8 снежни игри, които да опитате с кучето си

куче сняг Снимка: iStock

З имата е тук, а това означава само едно – забавления в снега! Ако вие и домашният ви любимец сте готови да се отдадете на снежни игри и нямате търпение да полудувате заедно, предлагаме ви няколко забавни занимания, които можете да опитате с косматия си другар. Дали ще е в градинката зад блока, близкия кучешки парк или някъде на открито – доброто прекарване ви е гарантирано! Защото много четириноги обичат снега, а тези забавни забавления са чудесен начин да осигурите подобаващо раздвижване на четириногия си другар, като същевременно заздравите връзката си! А какво по-хубаво от това?

куче снягСнимка: iStock

  • Хвърляне на топка в снега

Ако имате куче, което обича да играете на хвърляне и донасяне на топка, можете да приложите тази игра и в снега! Особено подходящо занимание за четириноги, които се отегчават лесно от традиционните игри, тъй като ще се сблъскат с допълнителното предизвикателство да бъдат в снега и да се „борят“ със снежните преспи. Имайте предвид обаче, че в допълнение към студа, бягането в снега може да бъде изморително за четириногия ви другар – така че нека игровите сесии за по-кратки. 

  • Разходете се извън града

Поход в планината, разходка извън града или просто – в съседния квартал! Снегът може да направи обичайните места за туризъм/разходка да изглеждат много различни за домашните ни любимци. Прекарайте малко екстра време, оставяйки животното да поеме ролята на водач в разходката – нека души и изследва снежната шир на воля! 

Dogsandcats.bg

куче снягСнимка: iStock

  • Играйте на снежно фризби

Играта в снега може да бъде допълнително забавления за кучета, които обичат да тичат и гонят фризбита. Скачането и последвалото приземяване в снега носят особено удоволствие за някои четириноги! Точно, както при хвърлянето и донасянето, важно е да запомните, че бягането в снега може да измори косматия ви другар по-бързо, така че направете сесиите с хвърляне на фризби по-кратки, отколкото са те обикновено, когато навън е топло. 

  • Изградете си снежна писта с препятствия

В зависимост от това колко сняг има навън, тази дейност може да бъде истинско забавление! Точно, както ако правите снежен човек, използвайте ръцете си, за да уплътните и оформите различни препятствия по снежното си трасе. Уверете се, че те не са твърде високи – по-добре е препятствията да са по-нсики и повече на брой. 

куче снягСнимка: iStock

  • Скриване на лакомства в снега

Тази дейност е особено добър избор за кучета, които не се движат много, когато навън е мокро или влажно, защото може да пробуди у тях интерес към снега. За целта на играта ще ви трябва шепа от любимите лакомства на кучето ви – и колкото по-ароматни са те, толкова по-добре! Започнете като привлечете вниманието на питомеца си с едно лакомство, а след това го пуснете леко и го заровете с крак в снега. Насърчавайте животното да търси наградката си, а когато я открие – не псетете похвалите! 

Колкото повече играете играта, толкова по-трудно в крайна сметка можете да направите търсенето за вашето куче. Можете да заровите лакомствата по-дълбоко в снега или в различни части на двора си. 

  • Лов на снежни топки!

Лесна игра, подходяща за всички четириноги! Особено популярна е именно, защото изисква минимална подготовка от страна на стопаните, а носи истинско забавление за всички четириноги, които обичат да играят в снега. 

куче снягСнимка: iStock

Започнете, като направите няколко снежни топки. Покажете ги на домашния си любимец, а след това ги хвърлете във въздуха! Не ги мятайте директно по животното, по-скоро се целете близо до него, за да може да ги преследва и хваща с уста. Уверете се, че снежните топки не са ледени и твърди, тъй като това може да бъде болезнено на животното. 

  • Изградете снежен лабиринт

Ако навън има много сняг и разполагате с достатъчно време, можете да построите снежен лабиринт, през който вашето куче да намери път. За целта може да използвате лопата или сами да ходите през снега. Поставете лакомства в края на лабиринта, за да ги намери домашният ви любимец, а някои от тях можете да разположите на различни места из самия лабиринт. Насърчавайте животното, докато търси пътя си навън много и го хвалете щедро, когато намери изход навън.

  • Организирайте снежно състезание

Готови, на старта, тичай! Забавен начин от една страна – да се раздвижите сами, а от друга – да помогнете на домашния си любимец да изхаби малко енергия. Тази игра може да се практикува без каишка – в ограден двор или друго безопасно затворено пространство. Накарайте питомеца си да се подготви с развълнуван глас, лакомство или играчка. След като привлечете вниманието му, можете да започнете състезанието! Кой е по-бърз в снега?

куче снягСнимка: iStock

Съображения за безопасност

Игрите в снега са забавен начин да прекарате качествено време навън заедно с косматия ви другар.

Ако домашният ви любимец не е сред най-големите фенове на зимата и не е особено активен, бъдете бавни и търпеливи, докато го запознавате със снега и условията навън.

Това ще помогне на вашето куче да се забавлява повече и ще изгради у него положителни асоциации, свързани със зимното време. 

куче снягСнимка: iStock

Уверете се, че на четириногия ви другар му е топло и комфортно, преди да излезете навън. Пуловерите и дрешките могат да ви помогнат да запазите комфорта на косматия си другар, за да се наслади той максимално на забавленията. Обърнете и специално внимание на защитата на краката на животното – важно е да го предпазите от остър лед и различните химически средства за размразяване, които могат да бъдат болезнени за кучешките лапи. 

Внимавайте и наблюдавайте питомеца си за признаци, че му е студено или не му е приятно, че е навън. Ако животното изглежда уморено или няма желание за игра, по-добре прекратете разходката и се приберете на топло у дома. 

Вижте още: 

Защо някои кучетата толкова обичат снега

8 важни неща при зимен туризъм с кучето ви

Виж още