5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

куче Снимка: iStock

В секи отговорен стопанин на куче внимава какъв тип храна дава на домашния си любимец. Колкото и качествена (и скъпа) да е тя обаче, неизбежно е възможно да се стигне до момент, в който животното губи интерес към нея. За щастие, има няколко съвета, които можете да приложите, за да пробудите отново ентусиазма на косматия си спътник към съдържанието на паничката му. 

Подсказваме ви - най-ефикасно това се постига чрез смесване на суха и мокра храна. Преди да започнете обаче, ето няколко основни правила, за които да внимавате. 

  • Обмислете смесване на храни за домашни любимци с различни форми, текстури и аромати

Формата, текстурата и ароматът са сред най-важните качества на кучешката храна, които примамват апетита на вашия домашен любимец. Опитайте се да внесете малко свежест в менюто му, като направите микс от ястия, които не си приличат едно с друго. Можете да се окажете приятно изненадани да откриете колко много вашето куче ще се наслади на приключението, което представлява вечерята му!

кучешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Преди да започнете да смесвате различни видове храни – консултирайте се с ветеринарния си лекар

Голяма част от храните за домашни любимци за формулирани специално с мисъл за определен етап от живота (възраст), нива на активност и понякога – дори здравословно състояние при кучетата. 

Смесването на храни волю-неволю, без да се вземат предвид тези фактори, може неволно да повлияе негативно на вашия домашен любимец. Включително – без да искате да му причините нежелано наддаване на тегло, натрупване и излишък на определени витамини и минерали и тн. Най-добре е да се откажете от догадките и да отидете при експерта – вашия ветеринарен лекар.

  • Добавяне на вода към сухата храна

Има много кучета, които са силно привикнали и обичат сухата храна. Но ако домашният ви любимец е започнал да проявява все по-малък интерес към дрождите си, можете да опитате с един прост, но изпитан метод – да им добавите малко „сос“. Просто вземете около ¼ чаша с хладка вода и я добавете към гранулите в купичката му. Така ще овлажните и подобрите вкуса им.

кучеСнимка: iStock

  • Смесете консервирана и суха храна за кучета

Добавянето на консервирана към сухата храна на домашния ви любимец е друг начин за увеличаване на съдържанието на влага и подобряване на вкуса на ястията в паничката му, която същевременно ви позволява да сте гъвкави. Можете да купувате различни видове храни, които отговарят на бюджета ви. Обсъдете с ветеринарния си лекар – нека ви препоръча кои храни за подходящи за домашния ви любимец и допълват добре диетичните му нужди. 

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Не смесвайте терапевтични с други типове храни 

Терапевтичните диети са създадени специално за предотвратяване или забавяне на появата на много здравословни състояния. Ако домашният ви любимец е на такъв тип диета – важно е да не добавяте нищо към нея, без преди това да се консултирате с ветеринарния си лекар. Това не само няма да помогне на животното, но може да има и неблагоприятен ефект – разреждането на точната формулировка може дори да противодейства на предвидените ползи за кучето. 

Вижте още:

Как да изберем подходящата кучешка храна

Вредна ли е котешката храна за кучето ни

 

Виж още