието“ (ендрофини). Други признаци на стрес при кучета включват отпуснати назад уши, треперене, хленчене и опашка, която виси право надолу или прибрана между краката. 

  • Компулсивно поведение

Ако кучето ви често се чувства тревожно или разстроено, поведението му за справяне с неприятните емоции може да се превърне в натрапчиво.

куче облизваСнимка: iStock

Компулсивното държание при кучета може да се прояви под формата и на облизване на въздуха. За да помогнете на питомеца си ще трябва да определите и адресирате основната причина за безпокойството на питомеца си – само така ще можете да му помогнете да спре натрапчивото поведение. 

  • Чужд предмет в устата му

Ако някога сте имали храна, заседнала между зъбите или попаднала в небцето ви, може би сте използвали езика си, за да я извадите, нали? Е, кучетата ни не са по-различни! Четириного, което има нещо, заклещено в устата си, може да ближе прекомерно въздуха, да се прозява или да търка лицето си в пода в опит да отстрани заседналия предмет. 

куче облизваСнимка: iStock

  • Проблеми с кожата

Кучетата могат да се почешат на някои места, но има зони, които не могат да достигнат. Когато кожни състояния като дерматит и сухота причиняват постоянен сърбеж, а невъзможността на животното да се справи с дискомфорта може да го накара да започне да ближе въздуха. 

  • Заболяване на зъбите

Редовното почистване на зъбите на кучето ви може да бъде известно предизвикателство. Това може би обяснява и защо около 80% от домашните любимци на възраст над три години имат зъбни заболявания.

куче облизваСнимка: iStock

И така, как болезнените зъби водят до облизване на въздуха? Облизването обикновено означава, че животното се опитва да успокои дискомфорта си. Други признаци, които насочват към проблеми със зъбите, включват бъркане в устата и загуба на апетит.

  • Гадене

Кучето ви може да почувства гадене поради някои от същите причини, които чувствате и вие. Например, може да е яло нещо, което не му харесва или не му понася добре пътуването с колата.

  • Стомашно-чревни проблеми

Хронично разстроен стомах – и всяко близане на въздух, което го придружава, може да подскаже, че домашният ви любимец има продължаващи стомашно-чревни проблеми. Някои по-често срещани от тях, включват възпалително заболяване на червата (IBD) и язви.

куче облизваСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме, че кучето ни ближе въздуха?

През повечето време облизването на въздуха е нормално кучешко поведение. Ако домашният ви любимец прави това само от време на време, нямате причина за безпокойство. 

Въпреки това е добра идея да се свържете с ветеринарния си лекар, ако близането изглежда постоянно или се увеличава с времето. Възможно е косматият ви друга да има причина за безпокойство, която да му пречи да се отдаде на обичайното си поведение, като хранене, игра и упражнения. 

Вижте още:

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

5 причини защо кучето се прозява

 

Виж още