8 признака, че кучето ви изпитва зъбна болка

куче болка Снимка: iStock

Т ъй като нашите кучешки другари не могат да ни споделят с думи, когато имат проблем със здравето или изпитват определен дискомфорт, когато такъв възникне, необходимо е да разчитаме на знаците, които ни дават, свързани с промени в поведението и езика на тялото.

И макар че може сравнително лесно да забележите, че домашният ви любимец има проблеми с краката или коленете, или че е наранил опашката си, например, когато става въпрос за орално здраве, ситуацията става малко по-сложна.

куче болкаСнимка: iStock

Проблемите със зъбите при косматите ни другари могат да бъдат много болезнени и, за съжаление, често остават незабелязани от собствениците за по-дълго време. За това, предлагаме ви да разгледаме 8 признака, които сочат, че кучето ви има проблеми с оралното здраве. Дали го боли зъб, има възпалени венци, време е за почистване на зъбен камък или натрупана плака – това ще прецени ветеринарният ви лекар. 

Dogsandcats.bg
 • Отказва да яде или има промени в хранителните му навици

Много кучета обичат да ядат, дори и да не са гладни. Ако обаче четириногото изпитва болка по време на хранене, то може да няма желание да хапва или понякога – дори напълно да спре да се храни. Ако домашният ви любимец внезапно откаже да яде или видимо изглежда незаинтересован, това може да е индикация за проблем със зъбите. 

куче хранаСнимка: iStock

 • Прекомерно лош дъх

Лошият дъх е често срещан при домашните ни любимци, но ако миризмата му се влоши драстично, това може да индикира наличие на инфекция, причинена от абсцес на зъб или възпаление на венците. Лошият дъх възниква в резултат на събиране на бактерии на мястото на инфекцията. Ако забележите, че устата на косматия ви другар мирише необичайно неприятно, не отлагайте дълго посещението при ветеринарен лекар, тъй като бактериите, причиняващи зловонието, могат да се разпространят в кръвта на животното. А това – да доведе до поява на по-сериозни здравословни проблеми.

 • Венците му се разкървавяват лесно

Ако забележите петна от кръв върху играчките за дъвчене на кучето ви или около зоната му за хранене, това може да означава, че то има инфекция на венците или начален стадий на пародонтоза. 

куче болкаСнимка: iStock

Имайте предвид обаче, че случайното кървене по време на игра понякога може да бъде причинено и от неправилно ухапване или твърде ожесточена игра. В тези случаи то не е причина за тревога.

 • Има зачервени и подути венци

Ако венците на кучето ви станат тъмночервени и подути, то може да има наличие на инфекция, която може да доведе до гингивит или пародонтит. 

Като цяло, подутите венци са общ индикатор, че нещо не е наред със здравето на зъбите на вашето куче. Този симптом може да доведе до подуване и на други области на лицето, ако не му се обърне внимание.

 • Лигави се повече от нормалното

В зависимост от породата и чувствителността на вашето куче към болка, известно лигавене се счита за нормално. Ако обаче то е постоянно, то говорим за основен индикатор за болка при четириногия ви другар. Ако забележите, че животното се лигави обилно и това не е типично за него (нито характеристика на породата му), обадете се на ветеринарния си лекар и насрочете час за преглед. 

куче болкаСнимка: iStock

 • Проявява странно, ново поведение

Като негов собственик, вие познавате поведението на домашния си любимец най-добре. Когато животното започне да прави неща, които никога до сега не сте виждали, погледнете по-отблизо, за да видите – може да изпитва болка. 

Кучетата, изпитващи зъбна болка, често показват странни поведения като:

 • Скимтене при прозяване
 • По-често кихане
 • Чесане зад ушите
 • Търкане на лицето в земята или отривисто тръскане на глава
 • Често облизване на носа

куче тъжноСнимка: iStock

 • Изглежда депресирано или няма енергия

Когато изпитват болка, някои кучета се изолират, крият и/или изглеждат незаинтересовани от любимите си игрални дейности. Дискомфортът може да направи четириногите по-раздразнителни, сънливи и те да искат да спят повече от обикновено, за да избегнат болката.

куче тъжноСнимка: iStock

 • Има обезцветени зъби

Точно както при хората, излишният зъбен камък може да причини пожълтяване или светлокафяв цвят на зъбите на кучетата. Ако не се погрижите своевременно за натрупването на зъбен камък, това може да причини по-сериозни проблеми със зъбите в бъдеще, като гингивит и пародонтит.

Редовните ветеринарни прегледи могат да помогнат за предотвратяване на честотата на зъбните проблеми. При нужда, специалистите препоръчват почистване на зъбите на кучето ви всяка година. 

Вижте още: 

Защо кучетата имат лош дъх

10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

Виж още