Безопасно ли е да даваме яйца на кучето си

куче Снимка: iStock

З акуската е най-важното хранене, а яйцата са предпочитани от много хора за чудесен, питателен и евтин старт на деня. Когато кучето ни започне да се взира в бърканите яйца или омлета ни обаче, няма как да не се запитаме дали е безопасно да дадем малко количество на домашния ни любимец?

Краткият отговор е да. Независимо дали варени или бъркани, яйцата могат да бъдат много добро лакомство или чудесна добавка към добре балансираната диета на косматия ви приятел.

Важното е да давате яйцата на кучето си без всякакви подправки като сол или черен пипер, както и да не са в комбинация с лук, масло или други потенциално вредни съставки, които често се намират в омлета.

Dogsandcats.bg

Ползи от яйцата за кучетата

Яйцата са пълни с протеини и богати на много незаменими амино и мастни киселини, витамини – включително А и В12, както и фолиева киселина, желязо, селен или рибофлавин. Всички те носят редица ползи за здравето на домашния ви любимец - за кожата, козината, ноктите, зъбите и костите му. Неслучайно яйцата са често срещана съставка в много домашни диети и се считат за безопасни за кучетата. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки това те не бива да се превръщат в техен основен източник на хранене. Най-добрият начин да извлечете основните ползи от яйцата е да ги използвате като добавка към висококачествената суха или мокра храна на домашния ви любимец.

Как да даваме яйца на кучето си?

Въпреки че са безопасна „човешка храна“, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар преди да ги предлагате на домашния си любимец. Основно, защото прекомерната им консумация може да му причини здравословни проблеми като затлъстяване и салмонела, например. 

Яйцата са с високо съдържание на мазнини, така че стопаните на кучета с наднормено тегло винаги трябва да са предпазливи и умерени, когато включват тези „протеинови бомби“ към дневната порция на любимеца си.

Вярвате или не, яйцата са чудесна, здравословна и вкусна закуска за домашния ви любимец. Те могат да помогнат да разрешаването на някои стомашни проблеми, подобно на пилешкото и ориза, и да подходящи за четириноги с по-чувствителни стомаси. 

кучеСнимка: iStock

Колко яйца е добре да яде едно куче?

При повечето кучета се препоръчва да не се дава повече от едно яйце на ден. Вече споменахме, че яйцата не бива да бъдат единствения източник на протеин в менюто на домашния ви любимец, а допълнение към пълноценното му хранене. Мислете за тях по-скоро като за лакомство.

Ако все пак имате желание да дадете повече от едно яйце на ден на косматия си другар (например – около Великден), консултирайте се с ветеринарния си лекар. Факторите, на които ще трябва да обърнете внимание са:

  • Възраст на кучето
  • Размер
  • Порода
  • Нива на активност
  • Медицински състояния (ако има диагностицирани)

Опасности от консумацията на яйца за кучетата

Правилното съхранение на яйцата е от ключово значение, за да си гарантирате, че всички вредни бактерии са в безопасното ниво. Добре е да залагате на органични яйца от свободно отглеждани птици, когато това е възможно.

кучеСнимка: iStock

Консумацията на сурови или недоготвени яйца крие в себе си рискове не само за вас, но и за вашето куче. И въпреки че тези странични ефекти може да са сравнително редки, ветеринарните лекари препоръчват винаги да ги давате на домашния си любимец добре сготвени.

Най-честото заболяване, които косматият ви приятел може да „хване“ от консумацията на сурови яйца е салмонела. Това е хранителна болест, опасна както за животните, така и за хората. Може да се предаде чрез заразено месо, яйца и замърсени млечни продукти. Симптомите й включват: повръщане, треска, диария (понякога може да е и кървава), загуба на апетит или намалена активност.

Домашни любимци, които са диагностицирани с рак, инфекции или други сериозни заболявания трябва да избягват суровите яйца, тъй като имунната им система може да не се справи с риска от потенциално заболяване. 

Както винаги – наблюдавайте държанието на домашния си любимец за всякакви признаци на стомашно разстройство, за да сте сигурни, че му се отразяват добре. Имайте предвид, че макар на теория да са безопасни и полезни, яйцата може и да не са по вкуса на всяко куче. 

 

Вижте още:

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

Защо лукът и чесънът са опасни за кучето ни

Виж още