Защо кучетата имат лош дъх

куче Снимка: iStock

Ц елувка преди работа, гушкане преди лягане – да, привързаността ни към домашните ни любимци не познава граници! Тази близост обаче, може да бъде една идея по-малко сладка и приятна, ако дъхът на кучето ни е лош.

Има куп причини, поради които четириногият ви приятел може да има лош мирис в устата си. Бързаме да ви успокоим – повечето от тях са лесно поправими и ако се реагира бързо то проблемът няма да се задълбочи. 

Защо кучето ми има лош дъх?

Сам по себе си, лошият дъх на кучето ви не е нещо, което трябва да ви тревожи. С едно уточнение – ако се случва от време на време. Ако постоянно го усещате, то може да се касае за по-сериозен проблем.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Почистването на зъбите – на първо място

Най-добрата и сигурна превенция срещу лош дъх при кучетата е ако почиствате редовно зъбите им. По този начин ще спрете натрупването на плака и зъбен камък – основни причинители на лошия дъх не само при кучетата, но и при хората. Освен това ще предотвратите натрупването на бактерии, които овен зловонни могат да доведат и до заболяване на венците.

  • Инфекция или абсцес

Ще познаете, че се касае за подобен проблем, ако миризмата е постоянна, силна и неприятна, а кучето изглежда видимо отпаднало или изпитва дискомфорт.

  • Копрофагия (ядене на изпражнения)

Копрофагията - поведение, при което кучетата ядат своите и чуждите изпражнения, за съжаление, се среща сравнително често. То идва като естествен инстинкт на кутретата, но трябва да бъде стопирано навреме, за да не се превърне в навик.

кучеСнимка: iStock

  • Диабет

Лошият дъх при някои кучета е може да е кисело-сладникав. Ако усетите подобна миризма, значи може би се касае за един от първите симптоми на диабет и е добре веднага да се свържете с ветеринарния си лекар.

  • Дихателни проблеми

И при животните, както и при хората, носът и устата са свързани със синусите. Това значи, че всяка бактерия или инфекция (като синузит) в носа може да доведе до лош дъх в устата на кучето ви.

кучеСнимка: iStock

Как да подобрим дъха на кучето си?

Подобно на хората, здравословното състояние на зъбите и венците на вашето куче е от ключово значение за това дали то ще има лош дъх или не. Редовното почиствате на зъбите на домашния ви любимец помага и за по-доброто му дишане. 

Как да мием правилно зъбите на домашния си любимец?

Почистването на зъбите на четириногия ни приятел звучи по-сложно, отколкото всъщност е. Ако започнете да го правите още в периода, след като животното смени бебешките зъби с постоянни и то свикне, няма да имате никакви проблеми за в бъдеще. 

миене на зъби на кучеСнимка: iStock

Важно е в никой случай да не използвате своята паста за зъби - тя обикновено съдържа съставки като ксилитол, флуорид или алкохол, които са токсични за кучета. Винаги възнаграждавайте с лакомство и похвала кучето, след като ви е оставило да почистите зъбите му – така му оставяте положителна асоциация. Има различни пасти за зъби, предназначени за кучета, които са с вкусове, които биха им допаднали – опитайте ги!

Ако миенето на зъбите не помага?

Ако дори и след търпеливо и последователно почистване на зъбите на вашето куче, дъхът му не се подобрява, добре е да го заведете при вашия ветеринарен лекар на преглед. Понякога плаката и зъбния камък се натрупват на най-труднодостъпните места – задните зъби. А предвид, че домашния ви любимец едва ли ще ви даде повече от 20 секунди преди да стисне челюсти и да блокира достъпа ви, почистването им граничи с невъзможното. 

Признаци на заболявания на венците и устната кухина при кучетата

кучеСнимка: iStock

Ако освен упорития лош дъх забележите и някой от тези симптоми, значи се касае за по-сериозен проблем, изискващ своевременно медицинско лечение.

  • Възпалени венци
  • Тъмночервена линия на мястото, където венците се „срещат“ със зъбите
  • Отдръпнати венци
  • Корените на зъбите „прозират“ под венците
  • Жълти и кафяви петна около зъбите

Колко често да почиствам зъбите на кучето си?

В идеалния вариант – толкова често, колкото миете собствените си зъби или иначе казано – по два пъти на ден. Но това е далеч по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни. Защото кучетата не са особени любители на четките за зъби и едва ли охотно ще ви оставят да „бърникате“ из устата им за повече от 5 до 20 секунди.

кучеСнимка: iStock

Според последни проучвания, миенето на зъбите на кучето два-три пъти седмично е достатъчно, за да предотврати натрупване на плака и зъбен камък. Оттам – и за справяне с лошия дъх. Освен това след ядене можете да давате на кучето си дентални пръчици – на пазара има различни видове, които са без оцветители и подсладители и чиято цел е именно почистване на зъбите. Ако породата на кучето ви позволява – нека от време на време да дъвче и по-големи кокали – отразява се добре на състоянието на венците. 

 

Вижте още: 

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

4 природни средства срещу лош дъх при кучетата

Виж още