Една прекрасна разходка с куче в дъждовен ден

куче дъжд Снимка: iStock

Д ори когато времето е наистина лошо, кучетата ни все пак трябва да излязат, за да свършат работите си, да се раздвижат и да изразходват енергията, която са събрали през деня. И макар добре да осъзнаваме, че питомецът ни има нужда да получи упражненията си, когато навън вали, ситуацията става една идея по-сложна.

Всъщност, дъждът е един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват собствениците на четириноги. И логично, в главата на всеки възникват въпроси от типа: „Наистина ли трябва да излизаме навън в това време?“ или „Ще разходя кучето си повече вечерта, защо трябва да го правя и в този порой?“. А щом съберете необходимата мотивация, то обикновено самата разходка е кратка, без особено настроение, колкото животното да свърши нуждите си. Звучи ви познато, нали?

куче дъждСнимка: iStock

Всъщност няма нищо лошо в разходката на куче под дъжда! Тя може да бъде също толкова приятна (е, поне по-приятна, отколкото си я представяте!), ако се подходи към нея по правилния начин. Ето няколко идеи как да стане това.

Dogsandcats.bg

Намерете добро местоположение

Някои кучета действително мразят дъжда, докато други обичат да се плискат във всяка локва, която срещнат. Един от най-лесните начини да направите разходката по-безболезнена както за вас, така и за домашния ви любимец е да потърсите зони с навеси, които ще блокират дъжда. Ако можете да структурирате маршрута си така, че да преминете под максимално много покрити зони или такива с дървета, разходката под дъжда може да не е чак толкова лоша. Защото ще ограничите количеството дъждовна вода, на което е изложено кучето ви. А и самите вие ще останете една идея по-сухи!

куче дъждСнимка: iStock

Няма такова нещо като лошо време, има само лошо облекло

За да бъде разходката ви под дъжда приятна, то вие и кучето ви трябва да носите правилните дрехи и да разполагате с подходяща защита срещу лошото време. В зоомагазините можете да откриете различни по размер и модел дъждобрани и якета за домашни любимци. Устойчиви на дъжд, те обикновено се предлагат с велкро ленти, които ги поддържат на място. Въпреки това, не всички кучета обичат да носят палта, така че това е нещо, което първо е добре да проверите. Ако домашният ви любимец няма нищо против, струва си да инвестирате в устойчиво на дъжд яке, в идеалния случай – със светлоотразителни ленти, така че останалите участници в движението да могат да виждат питомеца ви през дъжда.

куче дъждСнимка: iStock

Избягвайте натоварените пътища

Ако имате куче, което не обича особено да се мокри, тогава е добре да избягвате разходки по много натоварените пътища, когато вали. Това не само ще намали риска четириногото да бъде напръскано от преминаващи коли, но като цяло ще подобри емоционалното състояние на домашния ви любимец. Някои кучета стават допълнително тревожни и нервни, когато колите минават покрай тях, а водата ги пръска.

куче дъждСнимка: iStock

След дъждовната разходка следва време за релакс

След разходката под дъжда е наистина важно да се уверите, че кучето ви е добре изсушено. Използвайте чиста кърпа и обърнете специално внимание на лапите на животното – те трябва да са избърсани и добре подсушени. Ако имате дългокосместо куче, може да се наложи да използвате сешоар, за да изсушите както горната, така и долната му козина (винаги го пускайте на най-ниската скорост и никога не го дръжте твърде близо до кожата на кучето си“.

куче дъждСнимка: iStock

 

Виж още