Защо някои кучетата толкова обичат снега

куче сняг Снимка: iStock

Д ори и да не сте сред почитателите на зимата, ако отглеждате куче добре знаете, че малко са нещата, които могат да се сравнят с първата реакция на четириногия ни другар, когато навън завали сняг. Забележителният ентусиазъм и видима радост, с които игривото четириного тича през снежните преспи, са абсолютно заразителни!

Дори и косматият ви другар по природа да не е студенолюбов и да се нуждае от комплект ботуши и палто, преди да пристъпи навън, то все пак се наслаждава на зимния въздух и по всичко личи, че нито ниските температури, нито мразовитият вятър са в състояние да го притеснят. За нас обаче остава въпросът: Защо кучетата толкова много обичат снега? 

куче снягСнимка: iStock

Защо някои кучета толкова се забавляват, когато навън има сняг?

Отговорът на този въпрос може да е по-очевиден, отколкото си мислите!

Dogsandcats.bg

Четириногите харесват сняг по много от същите причини, поради които и хората – защото е нещо ново и интересно!

Снегът променя външния вид на пейзажа, забавно е да го хвърлиш и е много забавно да се въргаляш в него! Поставете се за момент на мястото на домашния си любимец. Представете си, че сте на обичайната си разходка из квартала. А след това вашият човек спира и оглеждайки се около себе си, виждате огромни купчини с бели неща. Той ви пуска и ви казва „давай!“. Внезапно целият ви свят се променя, тъй като всичките ви сетива се активират! Е, няма как да не е забавно, нали?

куче снягСнимка: iStock

Специалистите смятат, че снегът вероятно има свой собствен аромат за кучетата. Той може да покрие или засили различни аромати, независимо дали са станали обект на интерес от страна на животното до момента. Снегът дава на четириногите и нов слой, в който да копаят, за да открият скрити съкровища и прикрити екстри, а всички следи, които останалите четириноги са оставили преди тях, са още по-видими и следователно – лесни за проследяване. 

Някои кучета обичат и да ядат сняг. Стига да е свеж и чист, в малки дози той не е опасен.

Съвети за безопасни забавления в снега

В зависимост от нивото на активност на вашия домашен любимец и толерантността му към хладно време, има множество забавни зимни дейности, с които да разнообразите обичайните му зимни разходки. От туризъм до каране на шейни, ски или дори хвърляне на снежни топки във въздуха – почти всяка игра, за която се сетите, става по-психически и физически стимулираща, когато навън има сняг!

куче снягСнимка: iStock

За максимална безопасност на домашния ви любимец – следете за нивото му на комфорт. Накуцване или треперене са признаци, че е време да се приберете обратно у дома. Бъдете внимателни в близост до замръзнали езера в парковете, а щом се върнете вкъщи – внимателно почистете лапичките на животното за полепнали сняг и лед. 

И не на последно място – завършете зимните забавления с една дълга дрямка, уютно сгушени на топло под одеялото!

Вижте още: 

3 начина да поглезите кучето си тази зима

8 важни неща при зимен туризъм с кучето ви

 

Виж още