Артрит и остеоартрит при кучетата

куче Снимка: iStock

К огато чуем за артрит при кучета, често мислим за този вид заболяване като характерно главно за по-възрастните домашни любимци. За съжаление, симптомите на остероартрит понякога се появяват и при животни, които са в златните си години. По-младите кучета също са податливи.

Артритът е възпаление на една или много стави. С течение на времето се влошава и симптоматиката може да се измени като варира от обикновена сутрешна скованост до куцане и подути, болезнени стави. 

Макар да не е лечимо, това състояние може да бъде овладяно и с подходящото лечение можете да помогнете на домашния си любимец да се чувства много по-добре. Необходимо е да се консултирате с ветеринарния си лекар веднага, ако забележите признаци на артрит при косматия ви приятел. Заедно ще съставите план за действие и подходящо лечение.

Dogsandcats.bg

Ето какво всеки собственик на четириного е добре да знае относно видовете артрит, причините за възникването му при кучетата и лечението им. 

Причини и видове артрит при кучетата

Има три основни типа артрит, които се срещат при четириногите. Всеки от тях се задейства спрямо различни фактори:

 • Остероартритът,

често може да е резултат от възрастта, но може да бъде причинен и отнараняване на ставата на кучето, както и от други състояния катодисплазия на тазобедрената става или спукан кръстен лигамент – при по-млади кучета. Ако системно се упражнява силен стрес и натоварване върху ставите – като прескачане на препятствия или тежки упражнения, това също може да доведе до този тип артрит. Среща се по-често при представители на по-едрите породи, както и четириноги с наднормено тегло. 

 • Имуно-медиираният артрит 

се появява тогава, когато антителата в тялото на кучето, чиято работа е да поддържат доброто му здравословно състояние, се насочват към собствената му съединителна тъкан. Това може да доведе до възпаление и разрушаване на хрущяла и ставата.

 • Инфекциозният артрит

както подсказва името му, се причинява от инфекциозни заболявания като лаймска болест, както и от някои бактерии, попаднали в кръвния поток чрез заразена отворена рана.

Симптоми на артрит при кучетата

Симптомите на артрит при домашните любимци често са трудни за разпознаване в началото. Факт е, че кучето няма как да ни каже как се чувства, а клиничните признаци на това състояние започват толкова леко и фино, че понякога колкото и добре да познавате косматия ви приятел, можете да ги пропуснете без да забележите. Те обаче се влошават с времето.

Ето някои симптоми на артрит при кучета, за които трябва да внимавате:

 • Незаинтересованост от упражненията
 • Колебание или нежелание да изкачва стълби или да се качва на дивана/леглото
 • Проблеми със ставането от легнало положение 
 • Спи повече от обикновено
 • Ръмжи или показва признаци на болка при докосване
 • Сутрешна скованост, която се подобрява постепенно през целия ден
 • Подути стави
 • Наддаване на тегло
 • Депресия
 • Летаргия
 • Загуба на апетит
 • Деформации на ставите
 • Необичайна поза при ходене
 • Куцота в един или повече крайници

Както сами забелязвате, основните прояви на артрита при четириногите са валидни и за редица други заболявания. За това е важно внимателно и последователно да наблюдавате реакциите и поведението на домашния си любимец. Не се колебайте винаги да се консултирате с ветеринарен лекар и при най-малкото съмнение, че нещо не е наред. 

кучеСнимка: iStock

Лечение на артрит при кучетата

Лечението на артрит при кучетата започва с правилната диагноза. Вашият ветеринарен лекар може да я постави след като е направил основен преглед на животното, рентгенова снимка, кръвни изследвания и анализ на ставната течност. 

Важно е да се установи и проследи прогресията на заболяването, за да може лечението да бъде максимално добре адаптирано към нуждите на вашия домашен любимец. Ако рентгенът показва, че заболяването е в напреднала фаза и е започнала деформация на ставите на животното, лекарят може би ще препоръча операция. Ще ви предпише и болкоуспокояващи лекарства, както и ще обсъдите заедно видовете лечение на артрит:

Медикаментозно лечение

В основата му са болкоуспокояващи лекарства като Rimadyl, които са популярни в лечението на ставни проблеми при четириноги и се понасят добре от повечето кучета. Ако се използва дългосрочно, най-вероятно ще се наложи на регулярен период от време да водите домашния си любимец за периодични тестове, които да установят състоянието на черния му дроб.

Палапринът, наричан още „кучешки аспирин“ също спада към групата лекарства, които може да се използват за лечение на заболяването, както и инжекции с Adequan – средство за облекчаване на болката, което помага и за възстановяване на увреждането на хрущяла. Възможно е вашият лекар да назначи и прием на стероиди като Преднизон и Дексаметазон,чието действие се изразява в намаляване подуването и болката в ставите. 

Други възможни лечения

Ако решите да изпробвате алтернативни начини, чрез които да успокоите и повлияете на симптомите на артрит при кучетата без помощта на медикаменти, то можете да опитате с кетогенна диета. Промяната в начина на хранене на домашния ви любимец може да има много по-добро въздействие, отколкото някои от изброените лекарства, които идват и със своите странични ефекти. 

старо кучеСнимка: iStock

Ако артритът е причинен от травма, състоянието на кучето може да се подобри след операция, която да възстанови увредените връзки. 

При кучета с наднормено тегло – промяна в диетата и повече физическа активност с цел отслабване, може да облекчи натиска върху ставите. 

Някои четириноги се влияят много добре от акупунктура, а при други включването на храни и добавки в основното меню, които помагат за намаляване на възпалението, помагат за облекчаване на общото състояние и болката. 

Редовните упражнения могат да поддържат ставите активни и здрави. Важно е обаче да не прекалявате, защото твърде силното натоварване може да направи възпалените стави още по-болезнени. 

 

Вижте още:

6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

Виж още