Дали кучето ви не разхожда вас, вместо вие него?

куче дърпа каишка Снимка: iStock

В одите ли с кучето си битка относно това кой кого води, когато сте на разходка? Ако е така, не се чувствайте зле, тъй като това се случва на много собственици на домашни любимци, които не са поели качествено контрол над ситуацията. Добрата новина е, че има какво да направите, за да коригирате този проблем и нещата да си дойдат на мястото!

куче дърпа каишкаСнимка: iStock

За да ограничите кучето си да ви разхожда, вместо обратното, както би трябвало да бъде, като начало е важно да научите домашния си любимец да ходи на повод до вас. Звучи просто, но на кучетата не им идва инстинктивно да вървят на каишка редом до стопаните си. Вие сте тези, които трябва да ги насочат и чрез подходяща дресура да изградите навик у питомеца си. Само така ще може да имате в последствие контрол над движенията му чрез каишката.

Когато с домашния ви любимец излезете на първата си разходка заедно, това е моментът, в който трябва да положите основите и да зададете тона. Целта ви е животното да разбере, че от него/нея се очаква да се държи по определен от вас за приемлив начин. Собствениците на кучета, които се провалят или не приемат за достатъчно важно това първоначално обучение, в крайна сметка стигат до момент, в който нямат контрол над питомеца си. И той разхожда тях, вместо те него.

Dogsandcats.bg

куче дърпа каишкаСнимка: iStock

Имайте предвид, че борбата с четириногия ви другар чрез непрекъснато дърпане назад на каишката, в крайна сметка ще повлияе на цялостното качество на разходката ви и ще остави у него впечатлението, че има контрол над всяко ваше съвместно занимание. Така че, нашият съвет е още от самото начало да установите правила, на който да тренирате домашния си любимец. Ако той се подчинява на командите ви, ще върви и според очакванията ви.

А сега, предлагаме ви заедно да разгледаме шест съвета за обучение на кучетата по време на разходка, изготвени от Сesarsway.com. С тяхна помощ ще овладеете поведението на питомеца си и в крайна сметка – вие ще сте водачът. 

Вървете пред кучето си

Ходенето пред вашето куче ще ви позволи да бъдете възприемани като водач на глутницата от негова страна. Обратното също е валидно: ако домашният ви любимец е поел контрола и ви дърпа напред, то той е водещият. За това вие трябва да сте първият, който излиза и влиза през входната врата, а четириногото – да стои или до, или зад вас. 

куче кръгСнимка: iStock

  • Използвайте къс повод

Това ще ви позволи да имате повече контрол и възможност да реагирате в случай на нужда.

  • Отделете си достатъчно време за разходката 

Кучетата имат нужда от достатъчно физическа активност, като специалистите препоръчват поне две разходки на ден, от минимум 20-30 минути всяка. Разбира се, всяко четириного е индивидуално – понякога може да има нужда и от цял час, за да се раздвижи качествено. Ако се колебаете относно продължителността на разходките – консултирайте се с ветеринарния си лекар и междувременно наблюдавайте поведението на животното.

куче дърпа каишкаСнимка: iStock

  • Награди по време на разходка

Винаги, когато кучето ви е послушало и изпълнило определена команда, дори и само да е запазило правилното (според вас) състояние на ума, възнаградете го, като му позволите да се облекчи и да подуши наоколо. Вие решавате кога времето за награди е приключило. Следете то винаги да е по-малко от това, отделено за самата разходка.

куче дърпа каишкаСнимка: iStock

  • Продължавайте да водите дори след разходката

Когато се приберете у дома, не спирайте да водите. Бъдете лидер във всяко нещо, свързано с отглеждането на домашния си любимец - само така той ще ви слуша и ще ви има доверие. Например, накарайте животното да изчака търпеливо, докато свалите повода му или събуете обувките си. 

  • След разходката идва време за хапване!

Предоставяйки храна след разходката, вие сте „позволили“ на кучето си да „изработи“ вечерята и водата си. Поне така стоят нещата в неговите очи!

Вижте още: 

Какво да правим ако кучето мрази каишката си

Защо да не оставяме кучета на каишка да се поздравяват

 

Виж още