5 причини защо кучетата не обичат да докосваме лапите им

куче лапа Снимка: iStock

К учетата са невероятни същества! Неслучайно са известни като „най-добрият приятел на човека“, като само част от причините включват тяхната изключителна личност и способност да развеселяват стопаните си. Като се има предвид това, има някои неща, на които домашните ни любимци не са особени почитатели. Например, да докосваме лапите им. 

куче лапаСнимка: iStock

Ако и вие сте установили, че косматият ви другар не обича да го правите, дърпа се или се крие, когато опитате да хванете лапичката му с ръка, то останете с нас, за да научите повече.

5 причини, поради които кучетата не обичат докосването на лапите им

  • Чувствителност

Лапите на кучетата са в пряк контакт със земята, така че те трябва да ги пазят. За съжаление, именно постоянният досег с различни повърхности ги излага на риск от нараняване. Понякога, макар на пръв поглед а изглеждат здрави, подложките на лапите на кучето ви може да са болезнени и именно повишената им чувствителност да е това, което кара животното да ги отдръпва, щом се опитате да ги докоснете.

Dogsandcats.bg

куче лапиСнимка: iStock

Ако сте забелязали, че кучето ви ходи различно, вдига една или повече лапи по-често или ги ближе прекомерно, то разгледайте ги внимателно за рани и изгаряния. Ако имате колебания, че нещо не е наред, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед.

  • Инстинкт

Като говорихме за чувствителността на лапите, засегнахме темата за използването им за ходене. Което, от своя страна, означава, че те са от решаващо значение за оцеляването на четириногите. В дивата природа те имат нужда от лапите си за всичко, което правят. Наранената лапа за кучето в дивата природа, буквално, може да бъде смъртна присъда, поради неспособността му да продължи да търси храна. Така то може да стане лесна мишена за хищници.

куче зима лапиСнимка: iStock

В днешно време четириногите са гальовни и като цяло – приятелски настроени. Не можем обаче да отречем, че те са запазили и много от инстинктивните си поведения. Едно от тях е да се защитават. За това и повечето четириноги не харесват да докосвате нещо, от което са толкова зависими, като лапите им.

  • Баланс

За разлика от хората, които поддържаме перфектен баланс само като стоим на два крака, кучетата ни се нуждаят от всичките си крайници, за да запазят равновесие. Така че не е никак чудно, че косматият ви другар не иска да вдигате или докосвате лапите му – това автоматично ще го извади от равновесие. А кучето ви очевидно не харесва това, защото го кара да се чувства уязвимо и незащитено.

куче лапаСнимка: iStock

  • Отрицателни преживявания

Доскоро експертите не знаеха, че кучетата имат епизодична памет, подобна на човешката. Именно това е способността ни да си припомняме събития или обстоятелства, случили се в миналото. Това именно, може да е причината защо кучето ви не обича да докосвате лапите му.

За нас е обичайно да бъдем водени от минали преживявания и травми и същото важи и за кучетата. Вашето куче може да има травма, свързана с докосването на лапите му. Например, човек или друго животно може да са го наранили в миналото или някакъв остър предмет да му е причинил болка. Това поведение е по-често срещано при бездомни кучета, които са осиновени, но носят различни травми от миналото със себе си.

куче лапаСнимка: iStock

  • Подрязване на ноктите

Най-важното нещо за всеки собственик на куче е домашният му любимец да е здрав и щастлив. Понякога това изисква да правим неща, които не са най-приятните за косматите ни другари, като подрязване на ноктите. Както вече споменахме, лапите на домашните ни любимци са много чувствителни, така че е необходимо да сме много внимателни, когато подрязваме ноктите им. 

Ако се усещате несигурни или се притеснявате от тази процедура, най-добре е първо да помолите ветеринарния си лекар да я направи и да наблюдавате, за да видите как да го правите правилно. Важен момент, свързан с поддържането на нотките на питомеца ви е да не стресирате кучето си прекомерно, защото, както отбелязахме по-горе, четириногите имат страхотна памет. И ако не искате да преследвате животното с часове из дома си следващия път, когато дойде време за подрязване на ноктите, постарайте се да направите преживяването максимално приятно.

куче лапаСнимка: iStock

Кучетата ни могат да се държат различни спрямо конкретния повод, а дори нещо толкова просто като държане на лапите им, да ги вади от равновесие. Но тяхната реакция е показателна за здравословното им състояние, а може и да ни разкрие фрагмент от миналото им, за който не сме подозирали. Ако имате притеснения за здравето на домашния си любимец, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Същото важи и при прояви на агресия при подрязване на ноктите или докосване на лапите, което може да е проблематично, особено при големи кучета.

Вижте още:

Какво да правим, ако кучето ни има счупен нокът

7 признака, че ноктите на кучето ви са прекалено дълги

 

Виж още