Безопасно ли е кучето да играе с пластмасови бутилки

куче Снимка: iStock

Т ова е една от най-големите загадки, свързани с домашните ни любимци. Почти всеки стопанин на куче обаче без колебание ще потвърди, че за косматия му приятел сякаш няма нищо толкова забавно, колкото играта с празни пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолно или бира. Четириногите могат с часове да ги хапят, дъвчат, разнасят от стая в стая…А как успяват да развинтят и капачката (в случай, че сте я оставили) е абсолютна загадка…

Добре знаем, че като любящи и отговорни собственици на четириноги, ние обичаме да им даваме да си играят с неща, които явно са им интересни, вълнуват ги и им носят радост. А въодушевлението, което обхваща всяко куче, щом в лапите му попадне пластмасова бутилка, е абсолютен факт. 

Да не говорим, че това е безплатна играчка, за чиято безопасност и цялост не бива да се тревожим – щом животното приключи с нея, най-лесното е да я изхвърлим в боклука за рециклиране. Дали обаче това, че домашните ни любимци ги обичат, а за нас е лесно да им ги осигурим, прави пластмасовите бутилки безопасни за игра?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Рисковете при игра с пластмасови бутилки

Макар и не толкова очевидни, колкото видимото удоволствие на кучетата ни от играта с тях, съществуват някои опасности, свързани с игрите с пластмасови бутилки, алармират от АКС (American Kennel Club). 

Най-важното, за което специалистите са единодушни е, никога да не оставяте домашния си любимец без надзор. Защото, малко след първоначалната тръпка и еуфория от „убиването“ на бутилката (моментът, в който тя губи първоначалната си форма), животното започва ожесточено да я дъвче. И с времето се настървява все повече и повече, особено предвид, че самото шише се хлъзга и „бяга“ от лапите му. 

В зависимост от качеството на пластмасата, парчета от самата бутилка, както и капачката, могат да бъдат погълнати при по-активна игра с нея, а това може да причини животозастрашаваща ситуация. Премахването на капачката по начало може да намали рисковете, но имайте предвид, че дори челюстите на малките кучета са повече от достатъчно силни, за да откъснат части от самото шише. 

кучеСнимка: iStock

Веднъж раздробили бутилката на парченца, късчетата от нея могат да бъдат погълнати от домашния си любимец, причинявайки запушване, което често изисква спешна операция. Когато пластмасова бутилка от минерална вода се счупи, може да се получат и остри ръбове, които да наранят устата на животното. 

За да е играта безопасна…

Ако искате да дадете на кучето си да поиграе с празната бутилка от минерална вода и искате да сте сигурни, че е безопасно за него, нека това е едно от нещата, които животното получава само, когато вие сте наоколо, съветват ветеринарни лекари. Това ще вдигне стойността на играчката в очите на четириногото, а на вас ще гарантира, че то няма да успее да се нарани без да забележите.

кучеСнимка: iStock

Друг вариант е да закупите на домашния си любимец играчки, които имитират като форма и издават звуци, близки до тези на пластмасовите бутилки. 

 

Вижте още:

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Тенис топката – любима, но и опасна кучешка играчка

 

Виж още