Намалява ли галенето стреса при кучетата?

куче стрес Снимка: iStock

К учетата са социални същества, които обичат да общуват с хората, които се грижат за тях. Галенето на козината им и милването по нежен, любящ начин се възприема от домашните ни любимци като акт на обич. Много проучвания доказват, че докосването на четириногия ни другар може да намали нивото на стрес при хората. Но действа ли то по същия начин и на косматите ни другари?

куче галенеСнимка: iStock

Намалява ли галенето стреса при кучетата? Отговорът е да!

Различни проучвания по темата потвърждават, че галенето на питомеца ви дори само за 10 минути, понижава кортизола, като същевременно взаимодействието помежду ви увеличава освобождаването на окситоцин – хормонът на щастието, който ни кара да се чувстваме добре. 

Dogsandcats.bg

Как галенето е от полза за вашето куче

Галенето на кучето ви носи някои невероятни ползи за здравето – както вашето, така и на самото животно. Това е двупосочна улица, която осигурява и на двама ви фантастична противоотрова срещу ежедневния стрес. А ето и как галенето влияе емоционално на четириногия ви другар.

куче галенеСнимка: iStock

  • Облекчава стреса

Както споменахме по-горе, положителните взаимодействия между вас и домашния ви любимец предизвикват освобождаване на хормони, които повишават настроението и на двама ви. Това включва допамин, окситоцин, серотонин и ендрофин. Всички те са свързани с положителните емоции и чувството на уют, спокойствие и споделеност.

Галенето на кучето ви е невероятно ефективно средство за премахване на стреса за вас и за него. Този топъл блясък, който озарява погледа на питомеца ви, когато започнете да го разтривате по врата и раменете, е сигурен знак, че напрежението и стресът постепенно отстъпват място на далеч по-приятни емоции.

  • Подобрява психическото му състояние

От кучешка гледна точка, галенето не е свързано само със самото докосване, но и с емоционалната връзка, която животното има със стопанина си. Въпреки че косматият ви спътник безспорно се чувства добре, когато нежно разтривате основата на ушите и муцунката му, това за него не е толкова важно, колкото емоционалното взаимодействие, инициирано при самия жест на милване. А при четириногите именно подобни взаимодействия имат огромно влияние върху психическото им благополучие.

куче галенеСнимка: iStock

Една 10-минутна сесията за галене предизвиква освобождаването на множество неврохимикали, свързани с положителни чувства, любов и свързване.

  • Помага му да се успокои

Когато кучето ви е разтревожено или нервно, няма нищо по-успокояващо от вашето присъствие. Галенето и гушкането на дивана, дори за няколко минути, ще уверят косматият ви другар, че се намира в безопасност. Вашите нежни жестове, изпълнени с обич и грижа, изпращат сигнали до мозъка на косматия ви другар и това му помага да се успокои.

Например, ако силните шумове по време на буря плашат домашния ви любимец, нежното говорене и галене ще са от полза, за да се справи по-добре с тревожната ситуация.

куче галенеСнимка: iStock

  • Укрепва връзката му с вас

Кучетата свързват галенето с положителни емоции като похвала, обич и комфорт. Този жест уверява домашният ви любимец, че все още го смятате за важен и достоен член на глутницата си. Това му дава чувство на принадлежност и повишено усещане за смислено съществуване.

Проявите на привързаност са от решаващо значение за установяването на силна връзка с четириногия ви другар, тъй като повишават цялостното му усещане за щастие и облекчават симптомите на стрес, скука, безпокойство или депресия.

куче галенеСнимка: iStock

Къде кучетата обичат да бъдат галени?

Домашните ни любимци са много внимателни относно това как, кога и къде обичат да бъдат галени. Основно правило е да позволите на животното да инициира взаимодействието. Куче, което иска да го погалите, ще ви подуши, ще оближе ръката ви, ще ви отправи мек поглед и като цяло ще изглежда по-спокойно. То ще покаже, че изпитва удоволствие като маха с опашка или се сгушва във вас.

Като цяло, кучетата обичат да ги галят в следните неутрални зони (макар че всичко зависи от индивидуалните предпочитания на косматия ви другар, разбира се!):

  • Гръден кош
  • Основата на шията
  • Рамене
  • Отстрани по гърба

Повечето кучета не биха отказали да ги почешете леко и в основата на ушите и задната част на врата. Ако животното иска разтриване на корема пък, то ще легне по гръб или ще се преобърне, за да разкрие тази конкретна част от тялото си. 

куче галенеСнимка: iStock

Когато галите чувствителни зони, винаги наблюдавайте езика на тялото на вашето куче и бъдете готови да се отдръпнете, ако то показва признаци на дискомфорт или съпротива.

Вижте още:

Защо кучетата притварят очи, когато ги галим

8 странни начини, по които кучетата показват обичта си

Виж още