10 причини защо кучето ви вече не иска да спи при вас

куче спи Снимка: iStock

М алко са нещата в живота, които са толкова приятни и стоплящи сърцето, както кученце, което се свива в краката на стопанина си, въздъхва дълбоко и се унася в сладка дрямка. Да, всеки стопанин, който с охота споделя леглото с домашния си любимец, знае колко топлина (буквално и преносно!) и обич има в този наглед прост жест. 

куче спиСнимка: iStock

Ако сте установили, че напоследък косматият ви другар сякаш няма желание да сподели почивката си с вас, наблюдавате, че предпочита да спи или само в собственото си легло или дори – в съседната стая, то може би сте любопитни какво причинява тази внезапна промяна? 

Защо кучето ми вече не иска да спи при мен?

Dogsandcats.bg

Ако домашният ви любимец вече не спи до вас, както преди, първото нещо, което трябва да направите, е да наблюдавате животното и да си зададете няколко въпроса. 

 • Изглежда ли кучето ви уплашено?
 • Имате ли усещането, че се държи така, сякаш изпитва болка?
 • Случило ли се е внезапно нещо, което би могло да причини това (напр. силен шум или гръмотевична буря)?
 • Случило ли се е нещо през последните няколко дни, което може да е причина за промяна в поведението на животното (напр. роднини, идващи на гости за няколко дни, член на семейството да е напуснал дома)?
 • Кучето ви има ли текущи здравословни проблеми, които могат да са причина за промяна на поведението му?

Отговорите на тези въпроси ще ви дадат поле за размисъл, защото кучетата, подобно на повечето хора, имат редовни навици и модели на сън. Промяната в тях може да е резултат от различни фактори – външни и вътрешни. И тъй като може да бъде трудно да се определи веднага, особено ако отговорите на всички въпроси по-горе са отрицателни, консултация с ветеринарния ви лекар не би била излишна.

куче спиСнимка: iStock

А ето и 10 възможни причини защо домашният ви любимец вече няма желание да спи при вас.

 • Леглото ви не е достатъчно удобно

Кучетата, вярвате или не, имат мнение за качеството на леглото (и като цяло, на местата, където дремват), точно както хората. Вашият матрак може да е твърде мек, прекалено твърд или да има много декоративни възглавници отгоре – възможностите са безкрайни. В крайна сметка обаче, ако домашният ви любимец смята, че няма да се отпусне и да се наспи в леглото ви, той ще намери място, което е по-подходящо за целта.

 • Леглото ви е твърде малко

Въпреки че за някои стопани няма нищо странно да споделят двойното си легло с Немския си дог, истината е, че самото куче може да възприема близостта с вас чак толкова добре. Това, всъщност, е индивидуална странност, която варира от домашен любимец на друг, която не се влияе чак толкова от породата на животното. Някои четириноги обичат да са плътно прилепени към хората си, колкото по-близо, толкова по-добре, докато други предпочитат да имат възможността да се протегнат.

куче спиСнимка: iStock

 • Кучето ви не е уморено

Кучетата се нуждаят от изобилие от физическа и умствена стимулация всеки ден, за да изчерпят цялата си енергия. Умореното куче е щастливо куче, гласи популярен израз, но и обратното също е вярно: четириного, което не е уморено, вероятно няма да има желание за сън. 

Ако домашният ви любимец не получава достатъчна физическа активност през деня, вероятно той няма да има дълбок и продължителен нощен сън. Това може да е знак, че си имате работа с хиперактивно четириного, а може и косматият ви другар да използва по-тихите часове на нощта, за да се разхожда из дома ви, търсейки нещо за правене. 

куче спиСнимка: iStock

 • Кучето ви е стресирано

Кучетата са създания на навика. Ако наскоро сте се преместили или се е случило друго събитие, което е разстроило рутината на питомеца ви, той може да се усеща стресиран. Това може да се прояви по различни начини, но един от основните се състои в трудности и смущения със съня. Замислете се – ако кучето ви не може да спи, то няма причина да си ляга.

 • Нещо интересно се случва другаде

Понякога в другата стая може да се случва нещо, което е в пъти по-интересно от това да се свиеш на гнездо в леглото на своя човек. Може да има птица в близост до прозореца или странен звук, който задължително трябва да се проучи! Колкото и вълнуващи да сте вие, трудно е да се състезавате с всеки странен звук или миризма, които събуждат любопитството на питомеца ви. 

куче спиСнимка: iStock

 • Неволно насърчаване на поведението

Понякога собствениците случайно стимулират кучетата си да спят на друго място, а не на леглото си. Ако сте обръщали допълнително внимание или сте дали лакомство на вашето куче, когато е дремвало на дивана, например, то може да започне да предпочита това място за почивката си. 

 • Защитно поведение

Някои кучета просто не успяват докрай да изключат инстинктите си на пазачи. Те изпитват нужда да стоят на стража, дори през нощта – все пак, това е времето, когато всички са най-уязвими, нали? Ако косматият ви другар предпочита да дремва до вратата на спалнята ви или на стълбите, в коридора или дори – на земята до леглото ви, той може би се грижи за вашето благополучие – дори през нощта. 

куче спиСнимка: iStock

 • Физическа неспособност

Ако имате по-възрастно куче или такова, което страда от определено заболяване като тазобедрена дисплазия или артрит, например, то може чисто физически да не съумее да се качи и да легне до вас. Това е особено валидно, ако имате легло, което е високо над земята. От друга страна, ако домашният ви любимец изглежда здрав, отказът му да скочи може да е индикация, че нещо не е наред и си струва да проверите. 

 • И накрая – може да има друга причина

Ако нищо от изброените по-горе не е валидно за вашия домашен любимец, то ще трябва да се върнете назад и да помислите какво още може да се е случило, когато това поведение е започнало. Може би ще успеете да откриете причина, която е строго индивидуална и касае само вашия космат другар. 

куче спиСнимка: iStock

Възможностите са безкрайни, така че ще трябва да се постараете да обмислите всички възможни варианти, преди да достигнете до истината!

Вижте още: 

Защо кучето е неспокойно през нощта

10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

Виж още