Защо кучетата прикриват муцуната си с лапи, когато спят

куче лапи Снимка: iStock

К учето ви е имало дълъг ден, изпълнен с вълнуващи за него преживявания, като хапване, гонене на пръчка, игри и други забавления. Когато идва време за сън, питомецът ви се отправя към обичайното си местенце, където му предстои да се отпусне и релаксира. Но има едно нещо, което забелязвате, че животното прави, когато спи: прикрива с лапи лицето си. Замисляли ли сте се какво се крие зад този жест на домашния ни любимец? 

куче лапиСнимка: iStock

Защо кучетата покриват муцуната си, когато спят?

Тъй като за това поведение на домашните ни любимци има различни причини, решихме да ги разгледаме малко по-подробно. Ето 10 най-вероятни възможности защо кучето ви прикрива муцунката си с лапи, докато си дремва.

  • Чувства се удобно

Често пъти кучетата ни правят неща, с които се опитват да ни кажат нещо. Въпреки това, има и моменти, когато всичко опира до комфорта и удобството на животното, без конкретният жест да има скрити мотиви или значение. Възможно е кучето ви да намира за удобно муцуната му да бъде покрита, защото така му е по-топло. Или защото харесва усещането нещо да го гали/докосва по лицето. 

Dogsandcats.bg

Всяко куче е различно, както и всеки човек има своята индивидуалност и личностни характеристики. За това и за някои домашни любимци може да е приятно да покриват лицето си, докато дремват, докато други не. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Усещане за безопасност

Когато спи, не е необичайно кучето ви да иска да се усеща в безопасност. Сънят при животните е уязвимо състояние, тъй като те са отпуснати и не са наясно със заобикалящата ги среда. За това и е възможно домашният ви любимец да покрива муцуната си, когато спи, защото така се чувства по-сигурен. Един вид – има на лицето си нещо като защитен щит, бариера, която му осигурява допълнително прикритие от външния свят. 

  • Прикритие срещу ярка светлина

Представете си, че най-накрая можете да си дремнете и да починете след дълъг работен ден. И изведнъж ярка светлина в очите ви вади от релаксиращата дрямка… Не е никак приятно, нали? Въпреки че често ни се струва, че домашните ни любимци не се влияят от светлината, било то естествена или от лампа, все пак не е изключено това да дразни питомеца ви. И той да се опитва да прикрие очите си.

куче лапиСнимка: iStock

  • Сърбеж

Дори и за нас да изглежда необичайно, кучетата са готови да направят всичко, за да облекчат досадния си сърбеж. Понякога това включва търкане в килима или заспиване с лапа, подпряна на лицето им... И ако за вас изглежда, сякаш кучето е прикрило муцуната си, докато спи, всъщност то може просто да се опитва да се почеше.

  • Тревожност

Въпреки че има много разлики между кучетата и хората, съществуват и определени прилики помежду ни. Четириногите могат да изпитват безпокойство точно като нас. А покриването на муцуната им да е израз на тази тревожност. 

куче лапиСнимка: iStock

И макар че най-вероятно осъзнават, че покриването на лицето им с лапа не елиминира стресовия фактор напълно, това може би все пак носи определена утеха на животното. 

  • Кучето ви имитира някого

Според психолози, цитирани от АКС, не е необичайно кучетата да имитират своите собственици или други животни. Възможно е домашният ви любимец да покрива лице докато спи, тъй като е видял, че вие го правите. 

  • Случаен жест

Въпреки че кучетата често се опитват да общуват със стопаните си, има моменти, когато действията им са напълно случайни. Възможно е питомецът ви да е мръднал лапите или главата си, докато спи и така да се е озовал в позиция, която го кара да изглежда така, сякаш покрива муцуната си умишлено.

куче лапиСнимка: iStock

  • Алергия

Възможно е домашният ви любимец да покрива муцуната си, когато спи, защото има алергия. Неразположението може да му пречи да диша или да чувства, че нещо дразни носа му. 

Вижте още: Предупредителните признаци, че кучето ви получава алергична реакция

  • Нещо дразни носа на кучето

Вашето куче може да покрива носа си, докато спи, защото има нещо, което го притеснява. Възможно е животното да е имало наистина спокоен сън, когато нещо изведнъж докосва муцунката или лицето му. Вместо да се събуди напълно, то може просто да покрие лицето си, за да се предпази от това раздразнение. 

  • Навик

И накрая, възможно е кучето ви да покрива лицето си, когато спи, защото това се е превърнало в един от навиците му. Не е изключено косматият ви другар да е разбрал колко удобно всъщност може да бъде да спи с покрита муцуна и да е избрал да го направи няколко пъти. И в даден момент то се превръща в навик. При това – доста сладък, бихме добавили ние!

куче диванСнимка: iStock

Разбирането защо нашите кучета правят това, което правят, може да бъде един от най-добрите начини за общуване с косматите ни другари. Тъй като те не могат да ни кажат как се чувстват или от какво се нуждаят с думи, езикът на тялото е това, което използват, за да общуват с нас. Можете да използвате наблюденията си, за да разберете кога домашният ви любимец има нужда от нещо и така да укрепите връзката помежду си.

Вижте още: 

Защо не трябва да гледаме непознато куче в очите

Защо кучетата хълцат

 

Виж още