8 важни неща при зимен туризъм с кучето ви

куче разходка зима Снимка: iStock

Д окато някои кучета се чувстват най-добре през лятото, други нямат търпение да излязат и да се порадват на хладния зимен въздух, забивайки нос в снежните преспи! Защото само, защото температурата е спаднала, не означава, че трябва да спрете да изследвате! Всъщност,

зимният туризъм предлага спиращи дъха гледки, а може да ви помогне да намерите уединение и приятни мигове в компанията на четириногия ви другар. 

Въпреки това, както при всяко пешеходно приключение, необходимо е да сте добре подготвени, тъй като условията в планината са далеч по-различни от тези в близкия градски парк. Имайте предвид, че зимният туризъм не се препоръчва за кутрета или по-възрастни кучета, които могат да се изморят по-лесно, така че обсъдете предварително плановете си с ветеринарния лекар. Бъдете бдителни и проверете метеорологичните условия през зимата: помислете и за това как времето може да се промени, тъй като това често се случва в планината.

Dogsandcats.bg

куче разходка зимаСнимка: iStock

А ето и нашият кратък списък с 8 основни неща за поход в планината в компанията на домашния ви любимец:

  • Идентификация

Въпреки че може да изглежда доста очевидно, жизненоважно е вашето куче да разполага с идентификационен медальон в случай, че се загуби. Уверете се, че на него има ваш актуален телефон, с който да могат да се свържат с вас в реално време (а не, например, домашен номер). Същото се отнася и ако животното има микрочип.

  • Повод и каишка

Много национални паркове изискват кучетата да бъдат на повод през цялото време, за това е важно да имате под ръка качествена каишка – за да бъдете внимателни и да можете да реагирате при срещи с останалите туристи и домашните им любимци. 

  • Храна

Точно както вие се нуждаете от енергийни блокчета и вода, вашият домашен любимец също би оценил нещо, с което да се подкрепи по време на зимната си разходка в планината. Сложете в раницата пликче с любимите му лакомства, за да са ви под ръка. Въпреки че не е първото нещо, което ни хрумва в студеното време, хидратацията е изключително важна за четириногите. И ако си мислите, че кучето ви ще утоли жаждата си, като дъвче пресен сняг, всъщност това не е никак удачен вариант, тъй като изисква много енергия за тялото на животното (а и вашето!), за да се загрее той до телесна температура. Използвайте изолирана бутилка за вода, термос или увийте водата си в допълнителни дрехи, за да я предпазите от замръзване в раницата.

куче разходка зимаСнимка: iStock

  • Защита на лапите

Въпреки че мнозина си мислят, че лапите на кучето могат да издържат всякакви условия и настилки, това просто не е вярно. Всъщност, те лесно могат да се напукат – точно, както нашите устни и ръце при хладно време. Дали ще изберете восък или балсам – малко допълнителна защита никога не е излишна!

  • Комплект за първа помощ

Когато сте в планината, важно е да сте подготвени за всичко, което може да се случи: както с вас, така и с домашния ви любимец. 

Вижте още: Как да си направим сами Комплект за първа помощ за домашен любимец

Едно от най-важните неща, които трябва да поставите в Комплекта за първа помощ, е номера на вашия ветеринарен лекар, както и този на близка до вас клиника за спешна помощ. 

  • Топлина и защита

По-ниските, по-слаби породи кучета, както и тези с по-къса козина, е по-вероятно да се нуждаят от допълнителна помощ за осигуряване на допълнителна топлина. Зимно непромокаемо палто ще им помогне да останат сухи, като същевременно ще предпази козината и кожата им от намокряне – нещо важно, особено ако времето се промени бързо по време на вашия поход.

куче разходка зимаСнимка: iStock

  • Видимост

Оборудването на кучето ви с ярка каишка или дрешка със светоотразяващи елементи е полезно, за да можете да го виждате в снежните условия или при слаба светлина. Добре е да имате под ръка и фенерче, а ако не държите животното на каишка, можете да помислите да закачите на каишката му звънче, което да индикира къде се намира.

  • План Б

С толкова много неочаквани неща, които могат да се случат през зимата, важно е винаги да имате план Б. Имайте предвид колко дълго кучето ви може да остане навън и въпреки че често това зависи от породата, важно е да внимавате за признаци, че на четириногото му е твърде студено, като треперене, поведение на тревожност и търсене на място, където да се скрие, например.

Предвидете и по-къс маршрут в случай, че е твърде студено или снеговалежът се усили. А ако се стигне до най-лошото, може би е по-добре да отложите зимния си поход, заменяйки го с друга дейност на открито, като бой със снежни топки или разходка в местния парк, където ще сте по-близо до топлината на дома си.

куче разходка зимаСнимка: iStock

Вижте още: 

3 начина да поглезите кучето си тази зима

3 неща, които експертите искат да знаете за грижите за кучетата през зимата

 

.

Виж още