8 знака, че липсвате на кучето си, когато ви няма

куче човек Снимка: iStock

Л ипсвате ли на кучето си, когато ви няма? Истината е, че домашните любимци усещат отсъствието на стопаните си и да, действително те им липсват, благодарение на времето, което сте прекарали заедно в създаване на положителни асоциации. Но за кучетата „липсата“ означава нещо малко по-различно, отколкото за нас. Вместо да „копнеят“ за своите човеци, четириногите забелязват, че не са наоколо, те регистрират нашето отсъствие. За това и, когато се върнем у дома, те ни показват всички признаци на щастие, на които са способни!

куче човекСнимка: iStock

8 признака, че сте липсвали на вашето куче, докато ви е нямало

 • То се държи по-хипер, когато се приберете у дома

Ако домашният ви любимец сякаш не може да си намери място от радост, започва да тича от стая в стая, да прави кръгове из коридора или да джафка силно винаги, щом се приберете у дома, то действията му казват всичко: явно е, че животното е чакало с нетърпение вашата поява. Това е като да имаш приятел, който не се обажда, нито пише често, но всеки път, когато говорите, сякаш никога не сте се разделяли! Незабавна връзка!

 • Носи ви играчки или ви ближе по лицето

Да ви носи любимите си играчки, да ближе лицето ви или да скача върху вас – това са все признаци, че косматият ви другар е развълнуван да ви види. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

 • Обича да се обгражда с аромата ви, когато ви няма

Когато не сте вкъщи, домашният ви любимец може да потърси нещо, което ухае на вас, за да изпита положителните асоциации, свързани с присъствието ви.

 • Наблюдава вратата или прозореца, чакайки вашето завръщане

Чакането до вратата създава тъжен образ при хората, но в света на кучетата това е нещо съвсем нормално – част от работата им! А и така косматият ви другар мигновено ще ви съзре!

куче човекСнимка: iStock

Въпреки че нямат същата представа за времето като хората, четириногите ни спътници могат да усетят кога се прибираме у дома, ако имаме редовен график.

 • Нервничи, когато се оправяте за излизане

Кучешкото чесане, прозяване, облизване на устни и треперене могат да бъдат слаби признаци на стрес. Ако домашният ви любимец проявява комбинация от тези сигнали, когато се приготвяте да излезете, той може би комуникира, че намира вашето отсъствие за стресиращо. 

куче човекСнимка: iStock

 • Търси колкото е възможно повече телесен контакт

Кучетата се облягат на стопаните си, за да привлекат внимание или в търсене на утеха. Четириного, което се опитва да се качи върху вас – от друга страна, заявява ясно, че гушкането е сред любимите му занимания.

Да отделите малко време за гушкане винаги е от полза, а според последно проучване някои четириноги са по-спокойни, когато стопанинът им ги е погалил, преди да излезе за работа.

куче човекСнимка: iStock

 • Следва ви из къщата

Като се има предвид това, което знаем за кучетата като социални същества, логично е да се предположи, че когато остават сами (един вид са изолирани), четириногите са повече от щастливи да се съберат отново със стопаните си.

И сега, когато вече сте си у дома, кучето ви вероятно иска да знае какво възнамерявате да правите? Време ли е за хранене? Или за разходка? Или за игра? Да ви следва из къщата е начинът на животното да получи тези отговори, доказателство за връзката помежду ви. 

 • Не прави нищо друго, освен да спи

Сънят действа релаксиращо на кучетата. Някои стопани погрешно вярват, че дрямката е свързана със скука или тъга. Далеч по-вероятно е домашният ви любимец спокойно и щастливо да ви чака да се върнете!

куче човекСнимка: iStock

Как да помогнем на кучето си да се чувства по-малко само

Когато оставяте домашния си любимец сам, необходимо е да сте сигурни, че нуждите му са задоволени. Така и самите вие, и косматият ви другар ще сте по-спокойни. За това, преди да излезете за работа сутрин, е добре да:

 • Изведете кучето си на разходка
 • Да го нахраните или да му оставите храна
 • Да му отделите малко време за игра или друг вид умствена стимулация 

Тези действия ще покажат на четириногия ви другар, че всичко е наред и ще намалят шансовете за прояви на разрушително поведение и чувство на безпокойство.

куче човекСнимка: iStock

Кучето ме игнорира, когато излизам – това нормално ли е?

Ако кучето ви се държи доста хладно, когато тръгвате за работа, това не означава, че не му липсвате. Всъщност, по-скоро е индикация колко уверено се чувства то във вашата връзка. 

Ако четириногият ви другар се усеща в безопасност и няма клинично безпокойство при раздяла, той ще изживее деня си както обикновено и ще се радва да ви посрещне, когато се върнете. 

Повечето кучета могат да бъдат оставени сами поне за част от деня. Но ако се притеснявате, че питомецът ви ще ви липсва или вие на него, наемете човек, който да му прави компания. И не забравяйте – добре е да си липсвате от време на време, това показва колко силна е връзката ви!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучето ни се взира през прозореца

Колко дълго можем да оставим кучето само

Виж още