9 причини защо кучето ви ходи по-бавно

куче разходка Снимка: iStock

Н якои кучета влачат стопаните си по време на разходка. Но при вас е точно обратното. Всъщност, домашният ви любимец ходи толкова бавно, че се налага вие да спирате, за да го изчакате. И това със сигурност ви озадачава. 

куче разходкаСнимка: iStock

Има различни причини защо домашните любимци се движат по-бавно по време на разходка. Ето девет от тях. 

9 причини защо кучето ви ходи толкова бавно

  • Страхува се от нещо

Ако домашният ви любимец усеща, че го очаква нещо лошо или страшно, той може инстинктивно да забави темпото в опит да избегне това, с което предстои да се сблъска. 

Dogsandcats.bg

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Възможно е четириногият ви другар да има страх от обществени места. Типичното поведение в такива случаи включва питомецът ви да върви зад вас, пристъпвайки с известно колебание, пишат от Американския киноложки клуб. 

  • Кучето ви иска да удължи разходката си

Били сте на разходка с домашния си любимец, а сега сте точно зад ъгъла на блока си. Когато забележи, че наближава входната врата, животното започва съсредоточено да души и забавя темпото. Често срещан сценарий, чрез който косматият ви другар просто казва, че би искал да продължи разходката си.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Болка

Ако кучето ви внезапно започне да ходи по-бавно, тогава може да се касае и за медицински проблем. Сред по-често срещаните варианти тук са:

Артрит. Заболяване, което по-често засяга възрастните кучета, но дори и по-младите четириноги не са застраховани. Всъщност, според последни проучвания, едно на пет кучета има артритни болки. Сред основните признаци на това състояние са: общо раздразнение, летаргия, слаба мобилност, избягване на допир, забавяне на темпото при разходка, увеличени или подути стави.

куче разходкаСнимка: iStock

Забележка: Макар да не може да бъде излекуван, артритът може да се управлява с подходящи лекарства, хранене и естествени добавки. И като се оказва контрол над теглото на кучето, разбира се.

Нараняване. Кучето ви може да се е наранило по време на игра. Естествено, тъй като изпитва болка, то ще се придвижва малко по-бавно. 

  • Инфекция

Инфекции като парвовирус или развъдна (кучешка) кашлица могат да направят кучето ви летаргично. Ако кашлицата е причината за по-бавното темпо на животното по време на разходка, то може да забележите и други признаци като: кихане, хрема, кашлица (звучи така, все едно кучето се дави). От друга страна, ако питомецът ви има парво, той ще има: треска, повръщане, загуба на апетит, диария със следи от кръв.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Паразити

Паразитите като кърлежи и бълхи могат да причинят анемия, а след това и загуба на червени кръвни клетки. Признаците на анемия са: липса на енергия, загуба на апетит, нежелание за упражнения. 

Забележка: Някои кучета с анемия може да не показват никакви симптоми. Ако заболяването се открие рано, лечението му е по-лесно. Но ако бъде хванато късно, това може да изложи на риск живота на питомеца ви. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Рак на бъбреците

Според PetMD ракът на бъбреците, известен още като аденокарцином, засяга предимно кучета на средна възраст и по-възрастни кучета. Симптомите му включват: летаргия, повръщане, прекомерна жажда, урина със следи от кръв.

  • Неправилна ранна социализация

Липсата на достатъчна социализация може да направи домашния ви любимец несигурен. И той да реагира отбранително спрямо непознати – както хора, така и четириноги. Несигурното поведение, породено от липса на социализация не бива да се бърка с агресия. Дори и кучето да се държи по-нападателно, това е, защото го е страх. 

Специалистите изтъкват, че периодът на социализация при кученцата настъпва между 12-та и 14-та седмица. Това е важен момент, тъй като той определя какво поведение на възрастен ще има животното. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Кучето ви не обича да ходи на каишка

Как можете да разберете, че кучето ви не е почитател на разходките на повод? Лесно. Просто наблюдавайте как се движи, когато е вързано и как действа, когато не е. 

Ако домашният ви любимец ходи колебливо, докато е на каишка, това е индикация. Особено ако тича като луд, души и изследва с ентусиазъм всичко около себе си, когато е отвързан. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Възраст

Кучетата попадат в графата „възрастен“ по различно време, като това зависи най-вече от размера им. Ако питомецът ви се движи по-бавно поради напреднала възраст, това не е непременно нещо тревожно. От друга страна, ако има съпътстващи признаци, че нещо му причинява дискомфорт, необходимо е да посетите ветеринарния си лекар за преглед.

куче разходкаСнимка: iStock

В заключение, ако забележите, че кучето ви се движи по-бавно и проявява допълнителни симптоми, първото нещо, което трябва да направите, е да наблюдавате внимателно поведението му. Ако проблемът не се разреши сам или за кратко време, ще се наложи да посетите ветеринарния си лекар. 

Вижте още:

5 неща, с които правите кучето си щастливо

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

 

Виж още