Как да подготвим кучето си за пролетта

куче Снимка: iStock

П ролетта е мирис на свежо и ново начало, време да оставим зимата зад гърба си (буквално и преносно) и заедно с възраждащата се природа да се насладим на по-дългите, слънчеви и приятни дни. Да направим задължителното пролетно почистване на дома си, да приберем дебелите дрехи и пуловери… Не забравяйте обаче, че и домашният ви любимец има нужда от вашата помощ, за да се подготви за настъпващия нов сезон!

Ето нашия контролен списък за първите и задължително стъпки, чрез които ще направите прехода по-лек, приятен и безопасен за кучето ви. Защото пролетта е тук и няма по-хубав начин да й се насладите, освен в компанията на четириногия си другар, нали?

кучеСнимка: iStock

Грижа за козината

Несъмнено щеше да е далеч по-лесно ако кучетата ни (също като нас), можеха да свалят дебелите си зимни кожухчета и да ги приберат някъде в очакване отново да им потрябват. Ситуацията обаче, както добре знаем, е малко по-различна. 

Dogsandcats.bg

Със затопляне на времето навън ще забележите, че кучето (а и котката ви) се скубят много повече. Топките косми, които ще започнете да откривате на различни места и ъгли из дома си са начинът на животните да се разделят със старата си, тежка козина и да я подменят с нова. 

Четириногите инстинктивно усещат промяната на сезоните, за това и процесите на линеене (най-активно падане и смяна на козината) са именно през пролетта и есента. За да сте от помощ на животното (а и да защитите поне колкото можете мебелите и дрехите си), отделяйте време поне по веднъж на ден да изчеткате добре домашния си любимец с подходящ инструмент. Дали ще е четка с естествен косъм, гумена, метална или гребен, зависи от вида на козината му. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 основни вида кучешка козина и какви грижи изискват

Ето още няколко съвета, които ще ви помогнат в пролетната грижа за външния вид на кучето

  • Ако козината изглежда суха – нанесете нежен балсам за домашни любимци. 

Напомняме – никога да не прилагате човешки продукти за коса върху домашния си любимец. Колкото и скъпи или качествени да са те. 

  • За суха и лющеща се кожа използвайте шампоан за домашни любимци на базата на овесени ядки

Вижте още: Защо кучетата се чешат повече през зимата

  • Солта по улиците, снегът и студът могат да причинят напукване на лапите. За това нанесете овлажняващ мехлем ако е необходимо. 
  • Проверете и се уверете, че ушите са чисти и няма следи от акари.
  • Четкане, четкане и пак – четкане! 

Въпреки че повечето кучета стоят мирно, докато ги четкате, все пак това може да не е любимо занимание за някои четириноги. За това– бъдете внимателни да не ги скубете или нараните неволно, а за да направите процедурата още по-приятна за животното – нека завършва с лакомство или похвала. 

  • Погрижете се за ноктите на вашия домашен любимец. 

Ако не се справяте сами, заведете го при професионален грумър или ветеринар, който да ги подкъси. 

Измиване на играчките и спалното бельо на кучето

През зимата голямо количество прах (незнайно как!) се озовава в домовете ни, а фактът, че проветряваме по-рядко може да доведе до специфична миризма на застояло. Същото се отнася и за играчките и спалното бельо на домашния ви любимец, които със сигурност имат нужда от освежаване. Нещата от плат можете спокойно да пуснете в пералната машите, докато пластмасовите и въжените играчки – ще се наложи да изперете ръчно в гореща сапунена вода.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да почистим играчките на кучето си

Сезонни алергии

Точно като хората, много домашни любимци страдат от сезонни алергии, а голяма част от тях се отключват именно през пролетта. Четириногите имат сходни симптоми като нас: сълзене на очите, хрема, кашлица, сърбеж, кихане. Те са възпалителни, както е и при хората. 

За щастие има неща, които можем да направим, за да облекчим симптомите на алергия на домашния ни любимец.

  • Допълнително Омега-3

Чрез добавяне на наситени мастни киселини – Омега-3 и Омега-6 към менюто на домашния си любимец, вие ще помогнете за намаляване на възпалителните процеси в тялото му. Това ще окаже ползотворен ефект върху цялостното здраве на животното.

Вижте още: Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

  • Кокосово масло

Кокосовото масло е друга естествена добавка, която може да облекчи симптомите на алергии при кучетата. В него се съдържа нещо, наречено „лауринова киселина“, което помага за намаляване на производството на дрожди и от своя страна намалява (или понякога – напълно спира) възпалението. 

кучеСнимка: iStock

  • Къпане 

Добре е да изкъпете домашния си любимец с нежен, щадящ шампоан за кучета, тъй като ако има алергени във въздуха – и на открито, и в дома ви, възможно е те да са се прикрепили към козината му. 

Вижте още: Какви алергии могат да имат кучетата

Защитете кучето си

Един не толкова романтичен и приятен аспект, свързан с възраждащата се природа и настъпващите по-топли дни е, че пролетта е сезонът, през който външните паразити са най-активни. Бълхите, кърлежите, хапещите мухи и комарите също се разбуждат, а с тях идват съпътстващите ги неудобства, дискомфорт и болести (част от които можете да прихванете и самите вие!).

Ако не сте обезпаразитявали външно домашния си любимец през зимата или нямате практика да правите това целогодишно, време е да започнете. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Важно е да защитите любимеца си, защото бълхите и кърлежите пренасят някои болести, които сериозно могат да навредят на косматия ви другар. Сред тях са алергични реакции, кожни проблеми, анемия, тении и др. За кърлежите добре знаем, че могат да пренасят Лаймска болест, ерлихиоза и петниста треска. За това – погрижете се за здравето и комфорта на домашния си любимец като изберете точното средство за външно обезпаразитяване. За да може кучето ви също да се порадва на пролетта! 

 

Виж още