Какво трябва да знаем за суровата кучешка храна

куче Снимка: iStock

Д иетите, основаващи се на сурова храна за кучета отдавна предизвикат дебати, макар че през последните години популярността им се увеличава. Застъпници на това в менюто на домашните им любимци да има сурово месо, кости, плодове и зеленчуци са най-вече стопаните на състезателни кучета – Грейхаунд и други хрътки, Хъски или Самоед. 

Защо диетите със сурова храна са все по-популярни?

Много хора избират да хранят домашните си любимци със сурово месо и кокали най-вече, защото вярват, че тези продукти са по-малко обработени от повечето храни за кучета, които се предлагат на пазара. Други смятат, че това е добър начин да осигурят на четириногите си приятели балансирана и здравословна диета. А трети дават сурово месо на кучетата си просто, защото те го обичат.

Храненето със сурови месо и продукти е идея, проправила си път благодарение на австралийския ветеринарен лекар Ян Билингхърст, който през 1993 година дава и официалното й наименование – BARF („Bones and Raw Food“) или БАРФ – съкращение, което значи в превод Кости и сурова храна.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Според австралиеца този начин на хранене е много полезен и се отразява добре на възрастните кучета, тъй като се доближава максимално близо до това, с което четириногите са яли преди да бъдат опитомени от човека: сурово месо, кости и остатъци от зеленчуци. Според него всички храни за кучета, които се предлагат в търговската мрежа и са със зърнена основа и добавки, са вредни за здравето на кучето ни. 

В днешно време много ветеринарни лекари не са съгласни с мнението на своя австралийски колега. Рисковете от БАРФ диетата са документирани в няколко проучвания, публикувани в специализирани ветеринарни списания. Ще се постараем да ви запознаем с част от ползите и минусите на този тип хранене. Важно е да не преминавате към него преди да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Потенциалните ползи от диетата със сурова храна за кучета, която поддръжниците й изтъкват 

 • По-добро състояние на ставите и костите

Според поддръжниците на БАРФ диетата няма по-добър начин за поддържане здравето на ставите и костите на кучетата от консумацията на други кости и кокали. Те са естествен източник на калций, фосфор, глюкозамин, хондроитин, колаген и костен мозък. Всички тези компоненти водят до здравословен растеж на кученцата, поддържане здравето на костната система и ставите на домашните любимци.

 • Укрепва имунна система

Имунната система на кучето ви е първата му естествена защита за борба с различните инфекции. Осигуряването на пълноценно и балансирано хранене е от съществено значение, за да функционира тя правилно. Смята се, че храненето с изцяло натурални съставки е по-лесно за храносмилане. 

 • По-мека кожа, по-блестяща козина

Суровите диети са богати на съставки, които поддържат здравето на кожата и козината на домашния ви любимец. Сред тях са Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които освен чисто естетически и дерматологични имат и противовъзпалителни ползи. 

 • Здрави и бели зъби

Неприятният дъх и влошената зъбна хигиена на кучето в някои случаи се дължи на небалансирана диета, натрупване на зъбен камък или плака. Суровите кокали са добре известен и надежден естествен метод за почистване на зъбите. Нещо повече – те достигат до някои места, до които и вие с помощта на четка за зъби, трудно ще успеете. За свеж дъх пък, можете да заложите на диета, богата на натурални съставки като целина и мента.

 • Намален обем и миризма на изпражненията

Един от ефектите на диетата, съставена от лесно смилаеми съставки е, че по-голямата част от това, което кучето консумира се преработва и абсорбира от организма му, така че обемът на това, което излиза значително намалява. Или казано с други думи – по-малко количество изпражнения. Освен това въглехидратите като соя, картофено нишесте, царевица и ориз, които се съдържат в повечето готови кучешки храни, се усвояват по-дълго и са главни причинители на зловонната миризма на фекалиите на вашето четириного приятелче.

сурова хранаСнимка: iStock

Опасностите, свързани със суровата диета за кучета

Резултатите от двугодишно проучване, проведено от Американската администрация по храните и лекарствата от 2010 до 2012 г., е установило, че суровите храни за домашни любимци са най-честите преносители на опасни бактерии включително Салмонела (Salmonella) и Листерия моноцитогенес (Listeria monocytogenes), които причиняват болести и по животните, и по техните стопани. 

Сред основните минуси на БАРФ храненето е и опасността от запушване на гърлото и задавяне с кости/кокали. Те могат да причинят и чревни проблеми на вашето куче. 

И не на последно място, според редица лекари и диетолози, суровите диети не са правилно балансирани и не могат да осигурят на вашето куче достатъчно адекватни и високи нива на калций, фосфор и витамин D, които са от съществено значение за неговото развитие. 

Висококачествените кучешки храни (или премиум клас) са с точните формули специално, за да отговорят на всички нужди на вашето куче, съобразени са с възрастта и дневния препоръчителен прием на витамини, минерали и полезни вещества. Нещо повече – трябва да се има предвид, че хранителните нужди на домашния ни любимец се променят докато той преминава в различните етапи на живота си. Кучешките храни, сухи и мокри (пастети, палчове, консерви) обикновено са специално пригодени за всяка възраст.

Плюсове срещу минуси за БАРФ диетите

Привържениците на храненето със сурова храна твърдят, че кожата и козината на кучетата им значително е подобрила състоянието си след преминаване към БАРФ хранене. Възможно ли е обаче предишни кожни проблеми на домашния ви любимец да са възникнали просто в следствие на това, че е консумирал нискокачествена храна? Не бива да забравяме и фактора „околна среда“, потенциалните негативни реакции към дадени съставки в определена марка кучешка храна. 

кучеСнимка: iStock

Безопасност при суровата диета

Ако сте решили да преминете на сурова диета за вашето куче, то има някои насоки за безопасност, които ще ви помогнат да намалите до минимум рисковете за здравето на вашия домашен любимец, а оттам – и за вашето собствено.

 • Избягвайте да докосвате лицето или устата си, докато приготвяте суровото месо за домашния си любимец;
 • Винаги измивайте старателно ръцете си със сапун и вода след като сте докосвали сурово месо;
 • Почистете и дезинфекцирайте всички повърхности, прибори и други предмети, които са влезли в контакт със суровата храна за кучето ви; 
 • Замразявайте суровото месо само при нужда. Погрешно е да се смята, че ниските температури с абсолютна сигурност унищожават всички вредни и опасни бактерии. Салмонелата и E.Coli могат да бъдат устойчиви и да оцелеят дори във фризера ви.
 • Размразявайте суровото месо в хладилника или микровълновата си печка, а не на мивката или плота в кухнята;
 • Ако домашният ви любимец не довърши храната си, незабавно я приберете в хладилник или внимателно изхвърлете остатъците;
 • Избягвайте да целувате кучето си по устата и не му позволявайте да облизва лицето ви, след като се е хранило със сурово месо;

Най-добре е да се снабдите с ръкавици за еднократна употреба, които да слагате и след това – изхвърляте, докато приготвяте суровото меню на любимеца си. Пазете далеч малките деца и възрастните хора, тъй като те са най-податливи на хранителни заболявания.

Независимо дали сте положително или отрицателно настроени към диетата, включваща даване на сурово месо и кости на вашето куче, постарайте се да се запознаете добре с нейните плюсове и минуси. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, обсъдете го и с други стопани на домашни любимци, желателно е – от същата порода или близки до тази на вашия четириног приятел. 

Въпреки че поддръжниците на този тип хранене подхождат с много ентусиазъм и сякаш забелязват само ползите за кучето им, безопасността на животното винаги следва да стои на първо място за вас.

 

Вижте още:

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Виж още