Действително ли кучетата приличат на стопаните си

куче стопанин Снимка: iStock

А ко обърнете внимание, когато се разхождате по улицата или близкия парк, то може да забележите, че мистериозно някои кучета сякаш изглеждат като стопаните си. Странно, но в много случаи домашните любимци са толкова сходни с хората, които се грижат за тях, че изглеждат сякаш са създадени един за друг!

Всъщност, в някои части по света дори има състезания за стопани на четириноги, които си приличат, пишат от Animal Wised. За това и няма как да не се запитаме:

куче стопанинСнимка: iStock

Действително ли кучетата и стопаните си приличат или това е просто мит?

Склонността към познатото

Dogsandcats.bg

Това, което кара хората да изберат домашен любимец, с когото в последствие да се свържат и да изградят връзка на доверие, в повечето случаи не е нещо съзнателно. Човек не казва „ето, това куче прилича на мен или ще изглежда като мен след няколко години“. В някои случаи обаче, хората могат да изпитат това, което някои психолози наричат „огледален ефект“. Какво означава това? 

Съществува психологически механизъм, който е свързан с познатото. Или с други думи – това, което е близо до нас и ни изглежда познато, получава и одобрението ни от пръв поглед. Защото носи положителни емоции в себе си. Например, гледате се в огледалото все ден и характеристиките на собственото ви лице са ви добре познати, нали? Е, науката предполага, че кучетата, които изглеждат като собствениците си са част от този огледален ефект. Защото вие обичате лицето си, допада ви да се гледате, нали? И в крайна сметка четириногото се оказва нещо като отразяваща повърхност на своя човешки спътник. 

Домашният ни любимец просто ни напомня за самите нас, и това е хубаво усещане, което пренасяме върху него. 

Според науката приликата съществува

По време на различни проучвания през 90-те учените са установили, че някои хора приличат толкова много на домашните си любимци, че външно идеално бихте могли да ги съпоставите – въз основа единствено на снимки. Изследователите предполагат, че това явление може да бъде универсално и се среща често, независимо от културата, расата, страната на пребиваване и тн.

куче стопанинСнимка: iStock

Очите са врата към душата

Това твърдение, известно по целия свят, действително има общо с нашата личност и начина, по който гледаме на живота. Садахико Накаджима, японски психолог от университета Куансей Гакуин, предполага, че именно очите са ключът към приликите между хората. 

В свое изследване от 2013 г., той изучава снимки на кучета и хора с прикрити носове и уста. Само на база очите, за участниците в експеримента не било трудно да групират домашните любимци със собствениците им. 

куче стопанинСнимка: iStock

И така, в отговор на въпроса дали кучетата и собствениците им си приличат, ние без колебание бихме могли да отговорим „да“. Да, сходствата са по-забележими в някои случаи, отколкото в други, но има прилики, които просто не могат да бъдат пренебрегнати. И те не опират само да физическия аспект. Защото, несъзнателно се случва да търсим такова животно, което прилича на нас – или на външен вид, или като характер. 

Следователно, ако сте по-скоро тих и спокоен тип човек, ще изберете и по-кротко куче. А ако сте по-активни, динамични и обичате да спортувате – ще търсите такъв питомец, който да може да се справи с вашия ритъм.

 

Виж още