10 неща, които кучетата не харесват у хората

куче объркано Снимка: iStock

К акто с всички връзки в живота ни, дори и във взаимоотношенията между хората и кучетата понякога може да възникнат недоразумения. Някои от които могат да останат незабелязани, при това – за дълго време. За да избегнете подобни проблеми с вашия верен другар, ще се наложи да си зададете редица въпроси на различни теми. Например, да се опитате да помислите как мислят кучетата, какви са основните им нужди и какви са нещата, които обикновено ги притесняват. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 неща, които четириногите не харесват у хората. За да съумеете своевременно да подобрите връзката с домашния си любимец.

  • Силни шумове и силни миризми

Сешоари, прахосмукачки, коли или фойерверки – това са някои от примерите. Кучетата имат изключителен слух и са много по-чувствителни към звуците от нас. Следователно, всеки шум, който може да ви притесни или стресне, със сигурност ще ужаси домашния ви любимец. 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Темата са натрапчивите миризми също е нещо, което трябва да се вземе предвид. Точно както ушите им, носът на домашния ви любимец е много по-мощен от човешкия. Следователно, всяка миризма, която за вас е силна, ще бъде изключително натрапчива за четириногия ви другар. Много силните и наситени аромати могат да раздразнят ноздрите на кучето ви. Лесно ще установите това – животното ще ви уведоми като киха или просто се премести на друго място. 

Вижте още: 8 миризми, които кучетата мразят

  • Говорите много и не използвате езика на тялото

Някои собственици говорят на кучетата си твърде много. Въпреки че това в общия случай е добре, ако залагате на дълги и обстоятелствени изречения, вместо кратки думи и жестове, които могат да бъдат лесно разбрани, в крайна сметка просто натоварвате питомеца си. 

куче обърканоСнимка: iStock

Кучетата предпочитат да общувате с тях чрез езика на тялото и когато използвате кратки думи или звуци, това им е от голяма полза. Особено по време на тренировъчните сесии. Определено няма полза да използвате целия си богат речник, структурирайки сложни изречения. Вместо това, заложете само на основните думи, на които сте научили косматия си другар, когато се обръщате към него.

  • Когато им се караме, без да се разбира защо

Може би сте имали лош ден, не сте в настроение или сте ядосани, защото домашният ви любимец е направил нещо, което не ви допада – вие предавате този гняв и негативизъм. И макар понякога това да е неизбежно, важно е да запомните, че ако се карате на кучето си на случаен принцип, а не веднага инцидента, то никога няма да разбере какво се случва или какво е направило погрешно. Това действа стресиращо на животното и може да повлияе негативно на връзката помежду ви в дългосрочен план. 

куче човекСнимка: iStock

  • Липса на рутина и последователност

Кучетата обичат да имат рутина, защото се чувстват по-сигурни и по-спокойни. Неспазването на графиците, заяждането или непоследователните указания означава, че домашният ви любимец никога няма да се интегрира правилно в дома ви. И може да изпадне в състояние на стрес или дискомфорт. 

Изгответе график за дейностите, свързани с най-добрия ви приятел. Винаги спазвайте едни и същи команди и бъдете последователни – тогава питомецът ви никога няма да бъде неспокоен или разстроен. Липсата на структура и обучение, в крайна сметка ще доведат до това, че кучето ще се усеща нещастно. То ще развие несигурност и неразбиране – както към семейството си, така и към други себеподобни. 

  • Взиране в очите/хващане на муцуната и потуване по главата

Кучетата не са почитатели на интензивния зрителен контакт. Ако някога сте се взирали в очите на домашния си любимец продължително, вероятно сте забелязали, че той се отдръпва. Или може би дори леко свежда поглед, ръмжейки? Продължителният зрителен контакт в кучешкия свят е вид предизвикателство и може да предизвика у него състояние на тревога или страх. Избягвайте да се взирате в куче, което не познавате, защото това може да предизвика реакция на неприязън и дори – агресия. 

куче обърканоСнимка: iStock

Друго нещо, което често правим, е да потупваме кучето си по главата. Ние ви препоръчваме да не го правите – на повечето кучета не им е приятно. Нещо повече - понякога този жест може да бъде изтълкуван като заплаха. Ръка отгоре, което животното вижда като доминираща, която може да му нанесе удар по главата във всеки един момент – това прави всяко куче неспокойно. Същото се отнася и за стискане на муцуната - това кара четириногите да се чувстват като в капан, ограничавайки движенията им. 

  • Прекомерни прегръдки и целувки

Има много неща, които са нормални за нас, с които изразяваме обич и внимание. Като например, да прегръщаме и целуваме нашия космат другар. За съжаление, кучетата не тълкуват тези жестове по идентичен начин. 

куче обърканоСнимка: iStock

За някои четириноги може да бъде объркващо да получават постоянно целувки от собственика си, особено ако не са свикнали с тези прояви на обич от малки. Въпреки че има много привързани и покорни кучета, които да приемат силните прегръдки, повечето не ги толерират особено. Добре е да покажете нежност – с кратка прегръдка и целувка, но внимавайте да не прекалявате и следете за признаци дали животното се чувства неудобно. 

  • Претупване на разходката и неправилно използване на каишката

Понякога може би държите каишката твърде опъната и постоянно я дърпате, като така не позволявате на домашния си любимец да подуши интригуващите за него места от заобикалящата го среда. Това, съчетано с бърза разходка – колкото животното да свърши работите си, и ето ви перфектната рецепта за неприязън и недоволство. 

Разходките за домашните ни любимци не се свеждат само до време за тоалетна – те са техният начин да изследват света около себе си, да поиграят и да оставят своето послание за тези след тях. Избягвайте да претупвате разходки и използвайте нагръдник, ако косматият ви другар се дърпа прекомерно.

куче обърканоСнимка: iStock

  • Ненужно облекло

Разбира се, ако навън е студено или трябва да покриете част от тялото на вашето куче поради нараняване, можете да го облечете с дрешка или пуловер. Или по препоръка на ветеринарния ви лекар. 

Много собственици обаче забравят, че дрехите за кучета не са декоративни, а следва да изпълняват някаква функция. Ако животното се чувства неудобно, то не може да ходи правилно или просто ще се чувства ограничено. А това прави дрешката по-скоро ненужна. И макар много домашни любимци с видимо нежелание да се примиряват, в по-голямата си част цялото това обличане (особено ако е ненужно) никак не им е по вкуса и ги изнервя. 

куче взираСнимка: iStock

  • Прекалено често къпане

Ежедневното почистване е нормално за хората, но не и за кучетата. Те се поддържат чисти по свой си начин, а телесната им миризма е начин на общуване с другите. Ако почиствате твърде често четириногото, дори когато не е толкова мръсно, не му правите услуга. Да, добре е от време на време да къпем домашния си любимец у дома или при професионален грумър, но не бива да се случва твърде често. Освен че се нуждаят от естествения си аромат, за да комуникират добре, твърде честите бани ще отмият естествената защита на кожата на животното.

  • Прекалено чести отсъствия

Кучетата не понасят добре скуката, те искат да са заети с нещо постоянно. По възможност – с любимите си хора! Така че, бъдете сигурни в едно – домашният ви любимец със сигурност мрази, когато го игнорирате и се държите скучно. Не му допада и, когато ви няма и не знае кога ще се приберете при него. Най-лошото нещо в света на четириногия ви другар, е да го изоставите. Животното никога няма да разбере мотивите зад постъпката ви и ще му бъде трудно да се довери отново на хората. Така че – постарайте се да не сте скучни, стимулирайте и забавлявайте домашния си любимец и бъдете близо до него! Питомецът ви ще го оцени безкрайно много!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата защитават дома ни

10 породи кучета, които най-силно се привързват към стопаните си

Може ли кучето ми да ми се ядоса?

 

Виж още