Ефективни начини за справяне с лаещо куче

куче лай Снимка: iStock

К учетата са сложни същества, също като техните стопани. И точно като нас, домашните ни любимци търсят общуване. Всички обичаме махащата опашка или глуповатата усмивка на четириногия ни другар, която сякаш ни казва, че сме и винаги ще бъдем най-важният за него човек. Но понякога кучетата използват и лая си, за да ни предадат определено съобщение. В повечето случаи – че нещо (според тях) не е наред. 

Често може да се окаже трудно да се дешифрира дали лаещото поведение се дължи на безпокойство при раздяла, потенциална заплаха или нужда от разходка за тоалетна.

Независимо от причината, поради която вашето куче решава внезапно и силно да „разговаря“ с вас, можете да му помогнете да се справи и да ограничи поведението, преди нивото на шума на лая му да се превърне в неудобство за вас. Или вашите съседи. 

Dogsandcats.bg

куче лайСнимка: iStock

Събрахме за вас няколко ефективни поведенчески техники, които ще ви помогнат да се справите с прекомерно лаещо куче. 

  • Използвайте командата "тихо"

Обучението е от решаващо значение, то е вашето оръжие, за да помогнете на лаещия си домашен любимец да се успокои. Като използвате команди, комбинирани с положително подсилване, можете да научите кучето си да спре да лае – също толкова внезапно, колкото е започнало да го прави. Специалистите от Американския киноложки клуб препоръчват използването на командата „тихо“, последвана от лакомство или похвала при изпълнението й. Повтаряйте това отново и отново, докато четириногият ви другар я изпълнява без дори да се замисля! 

куче лайСнимка: iStock

  • Разсейване

Понякога кучетата изпадат в цикъл на лай или се фиксират върху нещо, което виждат, и не могат да не реагират при вида му. В тези случай, когато сякаш домашният ви любимец „сам не знае защо лае“ помага да се опитате да отвлечете вниманието му с друга дейност. Дали ще е лакомство или любимата играчка – решавате вие. 

  • Променете околната среда

Правенето на промени в средата на вашето куче също може да помогне за справяне със склонността му към продължителен или прекомерен лай. Ако, например, домашният ви любимец има склонност да се качва на дивана ви, за да гледа през прозореца (и в последствие доста бързо фиксира неща, които да лае), време е да пренаредите стаята. 

куче лайСнимка: iStock

The Dog People препоръчват да използвате бариери за видимост, като завеси, щори и огради за уединение. Така ще блокирате стимулите, които задействат лаенето на кучето ви. Музика за фон, докато домашният ви любимец е сам вкъщи, също е добър начин да поддържате спокойствието му. 

  • Упражнения

Според Humane Society, „умореното куче е куче, което е по-малко вероятно да лае от скука или разочарование”. Уверете се, че домашният ви любимец получава достатъчно разходки на ден и поне 15-20 минути игри, включващи вашето активно участие. Ако не разполагате с достатъчно време, помислете дали да не наемете човек, който да се занимава допълнително с питомеца ви във ваше отсъствие.

куче лайСнимка: iStock

  • Свържете се с професионалист

Ако нито една от горните стратегии не ви помогне да обуздаете лаенето на вашето куче, може би е време да се свържете с професионалист. Прекомерният лай може да е признак на страх или агресия, а това често изисква съставяне на план, включващ усвояване на умения как да научите вашия питомец да пази спокойствие и тишина. 

Надежда за хората с лаещи кучета има!

Знаем от личен опит, че продължителният кучешки лай може да бъде невероятно досаден (в най-добрия случай) и доста стресиращ – особено ако се случва всеки ден. По няколко пъти. За това – приложете изброените по-горе поведенчески техники и променете средата на вашия домашен любимец – може би това е напълно достатъчно, за да възстановите мира и тишината в дома си.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето лае прахосмукачката

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

 

Виж още