Ешерихия коли при кучетата

Ешерихия коли Снимка: iStock

Е шерихия коли (E.coli) е една от най-разпространените видове бактерии в света. Тя обикновено обитава стомашно-чревния тракт и може да засегне както хората, така и домашните ни любимци, разпространявайки се от животно на човек и обратно. При определени обстоятелства тази бактерия може да причини някои болести. Това се случва, когато концентрацията на Е.coli бактерии е твърде висока. 

E.coli при кучетата – какви са симптомите?

Кучетата, подобно на хората, могат да се заразят с бактерията на Ешерихия коли от замърсена вода или храна, както и по наследствен начин – чрез майката. Инфекцията при домашните ни любимци има своите специфични проявления – ако забележите някой от симптомите, задължително се свържете с ветеринарния си лекар. 

Ешерихия колиСнимка: iStock

При новородени кученца може да се получи отравяне на кръвта – в тези случаи симптомите включват слабост, честа диария и общ дискомфорт.

Dogsandcats.bg

При зрелите кучета ще познаете Е. coli с характерните:

  • Диария
  • Повръщане
  • Липса на апетит
  • Дехидратация
  • Депресия или апатия
  • Слабост и летаргия
  • Забавен сърдечен ритъм
  • Студена кожа и ниска телесна температура
  • Синкав цвят на венците, ноздрите, ушите, устните или ануса

При възрастните кучета могат да възникнат и други усложнения като инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища, проблеми с бъбреците, матката и млечната жлеза.

За да се потвърди диагнозата бактериална инфекция с Ешерихия коли не е достатъчен само физически преглед при ветеринар. Лекарят ще извърши поредица от изследвания, кръвен тест и урина. 

Причини за поява на инфекция с E. coli при кучета

Най-честият начин за инфектиране с E. coli при малки кученца е предаването им чрез кърмата от майката, която е болна. Ако се касае за подобен случай това значи, че малките не получават достатъчно антитела чрез млякото, което може да наруши имунната им система и да се отрази на общото им здравословно състояние. 

Факторите, които оказват влияние върху здравето на кученцето,включват небалансирано хранене на майката, нехигиенична среда на раждане, инфекция на млечните жлези и продължително болезнено раждане.

Инфекцията може да възникне и чрез замърсена храна или вода. Това е по-вероятно при развъдници, където не се почистват правилно общите помещения. Храненето на куче със сурово месо (БАРФ диета) също може да увеличи риска от Е. coli.

Превенция от инфекцията при кученцата

Важно е да измивате старателно купичките за храна и вода на домашния си любимец и да поддържате добра обща хигиена в дома си. Както и при други заболявания превенцията е най-добрата защита. Хигиенните мерки са най-сигурният и надежден метод за предотвратяването на инфекцията. 

Ешерихия колиСнимка: iStock

Контролирайте откъде кучето ви пие вода навън, бъдете внимателни към непастьоризираните млечни продукти, мийте добре храната,предназначена за домашния си любимец. Ако приготвяте сами менюто му – гответе добре месото на висока температура. 

Ако подозирате, че домашният ви любимец е болен, не губете време да се свържете с вашия ветеринарен лекар!

 

Вижте още: 

Какво трябва да знаем за суровата кучешка храна

Могат ли кучетата да получат хранително отравяне

Виж още