10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

куче Снимка: iStock

С игурни сме, че като собственик на домашен любимец, и вие като нас искате най-доброто за кучешкия си спътник - за да се радва той на дълъг, щастлив и здрав живот. За това и винаги е подходящ момент да си припомним важността на редовните прегледи при ветеринарен лекар, както и да ви дадем някои допълнителни насоки как да направите правилните избори в ежедневието си, за да осигурите максимално здравословен начин на живот на любимото ви куче. 

За да увеличите жизнеността, заздравите имунната система и поддържате косматия ви другар във форма, са ви достатъчни няколко прости, но изключително ефективни неща, за които да следите в ежедневната си рутина. Нищо повече. Защото

здравословният начин на живот при кучетата ни, точно както е и при хората, се изгражда чрез малки стъпки в правилната посока. А ключови са последователността, търпението и положителния подход. 

Dogsandcats.bg

Уверете се сами колко е лесно да поддържате доброто здраве на домашния си любимец всеки ден – с нашите 10 съвета.

  • Фокус върху храненето

Осмисленото и адекватно хранене поддържа кучето във форма, а доброто здравословно състояние на любимеца ви помага за предотвратяване на много заболявания. Всичко е свързано със съставките на храната, която животното получава – източниците на протеин като пилешко месо и яйца, изграждат мускулите. Плодовете и зеленчуците пък, са естествени източници на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за доброто функциониране на имунната система на домашния ви любимец. 

Старата аксиома – „вие сте това, което ядете“ се отнася както за хората, така и за кучетата ни. За това не подценявайте значението на храната, избирайте качествени продукти за оптимално здраве на вашия четириног приятел. Ако имате съмнения относно правилното количество – не се колебайте да се консултирате с ветеринарния си лекар относно най-добрата диета за косматия ви спътник. 

кучеСнимка: iStock

  • Контролирайте теглото

Затлъстяването при кучетата може да доведе до проблемни състояния като болест на Кушинг или кожни раздразнения, сърдечна недостатъчност, рак или проблеми със ставите. 

Домашните любимци с наднормено тегло имат намалено качество на живот. А много стопани неволно прехранват животните без да осъзнават, че по този начин скъсяват живота им. За това е особено важно освен да е качествена и богата на различни минерали и полезни вещества, храната на четириногия ви приятел да е дозирана спрямо неговите нужди. Правилната диета ще даде повече енергия и по-добро цялостно здраве на косматия ви спътник. 

  • Погрижете се да има достатъчно упражнения

Упражненията изгарят директно калориите, но от тях има и друга полза – те дават тласък на метаболизма. А това е процес, който продължава часове, след като кучето е спряло да се движи. 

Редовната физическа активност поддържа мускулите, сухожилията и костите на домашния ви любимец здрави. Упражненията осигуряват и необходимата доза умствена стимулация. За това – постарайте се да отделяте време за активности с четириногия си приятел (минимум по 30 минути два пъти на ден в идеалния вариант) като ходене, тичане и игри на открито. Ще има полза, гарантираме ви!

кучеСнимка: pixabay.com

  • Не пропускайте грижите за зъбите

Добрата стоматологична грижа може да удължи живота на вашия домашен любимец. За това е важно редовно да проверявате състоянието на устата на кучето си. Като за начало – приближете се до кучето си и подушете дъха му. Да, едва ли ще е свеж и ментов, но ако мирише наистина зле, може би има някакъв проблем. Особено ако е придружен от загуба на апетит, повръщане или прекомерна жажда. Следват венците – те трябва да са розови, а зъбите – бели, с минимално количество натрупан кафяв зъбен камък (в най-добрия случай). 

Важно е да се снабдите със специална четка и паста за зъби за кучета, а целта ви е постепенно животното да започне да приема грижите за денталната му хигиена като част от ежедневната си рутина. Ако забележите признаци на орално заболяване, като възпалени венци или клатещи се зъби, време е за професионална помощ от вашия ветеринарен лекар.

  • Почиствайте козината

Независимо от дължината на козината на домашния ви любимец, редовното й разресване е задължително, защото това е единственият начин да премахнете мъртвите косъмчета, да стимулирате повърхността на кожата и по този начин, чрез разпределянето на естествените й масла, да заздравите цялостно гривата на кучето си. 

кучеСнимка: iStock

Това е и възможност ежедневно да преглеждате тялото на четириногия си приятел, което прави по-вероятно да забележите промени като необичайни израстъци или други аномалии, които се нуждаят от вниманието на ветеринарен лекар. За това – дори на няколко дни разресвайте козината на домашния си любимец – нека това е приятно време на грижа, което споделяте заедно! 

  • Не прекалявайте с къпането

Поддържането на външния вид на домашния ви любимец (така нареченият „груминг“) е важна част от цялостното му здраве. Но и тук не бива да се стига до крайности. 

Прекалено честото къпане ще изсуши кожата на кучето ви. Така че – освен ако вашият четириног спътник не се е търкалял в нещо миризливо или се е изцапал по друг начин, банята на всеки два до четири дни е абсолютно достатъчна. През останалото време е достатъчно да разресвате добре козината на животното и да почиствате лапите с влажна кърпа след разходка. 

Не забравяйте да къпете кучето си само с продукти, специално предназначени за домашни любимци. Никога не използвайте човешки препарати (колкото и скъп да е шампоанът или балсамът ви!), защото тяхната формула е твърде груба за кожата на четириногите. Обърнете внимание и на водата – тя не бива да е нито твърде гореща, нито прекалено студена. Погрижете се да изплакнете добре, като внимавате да не попаднат капчици в ушите или очите. 

  • Научете как да се грижите за ноктите

Много стопани на четириноги се въздържат сами да режат ноктите на кучетата си, а при някои самата мисъл за това предизвиква страх. При някои кучета обаче, се налага по-често подкъсяване на ноктите – ще познаете, че е дошло времето за това, ако чуете „щракане“ по пода, докато животното върви.

Едната от възможностите ви е да водите редовно домашния си любимец при ветеринарен лекар, който да изреже ноктите му. Другият вариант е сами да се научите как да го правите. В този случай – консултирайте се задължително със специалиста преди процедурата, нека ви препоръча инструмент и ви обясни за какво да внимавате. 

  • Проверявайте и почиствайте ушите

Чистотата на ушите е важна, за да предотвратите възможни инфекции и възпаления. При прегледа на външната им част може да забележите наличие на кърлежи, бълхи или други необичайни неща, за това – не го подценявайте. 

За да почистите ушите на косматия си приятел, използвайте памучен тампон или марля с разтвор, специално за целта (само с вода не става, защото се изпарява твърде бързо). Избършете вътрешната повърхност на ухото, слизайки навътре само, доколкото пръстът ви лесно приляга. 

Никога не бъркайте с нещо друго навътре по ушния канал на кучето си (клечки за уши са силно непрепоръчителни), защото можете да причините болезнено нараняване на животното. Ако не сте сигурни как да почистите правилно ушите на домашния си любимец – най-добре се консултирайте с ветеринарния си лекар за съвет. 

кучеСнимка: iStock

  • Не прекалявайте с добавките

Реномираните производители на храни за домашни любимци полагат големи усилия, за да се уверят, че продуктите им съдържат правилното съотношение на витамини и минерали. Така че – ако залагате на качествена кучешка храна (или премиум клас), то няма да се налага да добавяте много допълнителни съставки към диетата на любимеца си. Ако прецените обаче, че е необходимо – първо се консултирайте с ветеринарния си лекар. 

Някои мастноразтворими витамини като А, D, E и К – не се усвояват лесно от тялото на кучето и могат да се натрупат до токсични за него нива. Важно е да знаете, че високите нива на даден минерал в менюто на косматия ви приятел, могат да попречат на организма при усвояване на друг. Такъв е случаят с калций, мед и желязо. 

В общия случай, ако вашето куче е здраво и се храни добре, най-вероятно не са му необходими допълнителни добавки или витамини. Ако се тревожите, че животното не получава достатъчно полезни вещества от обичайната си диета – не се колебайте да се допитате до специалист за съвет. 

Вижте още: Важни витамини и минерали за вашето куче

  • Прекарайте качествено време с вашето куче

Щастието е важен компонент за цялостното здраве на вашия домашен любимец. Така че нито за минута не подценявайте ползата от прекарването на време с най-добрия ви космат приятел.

Ако животното прекарва много часове през деня само, без физическа или умствена стимулация, то може да изпадне в състояние на скука или депресия. А това от своя страна да причини развитие на деструктивно поведение, летаргия или други разрушителни навици. 

кучеСнимка: iStock

Вашият домашен любимец е член на семейството ви. Взаимодействайте си с него – говорете, разхождайте се, играйте заедно. Отделете време да го погалите и да му покажете обичта и вниманието, които заслужава - всеки ден. Бъдете сигурни, че кучето ви ще се възползва и ще ви възнагради с безусловната си любов. 

Виж още