4 здравословни масла, които да добавите към менюто на кучето си

куче Снимка: iStock

Т очно като вас, кучето ви може би не получава всички необходими му хранителни вещества, витамини и минерали от яденето си. Въпреки че стандартната формула за кучета със сигурност му носи основните ползи, има някои неща, с които можете да допълните менюто на косматия си приятел, за да го подобрите. Като, например – определени здравословни масла. Те са пълни с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които насърчават оптималното здраве и се грижат за добрия външен вид на четириногия ви спътник.

Кои са най-здравословните масла за кучета?

  • Рибено масло

Рибеното масло съдържа EPA и DHA, Омега-3 мастни киселини, които помагат при артрит. Доказано е, че то може да подобри паметта на домашния ви любимец, също така има и някои противоракови ефекти. Приемът на Омега-3 мастните киселини в рибеното масло има естествен противовъзпалителен ефект при кучетата. А това може да помогне за намаляване на общите възпалителни процеси в тялото.

кучеСнимка: iStock

  • Масло от крил

Докато рибеното масло обикновено идва от риби, които са по-високо в хранителната верига като сьомгата, маслото от крил се получава от малки организми, подобни на скариди. Това го прави по-малко вероятно да бъде замърсено с живак. Маслото от крил също е богато на EPA и DHA, които ще подобрят състоянието на кожата и козината на домашния ви любимец. 

Dogsandcats.bg
  • Кокосово масло

Екстра върджин кокосовото масло е популярен избор за готвене за много хора, защото е по-здравословната алтернатива на по-преработените наситени и трансмазнини. Същото важи и за домашните ни любимци. Доказано е, че кокосовото масло помага на домашни любимци да свалят излишните килограми (ако имат нужда), дава им повече енергия и е чудесно за суха, напукана или загрубяла кожа.  

кокосово маслоСнимка: iStock

И като бонус: Помага за подобряване на лошия дъх на вашия домашен любимец!

Вижте още: 5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

  • Ленено масло

Това масло е с високо съдържание на Алфа-линоленова киселина (АЛК или ALA), което го поставя в същата позиция като това от дивата риба, когато става въпрос за ползи за укрепване на сърцето. Подобно на много други здравословни масла и лененото помага за по-добрата мобилност на кучета с артрит, за нормалното кръвно налягане и бъбречната функция.

маслоСнимка: iStock

Как да включим в менюто на кучето ни здравословни масла?

Повечето масла се предлагат под формата на капсули или в течна форма (в бурканчета). Тъй като при вторият вариант – веднъж отворен и изложен на въздух, продуктът вътре може да граняса по-бързо, капсулите са по-добрият начин.

Въпреки това – нещата зависят и от вкусовите предпочитания на вашето куче. Например, домашни любимци, които имат добре балансирана и здравословна диета, могат лесно да приемат и капсули в яденето си.

Повечето течни масла се смесват най-лесно с влажна храна. Ако четириногият ви приятел упорито отказва да пие хапчета и таблетки – можете да пробиете капсулата и да смесите съдържанието й с яденето в паничката му.

Меко лакомство също върши работа „за заблуда“ на животното.

Имат ли тези масла някакви отрицателни ефекти върху кучетата?

Твърде големи количества от всяко от изброените масла може да причини наддаване на тегло при домашните любимци. Тъй като те са мазни, дозите трябва да са премерени – ако се даде твърде много наведнъж, това може да доведе до панкреатит при животни с по-чувствителен стомах.  

Твърде голямо количество от тези масла може да причини и дефицит на витамин Е – за това помислете за допълването му в диетата на косматия си спътник. Рибеното масло от своя страна може да удължи времето, необходимo на кръвта за съсирване. Така че – ако на вашето куче му предстои операция, най-добре е да спрете приема на маслото поне пет дни преди и след интервенцията. 

маслоСнимка: iStock

Как да разбера кое масло е подходящо за моето куче?

Ако домашният ви любимец консумира храна за домашни любимци и страда от кожни заболявания (като дерматит, лющене и сухота на кожата), възпалителни заболявания (като артрит или рак) или увреждане на органната система – тогава говорете с ветеринарния си лекар за потенциално добавяне на масла, които са богати на омега-3 и омега-6 хранителни вещества в диетата му.

 

Вижте още: 5 лесни начина да подобрите диетата на кучето си

Виж още