Какво да правим ако кучето мрази каишката си

кучета на каишка Снимка: iStock

О чаквате кучето ви да започне радостно да се върти около вас щом започнете да се обувате за разходка, нали? А щом вземете каишката му в ръка, животното вече да е ентусиазирано и готово да „страхотно приключение“, каквото е излизането до близкия парк?

Да, това е обичайно поведение, но какво се случва, когато вместо с жизнерадостно нетърпение вашето куче се крие, плаши или изнервя при вида на каишката и повода си?

Независимо по какъв начин го демонстрират, някои кучета явно показват на стопаните си, че мразят каишката си. И тъй като ние няма как да прочетем мислите на домашните си любимци, трябва да се опитаме да анализираме къде се крият причините за това поведение. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 5 възможни обяснения:

  • Кучето ви не обича нещо да минава през главата му

За някои четириноги усещането, че нещо се плъзга през главата, а след това се стяга около врата им, може да причини паника. За тях това чувство е идентично с момента да си вързан или затворен – нещо напълно неестествено. 

Ще познаете, че се касае за тази ситуация, ако животното няма проблем да стои с каишка, а се дърпа само в момента, докато му я поставяте. Най-лесното решение ще е да използвате нагръдник вместо каишка около врата – самият му начин на нахлузване не би травмирал кучето и то постепенно ще започне да се радва повече на разходките. 

кучета на каишкаСнимка: iStock

  • Каишката не му е удобна

Ако при покупката на каишка не сте измерили правилно обиколката на гърдите и шията на кучето си, е възможно животното да не се чувства удобно с нея. Ако моделът не е от тези, които се регулират, по-добре е да го смените. Някои каишки могат да се „впият“ в кожата на домашния ви любимец, което да му създаде дискомфорт и дори болка по време на разходка. А понякога дори и размерът да пасва добре, дизайнът може и да не е подходящ за породата на косматия ви приятел. 

Добра идея е винаги да купувате каишката на любимеца си от зоомагазин, където можете да се консултирате с продавачите дали и колко да е стегната тя. А още по-добре би било да вземете косматия си другар със себе си за проба.

кучеСнимка: iStock

  • Алергия към материала на каишката

И преди сме споменавали, че домашните любимци могат да са алергични към много и различни неща. Част от потенциалните алергени се използват и за изработка на каишки като някои метали, багрила, химикали и дори найлон. 

За да установите дали има наличие на алергия, можете да проверите местата, където кожата влиза в контакт с материала. Не пропускайте и по-чувствителните участъци при подмишниците и корема. Признаците на алергична реакция включват: обрив, подобни на мехури пъпки, плешиви петна или такива с по-рядка козина, обсесивно облизване на засегнатата област. Ако имате подозрения, че домашният ви любимец е алергичен към каишката си – най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

  • Негативна асоциация

Кучетата имат когнитивната способност да си припомнят конкретни подробности за дадена ситуация. Когато им се случи нещо лошо или хубаво, те го запомнят по свой начин – чрез положителни или отрицателни асоциации. 

При повечето четириноги асоциацията, свързана с поставянето на каишка е положителна – това значи, че отиват на разходка, да играят с други кучета и да опознават нови места. В главата им това е нещо, което предшества забавно и вълнуващо прекарване в компанията на стопанина им. При някои животни обаче, ако е имало дори и кратък момент на болка при слагането на каишката, когато са били съвсем малки - това може да създаде отрицателна реакция. Асоциацията може дори да не е пряко свързана с каишката - възможно е да са я носели, когато са били нападнати от друго куче, например.

  • Кучето ви не обича да излиза от дома си

Напускането на къщата за ежедневната разходка, бягане, поход или друг вид приключение е най-добрата и вълнуваща част от деня за повечето кучета. Но не за всички. Някои четириноги предпочитат да си стоят спокойно вкъщи и не обичат да напускат зоната си на комфорт. 

кучеСнимка: iStock

Външните фактори като гръмотевични бури, силен трафик, шумове или детски глъч от близката площадка за игра могат да бъдат стресови и да накарат животното да не иска да напуска пределите на дома си, където се чувства сигурно и защитено. 

Бъдете внимателни – този страх, особено при малките кученца, може да доведе до изграждане на плашливо поведение на недоверие у тях като възрастни. Добре е да поговорите с ветеринаря си, който може да ви препоръча специалист, който да помогне на животното да преодолее страха си да излиза навън. 

Ако някое от изброените възможни обяснения отговаря на това, което се случва с вашето куче, важно е да не игнорирате проблема, а да започнете да работите по разрешаването му. Не забравяйте, че винаги си има причина зад поведението на домашния ни любимец. Той се опитва да ни каже нещо и от нас зависи да успеем да си преведем съобщението му. А животът и на двама ви ще е по-лесен и със сигурност – по-малко стресиращ, ако успеете да разберете защо кучето ви мрази каишката си.

 

Вижте още: Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

Виж още