8 причини защо всяко дете има нужда от куче

дете и куче Снимка: iStock

К учетата могат да предложат толкова много на семейството си – радост, любов и цял живот на забавни, мили спомени. Много родители се тревожат да вземат на малчуганите си домашен любимец, като една от причините е, че смятат, че хлапето бързо ще се отегчи от животното и всички грижи ще се прехвърлят върху тях. 

Истината обаче е, че четириногите учат децата на отговорност, самочувствие, лоялност, прошка, емпатия и здравословни навици, които ще им послужат през целия им живот. 

Всеки етап от живота на кучето допринася за развитие на характера на подрастващите, а от родителите зависи до каква степен ще се възползват от всички неща, които предлага отглеждането на четириного. За това – ако обмисляте да добавите един космат член към семейството си, предлагаме ви заедно да разгледаме някои потенциални ползи, които животът с куче ще донесе на вашето дете. 

дете и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Отговорност

Грижата за домашен любимец е чудесен начин децата да се научат на отговорност. Макар за много възрастни е трудно да си го представят, когато хлапето знае, че е негова грижа, например, да сменя водата на животното всеки ден, то постепенно свиква да го прави. И започва да осъзнава, че кучето разчита на него, за да оцелее (в случая – да е добре хидратирано). 

Елементът на отговорност идва от факта, че детето разбира, че ако не върши възложената му работа всеки ден и както трябва, това ще се отрази на здравето на кучето. Независимо дали става въпрос за смяна на вода, даване на храна или разходки – ако малчуганите помагат ежедневно с тези неща, това им дава усещане за постижение и увереност, че могат да се справят.

дете и кучеСнимка: iStock

  • Състрадание

Всеки стопанин на куче знае колко силна интуиция има домашният ни любимец, благодарение на която разбира безпогрешно кога сме тъжни или болни. Може би е езикът на тялото или силното обоняние на четириногото, но е факт, че косматият ни спътник винаги ще дойде до нас и ще легне в краката ни, сякаш казвайки ни без думи: „Аз съм тук, всичко ще бъде наред.“

Дори и да го осъзнаваме, кучетата възпитават у нас емпатия, учат ни да осъзнаваме чувствата на другите и да ги подкрепяме в труден момент.Децата, които имат в живота си домашен любимец и се грижат за него – хранят го или си играят заедно, научават много от животното за състраданието, отговорността и любовта. 

  • Прошка

Понякога всички се чувстваме разочаровани от действителността около себе си и често пренасочваме негативните си преживявания към най-близките ни хора. Или животни. Ако се приберете ядосани след неприятен работен ден и си го „изкарате“ на домашния любимец, карайки му се без причина, четириногото ще се свие и най-вероятно ще се опита да избегне зрителен контакт.

дете и кучеСнимка: iStock

Когато осъзнаете, че гневът ви е бил насочен погрешно, просто докоснете главата на кучето или разтрийте меко коремчето му, за да получите неговата прошка.

Сами ще видите, че след няколко секунди косматият ви другар сам ще дойде при вас, махайки щастливо с опашка. Това е ценният урок на поисканата и дадена прошка, произтичаща от безусловната любов. 

  • Приятел „на пълен работен ден“

Кучетата са винаги на линия, за да се забавляват с детето ни, когато останалите му приятели са заети или не са у дома. Косматият приятел на хлапето никога няма да го остави само, винаги ще е до него, за да го защити (ако се наложи). Можете да бъдете сигурни, че четириногото може да бъде най-добрият приятел на вашия малчуган, с който той ще споделя всичките си тайни. 

  • Подобряване на имунната система

Изследване на университетската болница в Куопио, Финландия, е установило, че бебета, които са живели заедно с куче в дома си през първата годинка от живота си, по-рядко са жертва на респираторни инфекции и заболявания в сравнение с тези, които не са израснали около четириноги. 

дете и кучеСнимка: iStock

Причината за това е излагането на микроби, които са част от микрофлората на кучето, които подобряват имунната система на бебетата. 

  • Лидерски качества

Когато децата се научават да дресират и отправят команди към домашния си любимец, възнаграждавайки го за добре свършената работа, те започват да развиват лидерски умения от малки. 

Това им помага да придобият увереност в способностите и повишава самочувствието им.

  • Навици за здравословен начин на живот

Правилната и отговорна грижа за кучетата включва ежедневни разходки и упражнения, освен смяната на водата и добре балансираната диета, разбира се. Извършвайки всички тези дейности с домашните си любимци редовно, хлапетата постепенно придобиват полезни навици, включващи достатъчно движение и познания относно здравословния начин на хранене. 

дете и кучеСнимка: iStock

  • Едно различно развлечение

Да забавлявате дете без да използвате телевизия, таблет или електронни игри граничи с невъзможното в наши дни. Отглеждането на домашен любимец обаче, е една добра алтернатива. Кучетата са идеалното забавление за всяко дете – винаги са готови за игри и безспорно са най-добрият и искрен спътник, който малчуганът може да има!Четириногите могат да осигурят на хлапето здравословен начин за развлечение и да го занимават с часове!

Ползите от отглеждането на куче за вашето дете несъмнено са много повече от осем. Най-важното, което бихме ви посъветвали е да помислите обективно – сами ще видите, че едно четириного приятелче неминуемо ще направи детството на вашето хлапе много по-смислено, истинско и невероятно! 

 

Вижте още:

Как да научим децата на уважение към кучето

Какъв тип куче е подходящо за семейства с деца

Виж още