Колко дълго можем да оставим кучето само

куче Снимка: iStock

Д а имате куче значи да имате график, който често се върти около това кога можете да се приберете у дома, за да изведете или нахраните любимеца ви. А ако сте като нас – може дори да пропускате някои покани за излизания вечер, защото се притеснявате да оставяте домашния си любимец сам – все пак ви е нямало цял ден, нали?

Да, компанията на обожаваните им стопани е безценна за кучетата и за тях няма нищо по-хубаво от това да сме наоколо. Това обаче не значи, че ако ги оставим за определен период сами, непременно сме незаинтересовани собственици, които не отделят достатъчно време на любимците си. Има начини, чрез които да направим периодите на отсъствие безопасни, релаксиращи и най-вече – спокойни, както за нас, така и за четириногия ни приятел.

Помислете колко време кучето може да "стиска"

Dogsandcats.bg

Първият въпрос, който изниква в ума на всеки стопанин на куче, когато се налага да оставя домашния си любимец сам за определен период от време, е – колко време може да издържи животното преди да му се доходи до тоалетна?

Според експерти кучето в зряла възраст трябва да пикае между 4 до 6 пъти на ден. По-малките и по-възрастните кучета, които нямат добър контрол над пикочния си мехур, уринират по-често.

кучеСнимка: iStock

Колко време кучето може да „стиска“, преди да изпита нужда да се изпикае, дори това да значи – да се изпусне в дома ни? През различните етапи от живота на любимеца ни, това време варира:

  • Малко кученце (до годинка)

Формулата е проста – по един час на всеки месец. Тоест – ако животното е на три месеца, то може да стиска до три часа.

  • Зряло куче (над година)

До осем часа, в идеалният случай – не повече от шест.

  • Възрастно куче (над осем или повече години)

В зависимост от размера и здравословното състояние, от два до шест часа.

Разбира се, точен и еднозначен отговор на този въпрос няма, а изброените часове са приблизителни. Общовалиден и безспорен е фактът обаче, че всяко куче, принудено да задържа урината си твърде дълго, е изложено на риск от инфекция на пикочните пътища (ИПП), камъни в бъбреците и други заболявания, свързани с отделителната система. Освен това, продължителното „стискане“ ще доведе до цялостен дискомфорт, а оттам – редовно изпускане на урина на различни места у дома.

Ако ви се налага да отсъствате и сте, например, на осемчасов работен ден, добре е да се опитате да се върнете в обедната си почивка, за да изведете поне за малко животното или да наемете човек, който да го прави вместо вас.

Уморено куче – щастливо куче

Домашният ви любимец има нужда от достатъчна физическа активност през деня. Упражненията му помагат:

  • Да бъде здрав
  • Подобряват храносмилането
  • Стимулират физическото и психическото здраве
  • Помагат за изгаряне на калории 
  • Не позволяват да му стане скучно (и да развие деструктивно поведение)

Индивидуалните нужди от упражнения варират в зависимост от възрастта, породата и здравословното състояние на домашния ви любимец. Ловните и овчарски кучета имат нужда от значително повече физическо натоварване, спрямо породите, предназначени за компания или охрана на дома. Независимо към кои спада вашият четириног приятел, помнете – колкото повече се измори „качествено“ едно куче, толкова по-спокойно и кротко ще бъде то.

кучеСнимка: iStock

Обикновено едно здраво куче се нуждае от минимум 60 минути умерена физическа активност на ден, като не е задължително това да се случва наведнъж. Добре е, ако ви предстои да оставите домашния си любимец за по-продължителен период сам през деня, да направите преди това една разходка от поне 30-40 минути. Включете и игри, нека животното потича на воля, ако имате възможност за това. 

Ако кучето ви е склонно към деструктивно поведение, докато ви няма, включващо унищожение на вещите и покъщнината ви, действа тревожно и разрушително, може би има нужда от по-чести разходки, съчетани с по-интензивни упражнения. Не се притеснявайте да споделите впечатленията си с вашия ветеринарен лекар – той ще ви помогне да определите идеалната фитнес рутина за вашето куче. 

Не забравяйте за играчките

Ако сте изморили добре кучето си, то е доста вероятно то да прекара голяма част от времето си само вкъщи дремвайки си. През моментите, когато се буди е добре да има нещо, с което да се разсее, да се чувства ангажирано и вниманието му да е съсредоточено там, а не в това как да направи някоя беля. Тук на помощ идват различните видове кучешки играчки. В зоомагазините ще откриете всякакви – добре е да има разнообразие, за да не му стане скучно. 

кучеСнимка: iStock

Създайте му удобно местенце за дрямка

Дали ще спи само на него във ваше отсъствие – няма как да знаете, освен ако не сте инсталирали кучешка камера в дома си. Във всички случаи обаче, е печеливш ход да създадете приятна, комфортна зона за вашия домашен любимец, където той да си дремва спокойно, докато вие сте на работа или по задачи. Това може да е неговото легло, където да поставите меко одеяло или ваша риза, например. Добра техника е около кучето да има нещо, което мирише на вас – често няма по-голямо удоволствие за кучето от това да се сгуши в нещо, което има вашия аромат, действа успокояващо и намалява тревожността при раздяла.

кучеСнимка: iStock

Всеки стопанин на куче се чувства поне малко виновен понякога, че оставя домашния си любимец сам вкъщи. За съжаление няма как да го избегнем. Ако ви се налага да отсъствате прекалено често, може би е добра идея да помислите да наемете човек, който да прави компания на кучето ви поне за няколко часа на ден. Важно е да помним, че всички четириноги са различни, някои са по-самостоятелни от други. Но за всички тях няма по-щастлив момент от този, в който ни виждат да се прибираме при тях! 

 

 

 

 

 

Виж още