9 причини защо кучето ви иска да спи близо до вас

куче човек спи Снимка: iStock

В реме е за сън. Но домашният ви любимец не смята за нужно да се отпусне на своето легло, а вместо това скача и доволно се намества до вас. Много хора намират за сладко това четириногият им другар да дремва кротко до тях, докато други се чудят: „Защо кучето ми толкова държи да спи до мен?“

куче човек спиСнимка: iStock

9 причини защо кучето ви иска да спи близо до вас

  • Проява на нежност и обич

Една от най-честите причини защо домашният любимец иска да дремва до стопанина си, е обичта и привързаността, които животното изпитва. Това е неговият собствен начин да ви каже „Обичам те!“.

куче човек спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Ревност

Ако домашният ви любимец отскоро е решил, че неговото местенце за през нощта е редом до вас, то може би това се дължи на известна ревност. Нов партньор, поява на бебе или още един домашен любимец – това са все възможни причини, поради които питомецът ви може да търси допълнителна близост, особено ако до момента е получавал цялото ви внимание. 

  • Намира го за възнаграждаващо

Как реагирате, когато кучето ви се намести близо до вас? Игнорирате го или го галите? Ако отделяте допълнително внимание на питомеца си, когато се сгуши във вас, то вие несъзнателно затвърждавате това поведение. Или с други думи – вие го учите, че това, което прави, е хубаво (възнаграждавате го). А всяко възнаграждаващо поведение е вероятно да се повтори. 

куче спиСнимка: iStock

  • Кучето ви страда от безпокойство при раздяла

Според последни проучвания, тревожността при раздяла влияе върху поведението на кучетата. Резултатите показват, че четириногите търсят повече внимание от своя стопанин, когато той е наоколо. Да приемем, че сте били на работа цял ден. Щом ви види да се прибирате, домашният ви любимец реагира така, сякаш ви е нямало месеци. И вашата липса прави питомеца ви наистина прилепчив (дори през нощта). 

куче човек кракаСнимка: iStock

  • Търси допълнителна топлина

Ако кучето ви предпочита да дремва до вас през зимата, то може да има нужда от допълнителна топлина. Вярно е, че четириногите ни другари имат козина, но това не означава, че не чувстват студ. Ниските температури навън могат да направят вашето легло примамливо, а топлината на собственото ви тяло е съвсем достатъчна, за да осигури на животното комфорта, от който има нужда.

  • Кучето се опитва да ви утеши

Как се чувствате напоследък? Има ли нещо, което ви притеснява? Ако е така, домашният ви любимец може би усеща, че сте тъжни. И това може да е възможното обяснение защо животното иска да спи до вас – това е неговият начин да ви утеши и предложи подкрепа. Не бива да забравяме, че четириногите ни другари усещат безпогрешно човешките емоции.

куче човек кракаСнимка: iStock

  • Нещо го тревожи 

Ако нещо безпокои или тревожи домашния ви любимец, той ще иска да спи близо до вас, тъй като му носите спокойствие и комфорт. Човешкият контакт помага на по-нервните четириноги за облекчаване на стреса.

Симптомите на безпокойство при кучета са: прекомерно задъхване, лигавене, разрушително поведение, уриниране и дефекация у дома, прекомерна вокализация, повтарящо се или натрапчиво поведение.

куче спиСнимка: iStock

  • Защита на ресурсите

Понякога кучето ви спи близо до ва с цел да ви защити. Защо го наричаме опазване на ресурсите? Това поведение се отнася за четириноги, които защитават най-ценните си притежания, като играчки, леглото си, любимо място, паничките за хранене или лакомствата. 

куче спиСнимка: iStock

И вие също можете да бъдете един от тях. Кучето ви добре знае какво правите за него, така че то иска да ви пази. И да се увери, че всичко с вас ще бъде наред през нощта, когато (в неговите очи) сте най-уязвими.

  • Защитно поведение

Някои кучета са естествено защитни. За това и те смятат за свой дълг да пазят своя човек, включително и през нощта. А щом е близо до вас, животното може лесно да ви защити при нужда.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още:

10 причини защо кучето ви вече не иска да спи при вас

Защо кучетата прикриват муцуната си с лапи, когато спят

Виж още