Как да научим децата на уважение към кучето

дете и куче Снимка: iStock

Д ори и домашният ви любимец да е от породите кучета, които се препоръчват за семейства с деца, това съвсем не е достатъчно, за да има мир и разбирателство вкъщи. Важно е да се замислим и за другата страна,свързана с отглеждането на четириного – как нашите наследници се отнасят с животното. Защото, колкото и да не ви се вярва, голяма част от проявите на агресия от страна на кучетата към хлапета са предизвикани именно от тяхното поведение към него.

Да научим малчуганите как да се отнасят с уважение към домашния ни любимец е задължително условие, за да съжителстват те в хармония и спокойствие, без опасност от наранявания. 

Детското поведение плаши кучето

Кучето може да се превърне в най-добрия и верен другар на детето ви, стига да поработите върху правилата, които това приятелство налага и за двете страни. Имайте предвид, че случаите, когато домашният любимец прояви агресия към по-малките членове на семейството, в голяма част са предизвикани от поведението на малчуганите. 

деца и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много четириноги се страхуват от малки деца, защото те се движат хаотично, непредсказуеми са в реакциите си и често пъти в игрите и начините, по които докосват животното могат да са доста груби

Детският тембър е доста непостоянна величина, която често се мени и стряска кучето. Освен това, повечето деца обичат да прегръщат кучетата обвивайки ги с ръце плътно около врата – нещо, което животните не харесват и дори намират за леко плашещо. Цялата тази палитра от поведения (изключваме дърпане на опашката или бутане на паничката с храна, които са абсолютно забранени) могат да са потенциална причина кучето да не се държи особено приятелски с някое от хлапетата вкъщи. 

Наблюдавайте езика на тялото 

Независимо дали домашният ви любимец доказано принадлежи към порода, която се отнася нежно и да се разбира с деца, препоръчително е да не оставяте най-малките членове на семейството си сами в компанията му поне в началото. Важно е да наблюдавате как си взаимодействат, като особено внимание обърнете на езика на тялото на кучето – лесно ще познаете по реакциите и поведението му дали му е приятно или не. 

Не забравяйте, че превенцията е ключът към избягване на редица поведенчески проблеми. Ако забележите, че определени действия на детето ви не допадат на кучето – трябва да реагирате като създадете правила на взаимодействие между животното и детето. 

деца и кучеСнимка: iStock

Нежно докосване

Децата трябва да бъдат научени, че кучето не е играчка. Дърпането на опашката, козината и ушите, опитите за езда или щипането на носа са неща, които причиняват на домашния любимец дискомфорт и болка. Дори и най-спокойното куче има праг на търпимост към подобен тип „посегателства“ и няма да толерира подобно поведение до безкрай. Често в началото четириногият ви приятел ще покаже, че подобни „милувки“ не му се нравят чрез напускане на помещението, ръмжене, оголване на зъби и накрая неминуемо ще отвърне.

Научете малчуганите на уважение към кучето с някои основни правила:

Детето не трябва да:

 • Дърпа опашката на кучето
 • Да дърпа ушите на кучето
 • Да дърпа и скубе козината на кучето
 • Да ходи/тъпче лапите на кучето
 • Да се опитва да бръкне в очите на кучето
 • Да се опитва да язди кучето
 • Да скача в близост до кучето (на легло, диван и тн.)
 • Да удря или рита кучето
 • Да гали правилно кучето – с отворена ръка по гърба или ако се обърне – по корема на кучето

Да покажем привързаност правилно

Ние сме свикнали с прегръдките и целувките като начин, чрез който демонстрираме привързаност, нежност и любов помежду си. Кучетата обаче НЕ се радват толкова да бъдат прегръщани, особено – да обвивате ръце плътно около врата им. Те НЕ обичат да ги целувате по муцуната или носа.Нещо повече – тези действия, особено ако са резки, могат да се разтълкуват като вид заплашително или агресивно поведение от страна на кучето и могат автоматично да предизвикат защитната му реакция.

Необходимо е внимателно и с примери да обясните тази разлика на децата, макар и за тях да е трудно в начало да я разберат. Нали, в крайна сметка всичко е от любов! 

дете и кучеСнимка: iStock

Започнете с главното – кучетата общуват по различен начин от хората. Те използват главно езика на тялото, обонянието, зрението и слуха си. За това, когато поиска да целуне кучето ви (всички го правим!) наблюдавайте внимателно езика на тялото на животното. Ако то се напрегне видимо, оближе устни или погледне в страни, показвайки бялото на очите си – кажете на детето да спре. Вместо това насърчете детето да погали, разходи или да даде лакомство на любимеца ви. 

Когато кучето яде – не го притесняваме!

Основен момент, който трябва да разясните на наследниците си е, че докато домашният ви любимец се храни е желателно никога, по никакъв повод да не посягат към паничката му. Всяко подобно движение ще бъде разтълкувано от кучето като заплаха и опит да се вземе храната му – нещо, което ще го накара веднага да реагира. 

Осигурете на кучето място, където може да се храни спокойно и научете детето, че това е пространство само за домашния ви любимец и то не може да:

 • Гали кучето, докато то яде или пие
 • Да бърка в купичката на кучето, докато яде. Дори и ако иска да добави нещо към вечерята му
 • Да хване нашийника на кучето, докато се храни
 • Да прекъсва по какъвто и да е било начин кучето, докато се храни или пие вода

Имайте предвид, че кучето инстинктивно оголва зъби или ръмжи, за да защити храната си. За да не пострада хлапето ви, много е важно да му обясните, че в този момент домашният любимец няма как да знае какви са намеренията му. 

Дете, което системно продължава да прекъсва куче, докато то се храни, всъщност го учи да защитава храната си чрез агресивно поведение. 

Безопасен и добър начин да свържете храната на кучето и децата е да ги научите да дават на любимеца ви лакомства. Научете ги как да му ги дават правилно: Нека поставят бисквитката в дланта си, а след това внимателно да я поднесат пред муцуната на кучето. По този начин, освен че улеснявате животното и то не се чуди как да вземе лакомството, намалявате и възможността без да иска да захапе малките пръстчета на детето. 

дете и кучеСнимка: iStock

Да се държим с уважение към кучето

Децата имат много енергия и често вдигат шум в игрите си. За някои четириноги това е забавно, но за повечето кучета подобни звукови сигнали са по-скоро заплашителни. Четириногите са чувствителни към тона и тембъра на гласа ни, колкото по-спокоен е той, толкова по-кротко е животното.

Научете наследниците си, че когато викат НА или ПО кучето, хвърлят неща към него или се опитват да го „стреснат“, те правят неща, които обиждат и нараняват чувствата на домашния им любимец

Задължително е кучето ви да има свое местенце в апартамента, което е максимално отдалечено от детската стая или къта за игра на хлапетата. Дори и да не са насочено към животното, еуфорията и силните звуци, които издават при игра по един или друг начин дразнят косматия ни приятел. Научете хлапетата, че когато той се е „оттеглил“ в своето безопасно място, значи иска да бъде оставен на мира и следователно – да не го притесняват.

дете и кучеСнимка: iStock

Играйте правилно и безопасно

Най-добрата и безопасна игра, на която да научите детето и кучето е тази с донасяне на топка. Можете да опитате по следния начин: Нека хлапето вземе две топки за тенис и хвърли едната напред. Когато кучето я донесе обратно и я пусне, детето може да хвърли и другата. Това позволява на малчугана безопасно да вземе първата топка от земята.

Ако кучето ухапе детето ви

Ако трябва да бъдем откровени, шансът винаги да сте наблизо и никога да не се стигне до инциденти между кучето и детето ви, е доста малък. Важно е, ако изпаднете в тази неприятна ситуация, да не бързате със заключенията и обвиненията. Най-добре е да разделите животното и хлапето за няколко дни, през което време да направите едно посещение с детето при ветеринар, който да направи преглед. След като сте изключили медицинската част, необходимо е да помислите за различните фактори, които са довели до нападението от страна на кучето. Поговорете с детето – най-често то само ще ви сподели какво точно се е случило, след като уплахата премине.

За да са щастливи и да се разбират домашния любимец и детето ни трябва съвсем малко „побутване“ от наша страна. Установявайки правила на уважение, възпитание, правилен подход и добро поведение спрямо четириногия ни приятел, ние учим наследниците си на много положителни неща, без дори да го съзнаваме!

Виж още