Как да познаем, че кучето ни е наистина гладно

куче Снимка: iStock

В сички сме чували определения като „кучетата просто не знаят кога да се спрат“, „това куче е винаги гладно“, „домашният ми любимец е бездънна яма“. Да, факт е, че повечето четириноги сякаш винаги са готови да добавят още една хапка отгоре. Някои от тях действително го правят, защото не са се нахранили съвсем. 

В повечето случаи обаче, когато говорим за домашни кучета, се касае за ненадминатото умение на животните да манипулират собствениците сис цел да изпросят лакомства между основните хранения. Водени от желанието си да направим нещо мило за косматия си другар обаче, рядко се замисляме за допълнителните калории, които той поема с любимите си бисквитки. А те се натрупват с течение на времето, увеличавайки риска от затлъстяване, наднормено тегло, проблеми с храносмилането и други здравословни проблеми. 

За да не вредим повече, отколкото да сме в помощ на домашния си любимец, добре е да правим разлика кога той е действително гладен или просто е решил, че иска да запълни времето с някое от любимите си лакомства.

Dogsandcats.bg

Храним ли кучето си твърде много? Или твърде малко?

Според последно проучване на Асоциацията за превенция на затлъстяването на домашни любимци, направено през 2016 година в САЩ, всяко четвърто куче в Америка страда от наднормено тегло. И тъй като сред „участниците“ в изследването е имало представители от всякакви породи, размери и възраст, за стопаните е трудно да се ориентират къде се крие проблема. 

Формулата, по която можете да определите дали вашето куче достига до състояние на истински глад е, оказва се, по-проста, отколкото мислим. А именно – ако давате на любимеца си пълна купичка с храна, независимо дали е суха или мокра, веднъж на ден то със сигурност в часовете, докато то е будно през деня няма да огладнее. Всъщност по всеобщото мнение на ветеринарни лекари от цял свят, ако има достъп до прясна вода кучето, което е в добро здраве, може да изкара три, четири – дори до пет дни без храна. Така че, дишайте спокойно – истински гладно куче, гледано в домашни условия, е голяма рядкост.

кучеСнимка: iStock

Разликите между размерите, породата и възрастта на домашния ни любимец определят честотата на хранене. Предлагаме ви някои основни насоки:

Колко често да храня кучето си?

  • Малки кученца: Три хранения на ден, малки до средни порции
  • Дребни възрастни кученца: Две малки хранения на ден
  • Средни до големи възрастни кучета: Две пълни купички храна на ден
  • Големи до гигантски възрастни кучета: Една пълна купа на ден (съобразена с килограмите им)
  • Стари кучета: Две по-малки хранения на ден

Разбира се, това са ориентировъчни мерки, защото все още няма универсален калкулатор за ръководство за хранене на кучета. Всичко е строго индивидуално и зависи от здравословното състояние, нивата на енергичност и активността на любимеца ви. 

Нивото на активност има значение

Ако вашият четириног приятел прекарва толкова време на дивана, че само по следите по възглавницата можете да познаете, че е дремвал върху нея, значи не се движи достатъчно. За да преработва добре храната си, кучето трябва да се измори.

Физическата активност го кара да огладнява и обратно – след упражнения и игри то се нуждае от хранителни вещества, за да запълни изразходваните. Ако този кръговрат не се случва, трудно можем да говорим за глад, нали?

кучеСнимка: iStock

Как околната среда влияе на кучешкия глад

Често се случва през по-топлите месеци на лятото, ако храните кучето си два пъти дневно, то сутрешната му порция да остане недокосната през целия ден, нали? Подобно на хората, така и домашните ни любимци се влияят от температурите навън

Възможно е четириногият ви приятел да няма толкова голям апетит, когато навън е топло. Това се дължи и на факта, че високите температури не предполагат особена физическа активност. Следователно количествата храна, от които има нужда животното намаляват. 

кучеСнимка: iStock

Съществуват много въпроси, свързани с храненето на кучетата, на които специалистите все още не могат да дадат еднозначни отговори. От това как да изберем правилната за нашия любимец храна, до това в какво количество и по колко пъти на ден да му я даваме. В крайна сметка – от вас зависи да вземете тези решения, за това – подходете отговорно. И не забравяйте – консултирайте се с вашия ветеринар винаги, когато имате колебания за нещо. 

 

Вижте още: 

Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Виж още