Дали кучето ми не е твърде кльощаво

куче Снимка: iStock

Д окато да преценим (или видим), че домашният ни любимец не е сложна задача, да се каже, че едно куче е с поднормено тегло може да се окаже малко по-трудно. Някои породи четириноги естествено имат по-стройно телосложение, докато други – са по-набити. И да, съвсем естествено при някои кучета „ребрата почти се броят“, но обикновено това се счита за нормално.

Храненето на животното с подходящите количества ядене и поддържането на подходящо тегло (ветеринарят ви може да ви ориентира за това), са решаващите аспекти за поддържане на здравето на вашия космат другар. 

Лекарите са категорични по въпроса, че затлъстяването при кучетата е все по-често срещан проблем, а рисковете, свързани със здравето им са абсолютен факт. Но сякаш не толкова активно се говори за другата крайност – поднорменото тегло, което също може да причини някои здравословни проблеми при кучетата. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако имате наблюдения, че домашният ви любимец губи тегло твърде бързо или че изглежда кльощав – не губете време да го обсъдите със специалист преди да предприемете каквото и да е било друго. 

Дали кучето ми не е твърде кльощаво?

Може да е трудно да премерите домашния си любимец с помощта на кантар у дома, особено при по-големите четириноги – знаем добре това! За щастие, има и други начини да разберете дали косматият ви другар не е твърде слаб и е необходимо да наддаде малко на тегло.

  • Тест 1

Проверете ребрата на кучето. Ако те са много видими и „кокалести“ на допир – тоест, можете да почувствате как пръстите ви се движат нагоре-надолу по отделните кости на ребрата, тогава може би домашният ви любимец е с тегло под нормата. 

Отново е важно да отбележим, че някои породи, особено по-малките, както и някои ловни кучета, може да са съвсем здрави, въпреки че изглеждат леко слаби. Ето защо консултацията с ветеринарния ви лекар е особено важна.

кучеСнимка: iStock

  • Тест 2

Друг начин да проверите дали кучето ви не е твърде кльощаво е да го погледнете внимателно отгоре. Ако извивката от бедрата до ребрата е изпъкнала, това може да е знак, че животното е прекомерно слабо. Изпъкналата долна част на гръбнака или тазовата кост също е знак, че животното може би трябва да качи няколко килограма.

Държим да подчертаем, че тези домашни тестове за определяне на теглото на кучетата са само за ваша преценка – за да се ориентирате дали нещо нередно се случва с косматия ви другар. Независимо от всичко, прегледът при специалист е задължителен. Само чрез щателен преглед можете да се уверите, че косматият ви другар не страда от определено медицинско състояние, което е довело и до отслабването му.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Как да познаем, че кучето ни е наистина гладно

Виж още