Да подготвим кучето за първия по-активен пролетен уикенд

куче Снимка: iStock

С настъпването на всяка пролет, освен повишаването на температурите, свежестта на въздуха и по-дългите дни, се случва и нещо друго: дойде ли първият по-топъл уикенд и хората смятат, че могат да наваксат четирите зимни месеца бездействие. Дали водени от желание да се разделят с излишните килограми или отново да се почувстват физически активни, много собственици взимат домашните си любимци и решават, че трябва да извървят/изкачат поне 10-15 км по любимата си планинска пътека. Или да тичат поне толкова в парка. Каквото и да е – то просто е твърде много и в повечето случаи – не остава без последствия. 

кучеСнимка: iStock

Всъщност първите по-топли дни на пролетта са времето от годината, което бележи ръст на случаите на наранени колене, гърбове, навяхвания, разтягания и всякакъв вид травми, свързани с повишено и рязко физическо натоварване. Същото се отнася и за домашните ни любимци, макар да се изразява по-малко по-различен начин. 

Чували ли сте термина „уикенд войн“ (“Weekend warrior”)? Това е куче, което прекарва повечето делнични дни с по-кратки разходки, относително малка физическа активност и упражнения поради натоварения график на стопанина си. Когато му се даде възможност да изразходва цялата натрупана енергия през уикенда, това животно може да не е в състояние да се справи. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че няма две мнения по въпроса – упражненията и качествено прекараното време през уикенда с вашия четириног приятел, са чудесен начин да се свържете, да заздравите връзката си и да, да изгодите заедно калории, важно е да се уверите, че животното е в състояние да понесе подобно физическо натоварване. Особено ако не е било особено активно през седмицата, твърде интензивната разходка може да бъде известно предизвикателство. 

Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, за да можете вие ​​и вашето куче да се забавлявате безопасно през целия уикенд. 

  • Проверете общото здравословно състояние на кучето си

Какво количество упражнения е здравословно за домашния ви любимец и кога му идва в повече (макар че няма как да си го признае!), зависи от различни фактори като възраст, тегло, структура на тялото и общо здравословно състояние. Добра идея е с настъпването на първите по-топли дни да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет относно вида упражнения, които са най-добри за вашето кученце. Специалистът, който е добре запознат с медицинската история на питомеца ви, ще ви насочи и за правилното им количество – включително и кога е твърде много. 

кучеСнимка: iStock

  • Редовно кондициониране на кучето

Уверете се, че физическата кондиция на домашния ви любимец е постоянна през седмицата, за да може четириногото да е в крак с вас през уикенда. Ежедневните упражнения са важни както за физическото, така и за психическото здраве на кучетата ни. Докато за някои от тях са необходими минимум по две разходки на ден от по час, при други са достатъчни 20 минутки. Във всички случаи обаче, четириного, на което му предстои по-сериозно физическо натоварване през уикенда трябва да получи малко повече от обичайната разходка през работната седмица. Активностите могат да включват игра с топка, фризби или гонене на пръчки – важното е четириногото да се движи. 

  • Не забравяйте да загреете

Точно както хората, кучетата ни имат нужда да загреят, преди да могат да започнат каквато и да е било интензивна физическа активност. Подготовката е от съществено значение за предотвратяване на наранявания и болки в ставите, увеличава сърдечната честота и кръвообращението, като същевременно се разхлабват ставите и се увеличава притока на кръв към мускулите.  

Ефективната загрявка може да бъде толкова проста, колкото да излезете на кратка разходка или да направите лек джогинг в парка, преди да се отдадете на по-дълъг и изморителен планински преход, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Почивката е критичен момент

Да се възползвате максимално от уикенда понякога означава и да си починете, а не да сте постоянно активни и на крак. Тялото на домашния ви любимец се нуждае от покой, за да възстанови мускулните тъкани и да се предотвратят наранявания от прекомерното износване. Не забравяйте да включите чести почивки и задължително да вземете прясна вода със себе си, за да презаредите качествено. 

 

Вижте още:

Как да подготвим кучето си за настъпването на пролетта

 

Виж още