8 способности на кучетата, които ще ви оставят без думи!

куче супергерой Снимка: iStock

В ярвате или не, четириногите притежават някои способности, които на практика ги превръщат в супергерои в реалния живот! От възможността им да предсказват природни бедствия, до таланта им да четат мисли – домашните ни любимци могат да правят неща, които ще ви шокират. Но още по-изненадващото е, че никой не говори за тези невероятни кучешки способности! За това и ние решихме да им обърнем по-специално внимание. И така, ето 8 от тях, за които може и да не сте чували.

  • Кучето може да надуши стопанина си от другия край на града

За да бъдем конкретни, някои кучета са показали способността си да подушват хора или предмети на разстояние до 20 км (около 12 мили). С такова невероятно обоняние, не е чудно как някои четириноги изглежда винаги намират пътя към дома си – по един или друг начин.

куче душиСнимка: iStock

  • Кучетата могат да пробягат до 4 маратона на ден

Добре, може би не всички кучета. Всъщност, ние не ви препоръчваме да опитвате това с домашния си любимец, особено ако имате Мопс или Малтийска болонка. Но има впрегатни породи, които имат способността да бягат над 160 км на ден в студените арктически условия на Аляска. 

Dogsandcats.bg

куче тичаСнимка: iStock

Как го правят? Не става въпрос само за обучение за свръхчовешка издръжливост. Ключът е в метаболизма им. 

  • Кучетата имат вграден компас

Ако някога се изгубите в гората с кучето си – не се страхувайте! Просто се обърнете към домашния си любимец и го изчакайте да „отговори на призива на природата“. Според учените четириногите действително имат способността да виждат или усещат земното магнитно поле. 

Всъщност, проучванията са открили интересно поведение при четириногите. Когато уринират или дефекират, те обикновено се подравняват по северната и южната ос. Това предполага, че кучетата се ориентират въз основа на силовите линии на земното магнитно поле.

куче душиСнимка: iStock

  • Кучетата имат чувство за време без да използват часовник

Ето един сценарий, който сме преживявали (а може би се е случвало и на вас) много пъти. Обикновено давате по едно дентално лакомство на кучето си вечер, точно преди лягане. Без да се усетите, това се превърнало в навик. И в дните, когато сте малко разсеяни, можете да се обзаложите, че домашният ви любимец ще стои до вас, ще ви побутне и дори – може да ви заведе до шкафа, където държите лакомствата му. 

кучеСнимка: iStock

Звучи ви познато? И как, може би се чудите, кучетата правят това? Не, те не познават, нито могат да разчитат часовника. Усещането за време на домашния ви любимец се различава от вашето възприятие. При него то по-скоро е свързано с рутина, повторение и асоциативно обучение, отколкото с точно измерване на часове и минути. 

За да работи това, кучето ви до голяма степен разчита на биологичния си часовник. Именно той помага за регулиране на цикъла сън-събуждане и влияе на това кога животното се чувства активно или сънливо. 

  • Кучетата могат да предсказват земетресения дни или часове преди да се случат

Попадали ли сте някога на онези клипчета в интернет, които показват как кучетата се държат точно преди земетресение? Най-често те лаят, бягат, крият се и може дори да търсят подслон. Макар да изглежда режисирано, всъщност истината е, че това е съвсем реално – защото кучетата са в състояние да предвидят земетресенията.

Сетивата на домашните ни любимци са толкова добри, че могат да усетят цялата сеизмична активност, която се случва под земята точно преди да се случи земетресение. Причината, поради която ние не можем да открием това е, че тези звуци обикновено са твърде високи и човешкият слухов диапазон не може да ги улови.

кучеСнимка: iStock

  • Кучето може да разчете вашите мисли и емоции

Страшничко е като си го помислим, нали? Въпреки това, не трябва да се притеснявате. Домашният ви любимец не може да прочете буквално мислите ви (като Професор Х от „Х-Мен“, например). По-скоро кучетата са в състояние да разграничат емоционалните изражения на лицето от неутралните. 

куче човек обичСнимка: iStock

Проучванията показват, че кучетата ни правят разлика между щастливото и ядосаното ни лице, дори и само да го видят на снимка. И това далеч не е всичко! Четириногите имат способността да надушват емоциите ни, чрез химикалите, които се отделят в потта. 

  • Кучето усеща, че идва буря

Не е ли странно, че кучето ви понякога започва да се държи тревожно, малко преди да започне да вали? Това не е съвпадение. Всъщност, четириногите ни другари са много чувствителни към промените в барометричното налягане и могат да „почувстват“ бурята, преди да я видят или чуят.

куче гръмотевициСнимка: iStock

Барометричното налягане е теглото на въздуха, който притиска земната повърхност. Представете си го като невидимо въздушно одеяло. Внезапният му спад често означава, че се задава лошо време, докато повишаването на налягането обикновено е индикация, че се оправя. Удивително е, че домашните ни любимци могат да усетят това. За това и може да забележите някои от общите признаци на тревожност, като треперене, задъхване и дори – опити за бягство.

  • Кучетата имат способността бързо да лекуват наранявания

Кучетата имат впечатляващата способност да се възстановяват бързо, благодарение на техните регенериращи тъканни свойства. Това означава, че когато домашният ви любимец се нарани, тялото му може да замени увредените клетки или тъкани много по-бързо, отколкото това се случва при нас. Например, ако четириногото получи малка рана, тя често изглежда зараства по-бързо, отколкото подобно нараняване при хората. 

куче болноСнимка: iStock

Тази способност се дължи на естествените процеси на тялото на животните, като бърз растеж на клетките и силен имунен отговор. Но още по-очарователното е, че четириногите имат много по-висока концентрация на стволови клетки от хората.

Това обаче не означава, че не трябва да водите домашния си любимец на ветеринар, ако има сериозно нараняване или заболяване.

Вижте още:

Как изгубените кучета намират пътя към дома си

10 изумителни факти за кучетата

Виж още