Безопасно ли е за кучетата да ядат сурова риба

куче сурова риба Снимка: iStock

Р ибата е често срещана съставка в кучешката храна. Но дали тя е също толкова полезна за домашните ни любимци и в суров вид? Ако и вие сте си задавали този въпрос, продължете да четете, за да научим заедно отговора му!

Безопасна ли е суровата риба за кучетата?

Краткият отговор е: абсолютно не. Макар че рибата обикновено се счита за полезна за домашния ни любимец, необходимо е тя да е сготвена, преди той да я консумира. В противен случай рискувате появата на сериозни здравословни проблеми. 

куче сурова рибаСнимка: iStock

Ползите от консумацията на риба при кучетата

Рибата е богата на различни хранителни вещества като протеини, йод, витамин D и Е, минерали и Омега-3 мастни киселини.

Dogsandcats.bg

Мазните риби, които са с най-концентрирани ползи за четириногите, включват скумрия, риба тон, сьомга, пъстърва и сардини. 

Ползи за здравето от консумацията на риба при кучетата:

  • Допълнителен източник на протеини;
  • Рибата може да минимализира и контролира хранителните алергии;
  • Сготвената кожа на рибата е източник на колаген, който допринася за здравето на кожата и костите, особено при възрастните кучета.
  • Омега-3 мастните киселини в рибата допринасят за здрава кожа и козина;
  • Същите мастни киселини действат и като противовъзпалително и антиоксидантно средство. Това може да бъде от помощ на четириноги с артрит или възпалителни заболявания на червата.

куче сурова рибаСнимка: iStock

Сурова риба - да или не?

Ветеринарните лекари препоръчват готвене на всички животински протеини, включително риба, преди да ги предложите на домашния си любимец. Суровата или недостатъчно обработената риба може да съдържа патогени и паразити, които могат да причинят сериозно заболяване и дори смърт на животното при поглъщане. 

Salmonella, Clostridium и Listeria са сред бактериите, които могат да се открият в недостатъчно сготвената риба. Впрочем, когато става въпрос за сурова риба, която ние хората хапваме, като суши, съществуват същите рискове. За това е важно да сте особено внимателни и да следите всяка риба, която консумирате, да е правилно приготвена и прясна.

куче сурова рибаСнимка: iStock

Рибни кости и кожа

Един от най-големите проблеми при храненето на кучето ви с риба, са костите й. Малки и остри, те могат да бъдат опасни за домашния си любимец, ако бъдат погълнати, тъй като могат да се забият в устата, гърлото, стомаха и червата на животното. 

Ако видите, че питомецът ви се лигави прекомерно, да се дави или се опитва да бърка в устата си с лапи, след като е ял риба, може да има заседнала кост в устата или гърлото си. В този случай задължително го заведете на преглед при ветеринарния си лекар възможно най-скоро. 

Кожата на рибата е безопасна за консумация от кучетата само ако е изсушена и люспите са отстранени преди готвене. Тя също може да съдържа паразити и бактерии, за това се препоръчва да премине термична обработка.

кучеСнимка: iStock

Като обща насока, най-безопасният начин да приготвите риба и да я предложите на домашния си любимец, е да премахнете всички кости, перки, главата и опашката. А след това – всичко е въпрос на избор! Можете да я изпечете на скара, да я сварите, да я сготвите на фурна или да я задушите. Всичко това – без масло и подправки. 

Помнете, готвенето е най-ефективният начин да направите рибата безопасна за домашния ви любимец. 

Вижте още: 

Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

4 здравословни масла, които да добавите към менюто на кучето си

Най-добрите човешки храни за кучетата

 

Виж още