9 начина как кучетата ни помагат да сме по-добра версия на себе си

куче човек Снимка: iStock

А ко попитате който и да стопанин на домашен любимец какво е толкова страхотното в това да имаш котка или куче, то по-добре ще е да си отделите доста време, за да чуете отговора. Защото, гарантираме ви, повечето собственици са изключително нетърпеливи подробно да ви обяснят безбройните ползи от това да имате животинка у дома! Някои от тях са доста очевидни – могат мигновено да озарят деня ви, като ви поздравя с целувки или мъркане, положат глава в скута ви или ви побутнат с лапа. Но ние смятаме да отидем една крачка по-далеч от това просто да посочим очевидните сладки неща и добре известните предимства на котките и кучетата. Ще се постараем да ви докажем, че грижата за животно всъщност може да ви помогне да бъдете по-добри. 

куче човекСнимка: iStock

Предимствата за подобряване на характера от отглеждането на куче или котка за вас, са:

  • Оставате фокусирани върху целите си

Хващали ли сте някога котката си да се взира напрегнато в червена точка, която постоянно й се изплъзва, но тя не се отказва да я гони, готвейки се да се нахвърли върху нея. При това отново, и отново, и отново. Спомняте ли си непоклатимия зрителен контакт, който кучето ви направи с вас, докато търпеливо чакаше да получи лакомството си? Всичко това е вид чист фокус, който е естествен за нашите домашни любимци, но на нас ни се налага да поработим, за да придобием. Ако в крайна сметка успеем да достигнем това ниво на концентрация, когато става дума за изпълнение на задачи и постигане на собствените ни цели, независимо колко малки са те, ще завършим списъка си със задачи, преди мастилото да е изсъхнало.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Намиране на вашия вътрешен дзен

Неща като работа, упражнения и домашни задължения заемат значителна част от деня ни. Факт, всички те са ползотворни начинания, но малко медитация и размисъл могат да подобрят значително състоянието на тялото и ума ни. Говорим за това да намерите малко време, за да се отпуснете, да се отървете от разсейването и да оставите стреса да се стопли. Вземете пример от естествените дзен майстори на четири крака! Котките, например, са толкова дзен, че могат да прекарат 10 минути просто взирайки се в празна стена в медитативно състояние. Или обърнете внимание с какво старание кучето ви гризе кокалчето, което му дадохте. Това са все нива на дзен, до които можем само да се надяваме да достигнем.

куче човекСнимка: iStock

  • Да бъдем по-присъстващи

Ако някой живее за мига, то това са домашните ни любимци. Лесно е да се залепите за екрана на смартфона и да настроите по това всичко около себе си. Но по този начин често пропускате страхотния залез или онзи очарователен Мопс, който се разхожда покрай вас. Нашите собствени космати приятели непрекъснато ни показват как да бъдем по-присъстващи и наясно със заобикалящата ни среда. Те ни демонстрират нагледно как можем да се насладим на момента, тъй като често сме твърде заети, за да го забележим. Кучетата ни използват максимално сетивата си, като спират, за да обърнат внимание на всяка миризма или наострят уши при определени звуци. 

Опитайте! Следващият път, когато отидете на разходка с най-добрия си приятел, не е нужно да спирате и да миришете електрическия стълб, разбира се, но пробвайте да държите телефона в джоба си, за да можете да се насладите напълно на времето си заедно.

  • Винаги има време за една добра дрямка

Дрямката може и трябва да се случва по всяка време. И тя не трябва да свършва, докато не сте си отпочинали напълно. Котките знаят това. Кучетата знаят това. Но по някаква причина повечето от нас изглежда не получават необходимото количество сън и вероятно не отделят достатъчно време, за да дремнат. Дори и за час! Едно е сигурно – никога няма да видите домашния си любимец да си настройва аларма или да пести, когато става въпрос за сън. 

куче човек паркСнимка: iStock

  • Ставате по-търпеливи

Колкото и да обичаме домашните ни любимци, има много моменти, в които те ни напомнят, че търпението е добродетел. Вероятно сте прекарвали известно време, което не сте планирали да отделите конкретно за тази дейност, в чистене на боклука, който е бил изваден от кошчето ви. Или в събиране на всички неща, които са били „случайно“ избутани от нощното ви шкафче от нечий любопитни лапи. Само не забравяйте, че всичко това е урок да останете спокойни и събрани в лицето на непредвидени злополуки и обстоятелства. 

  • Учим се да общуваме по-добре

Кога за последен път казахте точно това, което мислехте – без първо да го премислите или прекарате през филтър за грешки в ума си? Животните, от друга страна, не се страхуват да изпращат доста ясни сигнали към нас и другите членове на техния вид.

Котките дори са се научили да издават звуци по начин, който ще разберем – те определено са усъвършенствали мяукането тип „искам храна“. А кучетата, разбира се, имат различен лай, който им служи за предаване на разнообразни съобщения. 

И не спираме до тук – домашните ни любимци оставят ясни послания след себе си чрез аромата и маркирането с урина, за да уведомят останалите си събратя в района, че „са били тук“. Или с други думи – те постоянни ни учат как да изразяваме мнението си без да се извиняваме за това. 

куче човекСнимка: iStock

  • Намиране на радост в малките неща

Когато намерят нещо добро или което привлече вниманието им, кучетата знаят, че трябва да го вкусят. Или да се отъркалят в него, когато е действително добро! От изкусителните миризми до звука на похвалата на собственика им – за вашето куче не е трудно да открие малките неща във всеки ден, които да го накарат да размаха щастливо опашка. А за котенцата това може да е 5-минутна сесия с чесане на брадичката, която моментално повишава настроението им.

Важното е, че домашните ни любимци всеки ден ни напомнят, че не е нужно много, за да открием моментите на щастие в ежедневието си...

 

 

 

 

Виж още