Тенис топката – любима, но и опасна кучешка играчка

куче Снимка: iStock

Н е знаем кой е първият човек, който е дал топка за тенис на домашния си любимец. Той или тя обаче е гений, защото повечето от кучетата обожават да играят с нея!

Ако имате в дома си представител на някоя от по-активните породи четириноги, знаете добре колко незаменима е играта с топка, за да изморите „качествено“ любимеца си. За съжаление обаче, оказва се, че тенис топките далеч не са най-безопасните играчки за косматите ни приятели и крият рискове, които много собственици понякога не взимат предвид. 

Какви са рисковете от играта с топка за тенис?

На пръв поглед тенис топките изглеждат добър избор за играчка за домашния ни любимец. При малко по-задълбочен анализ обаче, можем да забележим някои потенциални рискове като:

  • Топките за тенис могат да представляват опасност от задавяне за някои по-едри кучета

Трябва да имате предвид, че повечето домашни любимци с уста, достатъчно голяма, за да побере топка за тенис в нея, имат и челюст, достатъчно силна, за да я разкъса на парчета. А късовете от „повалената плячка“ често са примамливи и за консумация.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ако това се случи – важно е да заведете незабавно косматия си приятел на ветеринар, защото животното не е в състояние само да смели гуменото или косменото покритие на топката. С течение на времето тези късове могат да заседнат в храносмилателния му тракт, а това може да наложи спешна опреация по изваждането им. 

Понякога големите кучета не се налага дори да разкъсват топката и я поглъщат цяла. Практически гарантирано е, че тя ще заседне в гърлото на животното, а това също може да доведе до ситуация, която изисква спешна медицинска намеса. 

  • Топките за тенис могат да причинят увреждания на зъбите на кучето

Дори домашният ви любимец да не се опитва да изяде подскачащата играчка, това може да му навреди по друг начин, който може да се окаже по-труден за забелязване. 

Външното покритие на тези топки е доста абразивно, а това може да причини износване на зъбите на кучето. Този вид увреждане се случва след години забавления и носене на топката в уста, като може да причини значителна болка и затруднения на кучето ви по време на хранене. Възможно е дори зъбите на домашния ви любимец да станат по-податливи на счупване. 

  • Топките за тенис дават на кучето „тунелна визия“

Много кучета стават хипер-фокусирани върху топката си по време на игра и игнорират всичко останало около себе си. Това няма да бъде проблем, ако играете в парка или някъде сред природата, но ако наоколо има улици, автомобили или други кучета, нещата могат да станат една идея по-опасни за косматия ви приятел. 

кучеСнимка: iStock

Ползите от игрите с топка за тенис

Има много добри и позитивни неща, свързани с топките за тенис и има причина, поради която те са любими на четириногите от различни породи и възраст по цял свят. Както всяко нещо, свързано с домашния ни любимец, важно е да сме добре информирани както за минусите, така и за плюсовете – в случая, на дадената играчка. 

Някои от предимствата на игрите с топка за тенис включват:

  • Те са достъпни и евтини
  • Подскачат по начин, който кучетата ни намират за забавен
  • Лесни са за хвърляне на големи разстояния – по този начин животното тича повече
  • Малко вероятно е да наранят сериозно домашния ви любимец случайно
  • Виждат се лесно – дори при слаба светлина
  • Повечето кучета могат да намерят топката си по миризмата, тъй като косменото покритие събира аромати от ръката ви
  • Топките за тенис плуват, така че са страхотни в басейна или на плажа

кучеСнимка: iStock

И накрая - можем ли да дадем на кучето си тенис топка?

В крайна сметка – вие сте единствените, които могат да вземат решение дали една топка за тенис е подходяща играчка за домашния ви любимец. Така че – нашият съвет е да обмислите внимателно въпроса и да се опитате да действате в интерес на кучето си. 

Гоненето и тичането след тенис топка със сигурност подобряват качеството на живот на домашния ви любимец, за това си струва да я запазите сред играчките му. За да сте спокойни обаче, можете да се опитате да премахнете всички потенциални опасности, с които може да се сблъска косматият ви спътник. 

Играйте на затворени, безопасни места и следете за състоянието на самата топка – ако е започнала да се разпада или ви изглежда раздърпана – изхвърлете я. 

кучеСнимка: iStock

Можете да помислите да закупите специални топки за тенис, които са създадени за кучета. Ще ги откриете в зоомагазините. Повечето от тях са направени от изключително издръжлив каучук, което ги прави по-безопасни и несъмнено – удължава живота им. 

Вижте още: Как да почистим играчките на кучето си

Топките за тенис са любими на много четириноги – за това не ги отписвайте с лека ръка, въпреки потенциалните рискове, които носят на косматия ви приятел. С включването на някои здравословни практики в ежедневието си, можете да сте сигурни, че сте осигурили безопасността на косматия си другар. И да го оставите да се забавлява спокойно!

 

Виж още