8 възможни причини за лошия дъх на вашето куче

куче лош дъх Снимка: iStock

О бичате кучето си, но всеки път, когато се приближи към вас, за да ви даде целувка, дъхът му ви кара да се дръпнете инстинктивно назад? Бързаме да ви успокоим – не сте единствени! 

И така, каква е причината за ужасния дъх на четириногия ви другар? Разбира се, често неприятната миризма се дължи на нещо, което животното е изяло, но понякога може да е знак за основно медицинско състояние, което изисква ветеринарна намеса. 

Предлагаме ви да хвърлим заедно един поглед над някои от най-често срещаните причини за лош дъх при домашните любимци.

 • Заболяване на венците

Парадонталното заболяване или проблемите с венците са една от основните причини за лош дъх при домашните любимци и най-честото здравословно състояние, засягащо възрастните кучета и котки, според Американската ветеринарномедицинска асоциация.

Dogsandcats.bg

куче лош дъхСнимка: iStock

Домашният ви любимец вероятно ще покаже ранни признаци за това до навършване на тригодишна възраст. Заболяването на венците се причинява от бактерии в устата, които образуват плака, която се залепва по повърхността на зъбите. Постепенно тя се втвърдява и се превръща в зъбен камък, което може да стане особено проблематично, ако се разпространи под линията на венците. В допълнение към възможността за загуба на зъби, ако заболяването прогресира достатъчно и бактериите навлязат в кръвния поток, това може да доведе до увреждане на сърцето, черния дроб и бъбреците на кучето ви.

Най-добрият начин да се опитате да предотвратите заболяване на венците на питомеца си, е като миете зъбите му всеки ден – или поне няколко пъти седмично, с помощта на кучешка паста за зъби и четка. 

 • Никнене на зъби

Въпреки че кученцата обикновено имат най-приятен дъх, той може да се промени, поради лекото кървене, което естествено се появява, когато животното дъвче играчки или при никнене на зъби.

 • Диабет

Кучетата с диабет могат да имат дъх, който мирише ясно на ацетон, съединението, което обикновено се използва в лакочистителите. Това е така, защото ацетонът е вид кетон, а диабетиците имат високи нива на кетони в кръвта си, което я прави по-кисела. 

куче лош дъхСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е диагностициран с диабет, може да забележите, че пие вода и уринира по-често от обичайното, възможни са дори злополуки на различни места из дома ви. Другите симптоми на това медицинско състояние включват внезапна загуба на тегло и повишен апетит, както и промени в поведението като раздразнителност или сънливост. 

 • Проблеми с черния дроб

Ако кучето ви има много силен, неприятен дъх, съчетан с повръщане, загуба на апетит и пожълтяване на венците/роговицата на очите, това може да е признак на чернодробно заболяване. Според Американския киноложки клуб, няма как да объркате миризмата, тъй като тя е значително по-различна от тази, причинена от пародонтоза – лошият дъх в следствие на чернодробно заболяване, има аромат на мухъл или мъртво животно. 

Необходимо е незабавно да посетите ветеринарен лекар, ако подозирате, че кучето ви има чернодробно заболяване, тъй като това може да бъде животозастрашаващо.

кучеСнимка: iStock

 • Заболяване на бъбреците

Дъхът на куче, силно напомнящ на урина или амоняк, може да бъде признак на бъбречно заболяване, информират от Американския киноложки клуб. В света на медицината тази миризма се описва като „уремична“ и се причинява от токсини – като амоняк и азот – които могат да се натрупат в тялото на кучето, когато бъбреците му не работят добре. Другите симптоми, за които да следите, включват промени в теглото и апетита, повишена жажда или уриниране, апатия и депресия.

 • Синузит или ринит

Когато получите настинка или инфекция на синусите, може да се наложи да дишате през устата си, което неизбежно води до нейното изсъхване и ви кара да имате лош дъх. Същото може да се случи и с домашния ви любимец, когато горните му дихателни пътища или синусите са възпалени. 

кучеСнимка: iStock

В допълнение към синузита и ринита (възпаление на лигавицата), други причини за запушения респираторен тракт включват назални инфекции и тумори.

 • Стомашно-чревни проблеми

Въпреки че са по-рядко срещани, проблемите със стомаха и храносмилането – като мегаезофагус, разширяване или разтягане на езофагеалната тръба, която преминава от гърлото към стомаха са друга причина за лошата миризма в устата на едно куче. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако забележите и други необичайни симптоми, особено промени в апетита, гадене и повръщане.

 • Лоша диета

От време на време кучетата хапват неща, които не би трябвало. Случва се при всички – дали ще са котешки изпражнения, техните собствени екскременти или нещо, което се открили в боклука. В общия случай резултатите (освен разстроен стомах) са сходни и включват и невероятно неприятен дъх.

За щастие, това обикновено е временно, освен ако четириногият ви другар няма ненаситен апетит за боклуци.

Как да се отървете от лошия дъх на вашето куче

След като сте посетили ветеринарния си лекар и сте елиминирали възможността кучето ви да страда от сериозно медицинско състояние, можете да започнете работа по освежаване на дъха му у дома. Ето няколко идеи как да стане това:

 • Измийте зъбите му

Най-простият и потенциално най-ефективен начин за борба с лошия дъх (както при кучетата, така и при хората) е да измиете зъбите старателно. Общата препоръка гласи това да се случва поне веднъж всеки ден, но дори и да се случва на няколко дни – ефектите ще се усетят съвсем скоро.

куче зъбиСнимка: iStock

 • Осигурете му играчки за дъвчене

Гумените играчки за дъвчене, особено по-твърдите, могат да помогнат за изстъргването на натрупания зъбен камък.

 • Почиствайте съдовете за храна и вода

Купичките за храна и вода на вашето куче могат да съдържат много неприятни бактерии, които на свой ред да попаднат в устата и да причинят неприятен дъх на животното. За това е добре да ги почиствате регулярно. 

 • Кокосово масло

Тази модерна суперхрана намира своето приложение и в грижите за кучето ни. Кокосовото масло успешно почиства стомашно-чревния тракт, но задължително се консултирайте с ветеринарния си лекар относно подходящата доза спрямо индивидуалните характеристики на вашето куче. Не забравяйте и, че кокосовото масло е с високо съдържание на мазнини, така че следете теглото на питомеца си. 

 • Някои плодове и зеленчуци

Някои храни като морковите и чушките, са безопасни за кучето ви, като в същото време носят и някои ползи за зъбите му. Разбира се, в умерени количества. 

 

 

Виж още