9 причини защо кучето отпуска глава на вас

куче скут Снимка: iStock

А ко имате куче у дома, то вероятно понякога полага глава върху вас. Въпреки че стопаните намираме това поведение за сладко и очарователно, за него има няколко причини, които варират – от обич до тревожност. Добрата новина е, че обикновено то не е признак на основен здравословен проблем. И все пак, ако се интересувате какво стои зад това привидно нежно поведение, предлагаме ви няколко възможни обяснения:

Защо кучето ми опира главата си в мен?

  • Привързаност

Знаем, че когато се гушкаме с домашните ни любимци, в нашето, а и в тяхното тяло се отделят както серотонин, така и допамин. Това са химикалите, които ни карат да се чувстваме добре, комфортно и уютно. Следователно, вероятно е четириногите ни другари харесват гушкането точно като нас. Понякога най-простото обяснение е и най-доброто!

куче скутСнимка: iStock

  • Споделяне на аромати

Кучетата, подобно на много други животни изследват света главно чрез обонянието си. Един от начините, по които косматият ви другар разбира действителността около себе си, е чрез „груповите миризми“. Казано по-просто, ако група животни имат подобен аромат, това вероятно е, защото често са заедно и следователно са приятелски настроени едно към друго. Ето защо, ако едно куче ви счита като част от семейството, то ще се опита да смеси ароматите ви. Това е неговият начин да ви „притежава“, въпреки че е по-скоро споделяне на преживяване.

Dogsandcats.bg
  • Безпокойство

Ако нещо тревожи домашния ви любимец, той може да се опита да се приближи възможно най-близо до безопасното си място. В голяма част от случаите това сте вие. Следователно косматият ви другар ще се облегне на вас или ще се сгуши, когато нещо го безпокои. 

куче скутСнимка: iStock

  • Емпатия

Знаем, че кучетата са много добри в разчитането на човешките емоции. Животът на домашните ни любимци до голяма степен зависи от нас, за това не е чудно, че те са свикнали да ни се доверяват за почти всичко. Обратното също е вярно. Не е изключено четириногият ви другар да се опитва да ви предложи подкрепа, ако вие се чувствате зле. Тази емпатия отчасти е начинът, по който служебните кучета функционират, тъй като те могат да засекат леки физиологични промени, които ние не забелязваме.

  • Студено му е

Кучето може да се гушка във вас, защото му е студено. Точно като хората, четириногите ни спътници също търсят допълнителна топлина, когато навън е студено. 

куче скутСнимка: iStock

  • Иска внимание

Понякога кучето ви може да иска малко допълнително внимание. Полагането на главата му върху вас може да е чудесен начин да ви накара да го погледнете и съответно да получи това, което иска! А и някои домашни любимци търсят по-често контакт с хората си в сравнение с други.

  • Депресия

Кучетата могат да се чувстват депресирани точно като хората. Това може да кара животното да търси човешко внимание, за да поддържа психическото си състояние. Питомецът ви може да е самотен или да усеща болка. Така или иначе, животното вярва, че гушкането ви ще го накара да се чувства по-добре.

куче скутСнимка: iStock

  • Ревност

Ако кучето ви мисли, че обръщате твърде много внимание на някой друг (особено на друго четириного), то може да постави глава върху вас, за да ви накара да му обърнете внимание. 

  • Умора

Понякога кучетата искат да се гушкат повече, когато се чувстват уморени. Подобно на хората, четириногите ни другари може да търсят меко местенце, където да се наместят и това може да сте вие. За това не се учудвайте, ако косматият ви другар се намести върху или до вас, за да подремне!

куче скутСнимка: iStock

В заключение, кучетата полагат глава върху стопаните си по най-различни причини. В много случаи домашният ви любимец може просто да иска да се гушне. Или да има нужда от допълнително внимание. А може просто да му е удобно и да му допада близостта с вас. Понякога четириногите правят това, за да се справят със стреса и безпокойството. Без значение защо косматият ви другар лежи върху вас, това обикновено означава, че иска вашето внимание. 

куче скутСнимка: iStock

Вижте още: 

Намалява ли галенето стреса при кучетата?

5 причини защо кучетата не обичат да докосваме лапите им

Виж още