Защо лукът и чесънът са опасни за кучето ни

куче Снимка: iStock

Б езопасно ли е за кучето ми да яде лук? Може би сте си задавали този въпрос, ако домашният ви любимец светкавично е погълнал малко от този, предназначен за салатата ви, паднал по погрешка на земята. Да, лукът е полезен за нас, но дали е добре да го споделяме с косматия ни приятел?

Краткият отговор е не, 

не е безопасно да давате на домашния си любимец лук. Всъщност, това е една от най-опасните човешки храни, които може да споделите с кучето си. 

Dogsandcats.bg

Tова се отнася за всички представители на семейството на Allium – див лук, чесън, праз, червен лук и други. Консумацията им от четириногия ви спътник може да се окаже фатална. Eто всичко, което трябва да знаете за това защо зеленчукът е опасен за косматите ни спътници.

кучеСнимка: iStock

Защо лукът е вреден за кучетата?

Лукът съдържа химикал, наречен N-пропил дисулфид, който е силно токсичен за кучетата. Това вещество има способността да се прикрепя към кислородните молекули на червените кръвни клетки в организма на вашия домашен любимец, което причинява окислително увреждане. 

кучеСнимка: iStock

Молекулата на химикала „подмамва“ тялото на вашето куче да атакува собствените си червени кръвни клетки, сякаш за чужди – прцес, известен като хемолиза. Ако не се лекува, това може да доведе до хемолитична анемия, а това е потенциално смъртоносно състояние. 

Ако четириногият ви приятел погълне голямо количество лук, симптомите могат да се появят бързо. Но в случай, че косматият ви спътник случайно е попаднал на по-малко количество от зеленчука, признаците на токсичното отравяне могат да станат видими едва след няколко дни. Те най-често включват:

  • Бледи венци
  • Обезцветена или тъмна урина
  • Повръщане
  • Нестабилно дишане
  • Повишена сърдечна честота
  • Атаксия или некоординирани движения

Всяка форма на лук – суров, варен, изсушен, на прах, само листата и тн. – представлява опасност за кучетата. 

лук и чесънСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни е яло лук?

Ако домашният ви любимец случайно е погълнал малко лук, без значение колко е количеството, свържете се с ветеринарния си лекар. Вероятно той ще ви накара да се опитате да предизвикате повръщане или да заведете животното в клиника за промивка на стомаха – в зависимост от тежестта на ситуацията.

кучеСнимка: iStock

Важно е да приемете нещата сериозно, защото дори и малко количество лук може да е опасно за домашния ви любимец. В случай, че ветеринарният ви лекар не е на разположение – свържете се с близката спешна клиника. 

 

Вижте още: 8 неща от ежедневието, които са опасни за кучето ни

Виж още